Szegény, drága fiamnak alig van idén szülinapi tortája: ez a sárgabarackos-áfonyás vaníliakrémes diótorta mindössze a harmadik. Ha már ilyen sanyarú sorsa van szegénynek, megszántam, és szemben a tavalyi – nagycsaládos szülinapozásra összeeszkábált – egy cseppet csajos romantikus málnás-vaníliással, idén kicsit pasisabbra vettem a figurát. Enyhe kockaságához illeszkedően betontortát kapott, mondjuk a visszafogottabb változatból, kis vízfestékes maszatolással.
Nekem is kijutott a boldogságból: bár rajzolás terén megálltam a fejlődésben egy tehetséges kiscsoportos óvodás szintjén, rá kellett jönnöm, hogy pingálni szeretek, főleg ha ez mascarponehabbal történik.
Kapjátok elő a széntablettákat, kezdődik a betontorta készítés!
Sárgabarackos-áfonyás vaníliakrémes diótorta recept
Hozzávalók (egy 18 cm-es, 4 lapos tortához):
Diós piskóta:
3 tojás
150 g (nád)cukor a sárgájához
60 g (nád)cukor a fehérjéhez
60 g darált dió
205 g liszt
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
3/4 csomag sütőpor
Vaníliakrém sárgabarackkal és áfonyával:
8 tojássárgája (M-es méret, összesen 120 g)
155 g cukor
50 g keményítő
vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat
615 g tej
6 db lapzselatin
45 g vaj
225 g habtejszín hidegen
250 g magozott sárgabarack
1,5 ek (nád)cukor
100 g áfonya
Mascarponehab a torta külsejére a beton hatáshoz:
260 g mascarpone
170 g habtejszín hidegen
55 g porcukor
1 db széntabletta (kapszulás) a beton színhez
Díszítéshez:
svájci habcsók (széntablettával és liofilizált áfonyával színezve)
áfonya, sárgabarack
Elkészítés:
A diós piskótával kezdünk, ami akár előző nap megsüthető (folpackba csomagolva tároljuk!). A fehérjét a kisebb adag cukorral habbá verjük. A sárgáját szintén kihabosítjuk a többi cukorral, majd hozzáöntjük az olajat és a tejet, beleszitáljuk a lisztet, diót, sütőport, és habverővel elkeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, és 2 darab 18-as tortaformába adagoljuk a masszát (csak az aljukba tegyünk sütőpapírt!). 175 fokos sütőben, légkeverés nélkül, kb. 35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A diós piskótákat kivágjuk a formákból, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jöhet a vaníliakrém, ami szerencsés esetben szintén előző napos művelet. Ehhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. A tejet felforraljuk, és apránként – folyamatos keverés mellett – a tojásos keverékhez öntjük. Visszatesszük a tűzre, és intenzív keverés mellett, közepes hőfokon, besűrítjük (egyet-kettőt rottyanjon!). Levesszük, hozzáadjuk a vajat és az előzetesen jéghideg vízbe áztatott, majd jól kifacsart zselatinlapokat. A vaníliakrémet a a felszínén légmentesen lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni. Végül a hideg tejszínből habot verünk, és a krémbe forgatjuk. Behűtjük.
A sárgabarackon is elvégezzük a szükséges simításokat. A kimagozott barackot felkockázzuk, és a másfél kanál cukorral feltesszük párolódni. Amikor már nem kemény, de nem is pempős, kész vagyunk. Lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni.
Elkezdjük összeállítani a tortát. A diós piskótákat két-két lapba vágjuk, ha szükséges, a púpjukat lenyessük. Egy tiszta tortakarikába helyezünk egy piskótalapot, rákenjük a vaníliakrém harmadát, és megpötyögtetjük a sárgabarack és áfonya harmadával. Jöhet az újabb diós piskóta, vaníliakrém és gyümölcs, majd így tovább. A negyedik piskótalapra már nem teszünk semmit, hanem behűtjük.
Amíg kicsit dermed a torta, elkészítjük a mascarponehabot a burkoláshoz. Ehhez a mascarponét a hideg tejszínnel és a porcukorral kemény habbá verjük. A megdermedt tortáról leválasztjuk a tortakarikát, és vékony rétegben lekenjük a torta tetejét és oldalát. Ez az első réteg fogja lefogni a morzsákat. Újra behűtjük.
Betontorta készítése vízfesték hatással:
Jöhet a végső, beton hatású borítás. Ehhez a mascarponehabból kiveszünk egy keveset, és a felhasított széntabletta kapszulából egy kevés szénporral megszínezzük. Ne rémüldözzetek, ennek a mikroszkopikus mennyiségnek semmi hatása nincs! Sőt, voltam olyan reggelizőhelyen, ahol direkt szénnel dúsított vizet adtak. 🙂
A fehér mascarponehabbal körbekenjük a tortát, majd néhány helyre kenünk a szürke krémből, és habkártyával egyenesre húzzuk a torta oldalát, ily módon akvarellesen elkenve a szürke foltokat. (Az egyenletes kenéshez képes segítség itt.)
Ilyen a kis foltos még az elkenés előtt (meg a lányom, segítségnyújtás közben):
Amikor már roppant ízléses és trendi a tortánk, bedugjuk a hűtőbe. Néhány szimpatikus áfonyát és sárgabarackot még elhelyezünk a tetején egy kevés – szénnel és liofilizált áfonyával színezett – habcsók társaságában, majd mindenkinek jól elmagyarázzuk, hogy úgy egyék, hogy ez most egy nagyon menő betontorta. Vagy csak úgy, hogy finom. 🙂
Engem az áfonya liofilizálása érdekelne, hogyan lehet házilag megcsinálni?
KedvelésKedvelés
Nem tudom, hogy házilag előállítható-e. Maga az eljárás a fagyasztva szárítás. Tartok tőle, otthoni körülmények között nem megvalósítható. Ha esetleg rájössz valami módszerre, engem is érdekelne. 🙂
KedvelésKedvelés
Szia, szerinted ez a torta elkészíthető emeletesbe? Köszi
KedvelésKedvelés
Szia! En also tortanak lehet, hogy nem mernem.
KedvelésKedvelés