El kell Benneteket keserítselek már az elején: Nanaimo ide, Nanaimo oda, ebben a posztban semmiféle japán anime hősök nem fognak felbukkanni, sőt, Japán még csak szóba sem kerül (többet 🙂 ). Ezzel szemben Kanada igen, juhéé! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de az én gasztronómiai mentális térképemen Kanada nem foglal el különösebben nagy helyet. Egész konkrétan a kanadai bacon az egyetlen, amit képes vagyok megemlíteni, és még erről is a Pajzs a résen, avagy a Kanadai Sonka Hadművelet című nagysikerű filmből szereztem a megkérdőjelezhetetlenül releváns tudásomat.
Na de minek is gyötörné magát egy ország emblematikus ételek komplett sorának előállításával, ha van egy sütije, ami mindent visz? És ez a süti nem más, mint a Nanaimo szelet, ami a kanadaiaknak olyan, mint nekünk a mézes krémes vagy zserbó. Minden valamire való nagymama készíti, nincs nélküle családi ünnepség, nagyon házias, cseppet sem elegáns, viszont az összes bánatodat elűzi egy perc alatt. Komfort kaja a javából: egy vastag kókuszos-csokis kekszalapon selymes vaníliakrém, tetején csokiréteggel. Persze az amerikai kontinensen megszokottak szerint pudingporral készül (egyetlen receptet sem találtam, amiben ne lett volna), de ez nem tarthat minket vissza attól, hogy elkészítsük a pormentes, “valódi étel” változatát.
Ha a sütiről való ömlengésem véletlenül nem homályosította el a fura elnevezés feletti csodálkozásotokat, akkor lerántom a leplet: Nanaimo egy kisváros a kanadai British Columbiában. A történetek elég hevenyészettek a város és a süti összefüggéséről, de az biztos, hogy ottani szakácskönyvek említik először. Én már látatlanban is szeretem ezt a várost!
Mivel Férjjel folyton azon kaptuk magunkat, hogy Nanaimo körül járnak a gondolataink, a süti egymás után többször is elkészült, gluténmentes és gluténes változatban is. Jöjjön is a recept!
Kanadai Nanaimo szelet házilag gluténmentesen – recept
Hozzávalók:
( 1 db 20×20-as tepsihez vagy 8 db 8 cm-es kerek formához)
Kókuszos-csokis kekszes alap:
120 g kókuszzsír vagy vaj
24 g kakaópor
1 tojás
52 g méz
80 g kókuszreszelék
60 g paradió vagy mandula durvára aprítva
180 g (gluténmentes) keksz darálva
Házi vaníliakrém (francia cukrászkrém):
8 db M-es tojássárgája (kb. 120 g)
112 g cukor
60 g étkezési keményítő
580 g tej
48 g kókuszzsír vagy vaj
őrölt vanília vagy vanília kivonat
Csoki ganache a szelet tetejére:
92 g tejcsokoládé kicsire tördelve
80 g étcsokoládé kicsire tördelve
140 g habtejszín szobahőmérsékleten
Elkészítés:
Először elkészítjük a Nanaimo szelet alapját: gluténmentes változat esetén gluténmentes kekszet, amúgy sima zabkekszet használjunk! A kókuszzsírt vagy vajat alacsony lángon felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a kakaóport és a kikevert tojást, gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Ne izguljunk, ha úgy tűnik, összeugrik a tojás, folytassuk a keverést! Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darált (gluténmentes) kekszet, kókuszreszeléket, mézet és az aprított paradiót vagy mandulát. A forma aljába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük legalább 10 percre.
Miközben hűl a süti alja, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez a keményítőt kikeverjük a cukorral és tojással. A tejet felforraljuk a vaníliával, majd folyamatos keverés mellett, lassan csurgatva a tojásos keverékhez öntjük. Visszatesszük a tűzre, és intenzív keverés mellett alaposan besűrítjük. Ha már jó az állaga, levesszük a tűzről, beledaraboljuk a kókuszzsírt vagy vajat, simára keverjük, és a kókuszos-csokis alapra egyengetjük. Mehet a hűtőbe egy pár órára!
Már csak a csoki ganache van hátra. A tejszínt forrpontig melegítjük, és a kétféle aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük, és a megdermedt vaníliás rétegre öntjük. Újra behűtjük.
A megdermedt Nanaimo sütit – minden precizitást mellőzve – vidáman felszeleteljük, vagy kiszabadítjuk az egyszemélyes formákból, majd megtesszük az első lépéseket legújabb addikciónk kifejlesztésére.
Ha már a függőségeknél tartunk, ezzel a sós karamelles-csokis pitével is biztosra mehetünk. 🙂
A Nanaimo szelet egyes elemeihez ezt és ezt a receptet használtam kiindulópontként.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Csak zabkekszszel működik?
KedvelésKedvelés
Szia! Nyugodtan készítheted más keksszel is.
KedvelésKedvelés
Köszönöm szépen.
KedvelésKedvelés