Kedves állat a mókus. Olyannyira, hogy mi egy teljes partit szenteltünk neki makkos vetélkedőkkel, mogyorós kincskereséssel, miegymással. Nagyobbik tündérlányka ugyanis, ahogy arról már tudósítottam, erős rajongást alakított ki az irányukban. 9 évének betöltését is mindenképp rágcsálók garmadájával szerette volna megülni, én pedig roppant boldog voltam, hogy választása nem az egerekre esett. Persze nyilván emeletes mókus tortát is rendelt, mert tisztában van vele, hogy a mókusokért bármire képes vagyok.
Ja nem. Őérte.
És hogy a mókusok se reklamáljanak, a torta jelentős mennyiségű mogyorókrémet tartalmaz, mert makkkrémet csak nem tehettem bele.
Emeletes mókus torta mogyorókrémmel – elkészítés és recept
Hozzávalók (18 cm-es alsó és 12 cm-es felső tortához):
Kakaós piskóta:
3 tojás
150 g cukor a sárgájához
60 g cukor a fehérjéhez
15 g cukrozatlan kakaópor
250 g liszt
3/4 csomag sütőpor
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
csipet só
Mogyorókrémes töltelék:
300 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal
600 g mascarpone
Mogyorókrémes krém a torta körbekenéséhez:
140 g Lino Lada mogyorókrém
280 g mascarpone
Burkoláshoz:
kb. 800 g fondant (ebből burkolás után visszamarad kb. 150 g)
cukrozatlan kakaópor a színezéshez
narancssárga és zöld fondant a mókushoz és levelekhez
étkezési keményítő a figurákhoz
Elkészítés:
A fondant mókus figurákat és makkokat pár nappal korábban elkészítjük, hogy legyen idejük kiszáradni. A fondantot megfelelő színre színezzük, és kevés étkezési keményítőt gyúrunk bele, hogy könnyebben kiszáradjon. Majd alaposan kiképezzük magunkat a mókusok ikonikus részleteiből, úgymint visszahajló farok, makk a mancsokban és hasonlók. A mókusfejet és mókustörzset fogpiszkálóval illesztjük össze, és rövid időre behűtjük, hogy megkeményedjen. Hozzátapasztjuk a farkat, majd újra a hűtőbe dugjuk, fektetve. A végtagokat és egyéb testrészeket kis vízzel ragasztjuk fel. A makk sipkáját kerek végű díszítőcsővel megmintázzuk.
A piskótához a fehérjét habbá verjük a kisebb mennyiségű cukorral, a sárgáját a nagyobbal. A sárgájás habhoz öntjük a folyadékokat, majd a száraz hozzávalókat is belekeverjük, és habverővel átdolgozzuk. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A piskótamassza kicsit több, mint kétharmadát egy sütőpapírral az alján borított 18 cm-es tortaformába öntjük, a maradékot pedig egy 12 cm-es formába. Forma híján – nálam is ez a helyzet – egy ekkora hőálló tálba, kerámiaedénybe öntjük, és 175 fokon – légkeverés nélkül – tűpróbáig sütjük. Ez a nagyobb forma esetén kb. 40 perc, a kicsinél kevesebb. Kivágjuk a formából a piskótákat, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, mindkét piskótát 3-3 lapba vágjuk.
A torták betöltéséhez a darabos mogyorókrémet kikeverjük a mascarponéval, és összetöltjük a lapokat. Behűtjük a tortákat.
A torták külső lekenéséhez a sima mogyorókrémet összekeverjük a mascarponéval, és szép egyenesre lekenjük a torták felszínét, így. Behűtjük, majd pár óra múlva mindkettőt leburkoljuk az előzőleg kakaóporral beszínezett fondanttal eképpen. Az alsó tortába magasságával megegyező méretűre vágott vastag típusú szívószálakat szúrunk (hármat), és így helyezzük rá a tortakartonon csücsülő felső tortát. Az emeletes tortát őszi levelekkel, fűcsomókkal és a makkot szorongató kedves kis mókus figurákkal díszítjük. Ha a ti mókuskáitok kevésbé malacképűre sikerülnek, már nyert ügyetek van.
A receptet a Lino Lada támogatta.
szia,az az érzésem a piskotareceptben van egy hiba,250 gramm liszt szükséges a tejes olajos piskotàhoz,azt gondolom,a 150 gramm kevés
KedvelésKedvelés
Aztaa, de szemfüles vagy! Köszönöm, már javítottam is. 🙂
KedvelésKedvelés
Szia!
Először is nagyon tetszik az oldal.
Azt kérdezném a Lino Lada krémet mivel tudom helyettesíteni? Van más ötleted?Sajnos Belgiumban nem kapható. Köszönöm válaszod.
KedvelésKedvelés
Kedves Betti! Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszik a blog. Bármilyen mogyorókrém jó helyette, pl Nutella és társai. Ha szeretnél bele mogyoródarabkákat, akkor apríthatsz bele valamennyit, de anélkül is tök jó.
KedvelésKedvelés
Szia. Nagyon szuper az oldal és a receptek is. Szeretném megkérdezni, hogy a krémmet amit burkoláshoz használsz egy vagy kettő rétegben viszed fel?
Előre is nagyon köszönöm 🙂
KedvelésKedvelés
Köszi, örülök, hogy tetszik! 🙂 Én fondant alá egy rétegben szoktam felkenni, de mehet kettő is. 🙂 Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés