Úgy képzeltem, sütök majd mindenféle szép zöld kekszeket karácsonyra az országtortából megmaradt tökmagliszttel, de aztán inkább megetettem a lisztet a molylepkékkel, ne éhezzenek szegények. Nagylelkűségem okán így haragoszöld helyett mindössze a fenyőformából kikövetkeztethető színű linzerek készültek, biztos ami biztos, fehér porcukor hótakaró alatt. Belül azért egészen zöldek, ígérem!
Boldog, minimálzöld pisztáciakrémes linzer fenyőfákban gazdag karácsonyt!
Karácsonyi pisztáciakrémes linzer fenyőfa recept
Hozzávalók kb. 30 töltött linzerhez:
Pisztáciás linzer:
250 g liszt
50 g darált pisztácia (helyettesíthető mandulával)
200 g hideg vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
őrölt vanília
nagy csipet só
+ porcukor a szóráshoz (opcionális)
Mascarponés pisztáciakrém:
80 g édes pisztáciakrém (delikát boltokban kapható)
100 g mascarpone
Elkészítés:
A pisztáciás linzer tésztájával kezdünk. Ehhez morzsásra aprítjuk a száraz hozzávalókat a hideg vajjal (ha nincs gépünk, akkor belemorzsoljuk kézzel a vajat, és tempósan beledolgozzuk), majd belegyúrjuk a tojássárgáját, lefóliázzuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben (vagy egy egész éjszakát). Kivesszük a hűtőből, átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. Fenyőfa formáűkt szaggatunk a tésztából. A fenyők felét pár helyen kiszúrjuk kis körökkel (én folpackot terítettem a linzerekre, és kör alakú díszítőcsővel lyukasztgattam ki őket). 180 fokos sütőben – légkeveréssel – 6-7 perc alatt megsütjük. Itt találtok némi bölcsességet ahhoz, hogyan ne süssétek túl a linzereket. A kész példányokat a tepsin hagyjuk kihűlni (vagy óvatosan rácsra szedjük).
Ha kihűltek a linzerek, elkészítjük a mascarponés pisztáciakrémet. Ehhez az édes pisztáciakrémet elkeverjük a mascarponéval, majd habzsákba töltjük.
Jöhet az összeállítás. A teli fenyőkre pisztáciakrémet nyomunk, a lyuggatott példányokat, ha szeretnénk, megszórjuk porcukorral, majd összetapasztjuk őket. Lezárt dobozban a hűtőben tároljuk vagy iziben megesszük.
Iziben megevésre különösen ajánlom még ezeket a mogyorókrémes rugelachokat, no meg ezeket a mákos kifliket is. Ha nem apróznátok el az édességevést, mézeskalácstortát is süthettek ám Karácsonyra.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!