Olyan rég volt már mousse torta… Vagy nem? Na mindenesetre most van. Vendégségbe készült, “finom, diszkrét kis célzások” hatására. 🙂 Azt hiszem, a közérten kívül én már soha sehova nem megyek torta nélkül. Nagy mázli, hogy nem a gyémántcsiszolás a hobbim. 🙂
És még egy hatalmas szerencse, hogy végre egy torta, ami szinte épségben célba ért, és csak néhány szem meggy randalírozott a torta tetején. Még az az idő is eljöhet, hogy megtanulok fékezni a fekvőrendőrök előtt. Na de azért ennyire ne legyünk utópisztikusak!
És akkor a torta… klasszik mousse torta: vékony piskótaalapon egy csoki- és egy meggymousse réteg, közöttük meggyzselével, a tetején étcsoki ganache-sal. És hogy véletlenül se jusson időm semmi hasznosra, a torta köré texturált csokilapokat eszkábáltam.
Meggy-csoki mousse torta, texturált csokilapokkal
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kakaós vajas piskóta
1 tojás
50 g (por)cukor
50 g szobahőmérsékletű vaj
40 g liszt
10 g kakaópor
Csokoládé mousse
90 g étcsoki
60 g tejcsoki
3 tojássárgája
1,05 dl tej
2,25 dl habtejszín (hidegen)
2 és 1/4 lapzselatin (lapzselatin használati kisokos itt)
Meggyzselé
120 g meggypüré passzírozva (kb. 200 g magos meggyből)
1,5 lapzselatin
16 g porcukor
Meggy mousse
200 g meggypüré passzírozva (kb. 340 g magos meggyből)
4 lapzselatin
2 tojásfehérje (100 g)
66 g cukor
1,35 dl habtejszín
Étcsokoládé ganache
80 g étcsokoládé
0,8 dl habtejszín
Texturált csokilapok
kb. 200 g étcsokoládé
strukturfólia (Ázsia Bt-ben beszerezhető)
+ meggy és áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
Elsőként megsütjük a piskótát. Ehhez a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a tojást, végül hozzászitáljuk a száraz anyagokat. Sütőpapíros tepsin elkenjük a tésztát úgy, hogy majd egy 18 cm-es körlapot ki tudjunk belőle vágni. 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kivágjuk a körlapot, és egy tortakarika aljába illesztjük.
És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy áradozzak kicsit a formaelválasztó spray-ről! Ez valami szuper találmány. Most már mousse-oknál is használom, a formát vékonyan befújom vele. A kész tortát álom könnyű kiszedni utána a tortakarikából. Na szóval most ez a lépés következik azoknál, akik fel vannak szerelve hasonlóval. Akik nem, azok sütőpapír- vagy fóliagallért ügyeskedhetnek a forma belsejébe, de anélkül is ki fog jönni majd a torta a formából.
Nekilátunk a csokimousse-nak. Ehhez a tojások sárgáját a tejjel – folyamatos keverés mellett – kb. 80 fokig melegítjük. Félrehúzzuk, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Elkeverjük benne az aprított csokit. Amikor langyosra hűlt, a hideg tejszínből habot verünk, és óvatosan a csokis krémbe forgatjuk. A csoki mousse-t a piskótalapra öntjük, és a hűtőbe tesszük.
Jöhet a meggyzselé. Ehhez a meggypürét a cukorral gőzölgősre melegítjük, félrehúzzuk, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat. Ha langyosra hűlt, a csoki mousse-ra öntjük, és visszadugjuk a hűtőbe.
Készülhet is a meggy mousse. Ehhez a meggypürét megmelegítjük, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Félretesszük hűlni. Ezalatt a tojásfehérjét a cukorral gőz fölé helyezzük, és félkemény habbá verjük. Amikor már jó meleg, lehúzzuk a tűzről, és kihűlésig habosítjuk. A hideg tejszínből habot verünk. Amikor kihűlt a meggy, összeállítjuk a meggy mousse-t. A püréhez több részletben hozzákeverjük a tojáshabot, és teljesen elkeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A mousse-t a meggyzselére öntjük, és visszatesszük a hűtőbe.
Amikor megdermedt a meggy mousse, elkészítjük a csoki ganache-t. A tejszínt majdnem forrásig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd homogénre, fényesre keverjük. Ha már csak langyos, a torta tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük. A torta összesen üdüljön a hűtőben legalább 8 órát (ganache előtt is hűlhet ennyit, a ganache-nak már elég egy fél óra-óra). Ha teljesen megdermedt, óvatosan leszedjük a tortakarikát. Ha használtunk formaelválasztó spray-t vagy sütőpapírgallért, akkor ez nagyon könnyen megy. Ha nem, akkor röviden körbehajszárítózzuk a tortát, és utána vesszük ki a formából.
Gyakorlatilag most már van egy kész tortánk, minden további mozzanat a fanatikusoknak szól. 🙂
Aki ebbe a táborba sorolja magát, az készíthet például texturált felületű csokilapokat. Olvasszunk és temperáljunk csokit, és egyenletesen kenjük el egy strukturfólián. Ehhez a strukturfóliát már előre is méretre vághatjuk: a torta magasságánál nagyjából fél cm-rel magasabb csíkokra. Összesen kb. olyan hosszú csíkra lesz szükségünk, mint a torta kerületének másfélszerese. Ha elkentük a csokit, megvárjuk, míg bemattul, félig megköt (hajlítható még, de ha késsel belevágunk, nem kenődik), és ekkor bejelöljük a lapkák helyét egy éles késsel, vékony vonalzóval stb. Én most 3 és fél cm széles csokilapokat csináltam. Ha teljesen megkötött a csoki (melegben érdemes a folyamatot hűtőben gyorsítani), óvatosan lepattintjuk a csokilapokat a fóliáról. Mivel ráhagyással dolgoztunk, ha valamelyik megrepedne, még akkor is marad elég bőven.
Ha nem vágjuk fel csíkokra a strukturfóliát, hanem a csokit az egyben lévő, egész fólián kenjük el, a folyamat akkor is ugyanaz, annyi különbséggel, hogy a félig megkötött csokin nem csak a lapok szélességét, hanem a magasságát is be kell jelölnünk a késsel. Így annyit nyerünk, hogy legközelebb, ha esetleg magasabb csokilapokat akarunk készíteni, a strukturfólia újrahasználható.
A kész csokilapokat szépen elrendezgetjük a torta oldalán: tehetjük kis átfedéssel vagy egymás mellé. Nincs szükség külön “ragasztóanyagra”, odatapadnak a mousse-hoz. Ha szállítjuk a tortát, egy vékony szalaggal érdemes a tortát körbekötni, nehogy önálló életet kezdjenek élni a csokilapok.
A torta tetejére még pakolhatunk ezt-azt: formára vágott texturált csokilapokat, meggyet, áfonyát…
És akkor már semmi más nincs hátra, mint a puszta élvezet. Az élvezet fokozható, ha tálalás előtt egy fél órával korábban kivesszük a tortát a hűtőből, mert a mousse-nak úgy a legtökéletesebb az állaga.
Szia, feher mousse tortat keszitettel mar? Csak annyiban valtozik,h feher csokira modositom a tej- vagy etcsokit?
Szerinted emeletes mousse tortat lehet kesziteni? Ha a felso szintet amugy is az also szintbe szurt tortatiplik tartjak meg…Udv
KedvelésKedvelés
Szia! Lecserélheted az ét- és tejcsokit fehér csokira, esetleg egy picivel tegyél hozzá több lapzselatint, mert a három csoki közül a fehér csoki a legkevésbé “stabil”. Vagy nagyon ajánlom ezt a fehércsoki tortát, ez a mousse-hoz hasonlít, nagyon selymes krém: http://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2017/06/21/fehercsoki-torta-eperrel-namelaka-technikaval/
Emeletes mousse tortát nem készítettem, így sajnos tanácsot adni nem tudok, de ha megcsinálod, feltétlenül érdekelnének a tapasztalataid. Jó tortázást!
KedvelésKedvelés
Nagyon koszonom a gyorsvalaszokat es a finom recepteket! A malnas mousse eddig a kedvenc es tranfer foliazni is Toled kaptam a batorsagot! Koszonom! Rendben, ezt fogom kesziteni. Mousse tortat mivel lehet burkolni a csokigalleron kivul? Vajon mascarponehabot (masc.,porcukor, tejszin) megbir?udv
KedvelésKedvelés
Jaj, nagyon örülök, hogy sikerült több mindenhez is kedvet csinálni. 🙂 Mousse tortát lehet csurgatott csoki ganache-sal díszíteni, ez talán a legegyszerűbb megoldás: http://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2017/05/19/epres-mascarpones-brownie-torta-csurgatva-felig-puceran/ Tükörglazúrral is be lehet vonni http://sweetandcrazy.cafeblog.hu/cimke/tukorglazur/. A bársonyfestés is nagyon szép, mondjuk nem a legolcsóbb, a bársonyos hatást bársony spray-vel tudod elérni. És az is jó megoldás, amit írtál, elbírja a mascarponehabot is. Kíváncsi vagyok, mire jutsz végül!
KedvelésKedvelés
Kipróbáltam a tortát, fantasztikus lett! Nagyon nagy siker volt, köszönöm!
KedvelésKedvelés
Nagyon örülök neki és köszönöm a visszajelzést! 🙂
KedvelésKedvelés