Pisztáciás linzerfenyő – éljen a minimálzöld!

karácsonyi pisztáciás linzer recept - pisztáciakrémes linzerfenyő készítése

Úgy képzeltem, sütök majd mindenféle szép zöld kekszeket karácsonyra az országtortából megmaradt tökmagliszttel, de aztán inkább megetettem a lisztet a molylepkékkel, ne éhezzenek szegények. Nagylelkűségem okán így haragoszöld helyett mindössze a fenyőformából kikövetkeztethető színű linzerek készültek, biztos ami biztos, fehér porcukor hótakaró alatt. Belül azért egészen zöldek, ígérem! 

Boldog, minimálzöld pisztáciakrémes linzer fenyőfákban gazdag karácsonyt!

karácsonyi pisztáciás linzer recept - pisztáciakrémes linzerfenyő készítése

 

Karácsonyi pisztáciakrémes linzer fenyőfa recept

 

Hozzávalók kb. 30 töltött linzerhez:

Pisztáciás linzer:

250 g liszt

50 g darált pisztácia (helyettesíthető mandulával)

200 g hideg vaj

100 g porcukor

1 tojássárgája

őrölt vanília

nagy csipet só

+ porcukor a szóráshoz (opcionális)

Mascarponés pisztáciakrém:

80 g édes pisztáciakrém (delikát boltokban kapható)

100 g mascarpone

pisztáciakrémes linzerfenyő készítése - karácsonyi pisztáciás linzer recept

Elkészítés:

A pisztáciás linzer tésztájával kezdünk. Ehhez morzsásra aprítjuk a száraz hozzávalókat a hideg vajjal (ha nincs gépünk, akkor belemorzsoljuk kézzel a vajat, és tempósan beledolgozzuk), majd belegyúrjuk a tojássárgáját, lefóliázzuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben (vagy egy egész éjszakát). Kivesszük a hűtőből, átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. Fenyőfa formáűkt szaggatunk a tésztából. A fenyők felét pár helyen kiszúrjuk kis körökkel (én folpackot terítettem a linzerekre, és kör alakú díszítőcsővel lyukasztgattam ki őket). 180 fokos sütőben – légkeveréssel – 6-7 perc alatt megsütjük. Itt találtok némi bölcsességet ahhoz, hogyan ne süssétek túl a linzereket. A kész példányokat a tepsin hagyjuk kihűlni (vagy óvatosan rácsra szedjük). 

Ha kihűltek a linzerek, elkészítjük a mascarponés pisztáciakrémet. Ehhez az édes pisztáciakrémet elkeverjük a mascarponéval, majd habzsákba töltjük.

Jöhet az összeállítás. A teli fenyőkre pisztáciakrémet nyomunk, a lyuggatott példányokat, ha szeretnénk, megszórjuk porcukorral, majd összetapasztjuk őket. Lezárt dobozban a hűtőben tároljuk vagy iziben megesszük.

Iziben megevésre különösen ajánlom még ezeket a mogyorókrémes rugelachokat, no meg ezeket a mákos kifliket is. Ha nem apróznátok el az édességevést, mézeskalácstortát is süthettek ám Karácsonyra.

pisztáciakrémes linzerfenyő készítése - karácsonyi pisztáciás linzer recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s