Gondosságból elkövetett gutaütés áldozata lettem. Aprólékos számítgatásokkal arra a kiváló következtetésre jutottam, hogy az Eszterházy tortához a lapokat csakis 7 tojásfehérjéből készíthetem, mert a 6 nyilvánvalóan túl kevés, a 8 meg borzasztóan sok. Fel is kezdtem ütögetni a tojásokat: persze amikor néhány fehérjénél jártam, került egy kis sárgája a fehérjébe. Na mondom, nehogy ne verődjön fel a hab, inkább elhasználom rántottának. Így félretettem a fehérjéket, és újrakezdtem a felütögetést, immáron szigorúan a gondosság jegyében, mindig csak egyet ütve külön egy kis tálba. Minden prímán ment. Mondjuk a különböző célokra szánt különböző mennyiségű tojássárgáják és fehérjék ide-oda pakolászása erősen kezdte meghaladni szellemi képességeimet, de végül elégedetten kikevertem a diós lapok tésztáját. Szép sorban megsütöttem mindet, hogy az utolsó lap kivétele után szembesüljek a ténnyel: azt a nagyon fontos 7. tojásfehérjét természetesen nem sikerült belekevernem a masszába: boldogan ott figyelt gondosságom kis tálkájában a pulton.
Aztán már csak a kihűlt lapok méretre vágása és utánozhatatlan bárgyúságom ünneplése volt hátra. A méretre vágásra (terv: 5 darab 18 cm-es körlap) ugyanis két lehetőség kínálkozik. Alapváltozat: Vesszük a kapcsos tortakarikát, bezárt állapotban!, és szépen körbevágjuk az öt lapot ennek mentén. Eredmény: 5 darab 18 cm-es körlap. Haladó változat: Vesszük a kapcsos tortakarikát, nyitott állapotban!, és szépen körbevágjuk az öt lapot ennek mentén. Gyötrő balsejtelmünket – miszerint a tortakarika nem volt bezárva, a lapok túl nagyok – igazoljuk. Az alapváltozat lépéseit követve a 19 és fél centiméteres körlapokból 18 centiméteres köröket vágunk ki. Eredmény: 5 darab 18 cm-es körlap + 1 darab gutaütés.
Félreértés ne essék, nem akarok senkit rábeszélni a haladó változatra: akik spórolósan bánnak a gutaütésekkel, nyugodtan alkalmazzák az alapváltozatot. Persze az kevésbé vicces, de nem mindenki szeret nagyokat nevetni a konyhában.
Ja, amúgy ez az Eszterházy torta egy könnyedebb, nem vajkrémes változat, úgyhogy a vajas krémektől rettegők is bevállalhatják.
Eszterházy torta házilag, újragondolva – recept
Hozzávalók egy 18 cm-es torához (határozottan nem 19 és fél):
Diós lapok:
6 tojásfehérje (muhaha)
185 g cukor
220 g darált dió
15 g liszt
reszelt narancshéj vagy pár csepp narancsolaj
Főzött diókrém mascarponéval:
6 tojássárgája
3 dl tej
50 g étkezési keményítő
80 g darált dió
110 g cukor
1 db lapzselatin
165 g mascarpone
vaníliakivonat
Eszterházy minta a torta tetejére:
100 g fehércsokoládé
kb. 30 g étcsokoládé
Texturált csokilapok:
kb. 200 g étcsokoládé
Elkészítés:
A diós lapokhoz a fehérjét a cukorral habbá verjük. (Ebből a mennyiségből már ne felejtsünk egyet se a pulton. 🙂 ) Beleforgatjuk a darált diót és a lisztet, és narancshéjjal vagy narancsolajjal ízesítjük. 5 darab kb. 19 cm-es kört rajzolunk összesen 3 sütőpapírra (ehhez használhatjuk a tortakarika külső peremét). A diós lapok masszáját 5 részre osztjuk, és egy hajlított kenőkéssel kikenjük a megfordított sütőpapírokra. A diós lapokat kettesével egymás után 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel, 10 perc alatt készre sütjük. Óvatosan lecsúsztatjuk a tepsiről, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd a bevezetőben ismertetett eljárások valamelyikével méretre vágjuk.
Míg sülnek-hűlnek a diós lapok, elkészítjük a főzött diókrémet. Ehhez a cukrot a keményítővel, a tojássárgájákkal és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a többi tejhez, ízesítjük a vaníliával, majd sűrűre főzzük. Ha csomós lenne, botmixerrel átkeverjük. Amikor már rottyant párat a krém, lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. Belekeverjük a darált diót, majd hagyjuk langyosra hűlni. Végül hozzáadjuk a mascarponét.
Összeállítjuk az Eszterházy tortát. Az egyik lapot a tortakarikába fogatjuk, és megkenjük a diókrém negyedével. Jöhet rá a következő lap, majd újra krém, míg minden el nem fogy. A sort diós lappal zárjuk. A tortát jó pár órára hűtőbe tesszük.
Amikor megdermedt a torta, kiszabadítjuk a formából, és elkészítjük a tetejére az Eszterházy mintát. Ehhez mikróban vagy vízgőz felett külön-külön megolvasztjuk a fehércsokit és az étcsokit. Az étcsokit habzsákba töltjük, és apró lyukkal ellátjuk a zsákot. Az olvasztott fehércsokit a torta tetejére öntjük, és egy kenőkéssel elsimítjuk. A habzsákból az étcsokival azonnal párhuzamos csíkokat húzunk rá. Fogunk egy kétágú húsvillát vagy fogpiszkálót, és a csokicsíkokra merőlegesen felváltva hol egyik, hol másik irányból elhúzzuk a csíkokat. Ha kétágú húsvillát használunk, akkor végigmegyünk egy irányban az egészen, majd megfordítjuk a tortát, és a már meglevő elhúzott csíkok közé a másik irányból is elhúzzuk a csíkokat. A mintát amúgy körkörösen is csinálhatjuk, a technika ugyanaz: a koncentrikus körben felvitt étcsoki csíkokat hol bentről kifelé, hol kintről befelé indulva elhúzzuk egy tűvel. Behűtjük.
Elkészítjük a texturált csokilapokat a torta oldalára, imígyen, majd feltapasztgatjuk. Ha nem akarnak a helyükön maradni, kis olvasztott csokival engedelmességre bírjuk őket. És ennyi.
Ez a torta is diós, próbáljátok ki. No meg ez a sárgabarackos-vaníliakrémes is.
Szuperek a receptek, nagyon köszi a sok csinos finomságot!
Ezt a tortát próbáltad már esetleg mandulával? Szerinted a mennyiségek változatlanok lennének?
KedvelésKedvelés
Szia! Örülök, hogy tetszenek a receptek! 🙂 Nem próbáltam még, de szerintem minden további nélkül használhatod ugyanezeket az arányokat. Én is tervezgetek már egy ideje mandulásat készíteni.
KedvelésKedvelés