Emeletes mókus torta mogyorókrémmel – nem csak a mókusok örömére

emeletes mókus torta készítése útmutató - mogyorokrémes torta recept

Kedves állat a mókus. Olyannyira, hogy mi egy teljes partit szenteltünk neki makkos vetélkedőkkel, mogyorós kincskereséssel, miegymással. Nagyobbik tündérlányka ugyanis, ahogy arról már tudósítottam, erős rajongást alakított ki az irányukban. 9 évének betöltését is mindenképp rágcsálók garmadájával szerette volna megülni, én pedig roppant boldog voltam, hogy választása nem az egerekre esett. Persze nyilván emeletes mókus tortát is rendelt, mert tisztában van vele, hogy a mókusokért bármire képes vagyok. 

Ja nem. Őérte.

És hogy a mókusok se reklamáljanak, a torta jelentős mennyiségű mogyorókrémet tartalmaz, mert makkkrémet csak nem tehettem bele.

emeletes mókus torta készítése útmutató - mogyorókrémes torta recept

Emeletes mókus torta mogyorókrémmel – elkészítés és recept

Hozzávalók (18 cm-es alsó és 12 cm-es felső tortához):

Kakaós piskóta:

3 tojás

150 g cukor a sárgájához

60 g cukor a fehérjéhez

15 g cukrozatlan kakaópor

250 g liszt

3/4 csomag sütőpor

1,15 dl olaj

1,15 dl tej

csipet  só

Mogyorókrémes töltelék:

300 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal

600 g mascarpone

Mogyorókrémes krém a torta körbekenéséhez:

140 g Lino Lada mogyorókrém

280 g mascarpone

Burkoláshoz:

kb. 800 g fondant (ebből burkolás után visszamarad kb. 150 g)

cukrozatlan kakaópor a színezéshez

narancssárga és zöld fondant a mókushoz és levelekhez

étkezési keményítő a figurákhoz

emeletes mókus torta készítése - fondant mókus egyszerűen - mogyorókrémes torta recept

Elkészítés:

A fondant mókus figurákat és makkokat pár nappal korábban elkészítjük, hogy legyen idejük kiszáradni. A fondantot megfelelő színre színezzük, és kevés étkezési keményítőt gyúrunk bele, hogy könnyebben kiszáradjon. Majd alaposan kiképezzük magunkat a mókusok ikonikus részleteiből, úgymint visszahajló farok, makk a mancsokban és hasonlók. A mókusfejet és mókustörzset fogpiszkálóval illesztjük össze, és rövid időre behűtjük, hogy megkeményedjen. Hozzátapasztjuk a farkat, majd újra a hűtőbe dugjuk, fektetve. A végtagokat és egyéb testrészeket kis vízzel ragasztjuk fel. A makk sipkáját kerek végű díszítőcsővel megmintázzuk.

fondant mókus és fondant makk készítése egyszerűen mókus tortára - útmutató

A piskótához a fehérjét habbá verjük a kisebb mennyiségű cukorral, a sárgáját a nagyobbal. A sárgájás habhoz öntjük a folyadékokat, majd a száraz hozzávalókat is belekeverjük, és habverővel átdolgozzuk. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A piskótamassza kicsit több, mint kétharmadát egy sütőpapírral az alján borított 18 cm-es tortaformába öntjük, a maradékot pedig egy 12 cm-es formába. Forma híján – nálam is ez a helyzet – egy ekkora hőálló tálba, kerámiaedénybe öntjük, és 175 fokon – légkeverés nélkül – tűpróbáig sütjük. Ez a nagyobb forma esetén kb. 40 perc, a kicsinél kevesebb.  Kivágjuk a formából a piskótákat, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, mindkét piskótát 3-3 lapba vágjuk.

A torták betöltéséhez a darabos mogyorókrémet kikeverjük a mascarponéval, és összetöltjük a lapokat. Behűtjük a tortákat.

A torták külső lekenéséhez a sima mogyorókrémet összekeverjük a mascarponéval, és szép egyenesre lekenjük a torták felszínét, így. Behűtjük, majd pár óra múlva mindkettőt leburkoljuk az előzőleg kakaóporral beszínezett fondanttal eképpen. Az alsó tortába magasságával megegyező méretűre vágott vastag típusú szívószálakat szúrunk (hármat), és így helyezzük rá a tortakartonon csücsülő felső tortát. Az emeletes tortát őszi levelekkel, fűcsomókkal és a makkot szorongató kedves kis mókus figurákkal díszítjük. Ha a ti mókuskáitok kevésbé malacképűre sikerülnek, már nyert ügyetek van.

A receptet a Lino Lada támogatta.

emeletes mókus torta készítése - fondant mókus és fondant makk figura egyszerűen

6 gondolat “Emeletes mókus torta mogyorókrémmel – nem csak a mókusok örömére” bejegyzéshez

  1. szia,az az érzésem a piskotareceptben van egy hiba,250 gramm liszt szükséges a tejes olajos piskotàhoz,azt gondolom,a 150 gramm kevés

    Kedvelés

  2. Szia!
    Először is nagyon tetszik az oldal.
    Azt kérdezném a Lino Lada krémet mivel tudom helyettesíteni? Van más ötleted?Sajnos Belgiumban nem kapható. Köszönöm válaszod.

    Kedvelés

    1. Kedves Betti! Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszik a blog. Bármilyen mogyorókrém jó helyette, pl Nutella és társai. Ha szeretnél bele mogyoródarabkákat, akkor apríthatsz bele valamennyit, de anélkül is tök jó.

      Kedvelés

  3. Szia. Nagyon szuper az oldal és a receptek is. Szeretném megkérdezni, hogy a krémmet amit burkoláshoz használsz egy vagy kettő rétegben viszed fel?
    Előre is nagyon köszönöm 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s