
Vegán csokitorta erdei gyümölccsel – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortához):
Vegán kakaós piskóta:
280 g liszt
340 g cukor
40 g cukrozatlan kakaópor
1,5 tk szódabikarbóna
3/4 tk só
1 ek almaecet
2,4 dl víz
1 tk instant kávépor (opcionális)
1,2 dl olaj
1-2 csapott ek őrölt lenmag (opcionális)
Vegán csokikrém:
600 g étcsokoládé
6 dl kókusztejszín
Vegán erdei gyümölcs puding:
320 g erdei gyümölcs pürésítve
30 g cukor
0,45 dl mandulatej (cukrozatlan)
30 g étkezési keményítő
+ étcsokoládé díszek és gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
A vegán kakaós piskótát előző nap is elkészíthetjük, és akár fagyasztva is használhatjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, a folyékonyakat egy másikban, majd összeöntjük a kettőt. Ha használunk instant kávét, akkor a teljes vízmennyiség egy részét felforraljuk, feloldjuk benne a kávéport, és úgy adjuk a többi vízhez. Csomómentesre keverjük a masszát. Fogunk 3 darab 18 cm-es tortaformát (vagy egymás után sütjük a lapokat), az aljukba sütőpapírt fektetünk, az oldalukat kiolajozzuk (vagy formaelválasztó spray-vel befújjuk). Elosztjuk a masszát a formákban, és kb. 25-30 perc alatt – légkeverés nélkül – 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivágjuk a formából.
A vegán erdei gyümölcsös pudinghoz a pürésített (és igény szerint passzírozott) erdei gyümölcsöt feltesszük főni a cukorral. A keményítőt kikeverjük a mandulatejjel, és hozzákeverjük a forró püréhez. Alacsony lángon sűrűre főzzük. Lefóliázzuk a felületét, hogy ne bőrösödjön, és hűtőbe tesszük.
A vegán csokikrémhez a kókusztejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percig állni hagyjuk, majd homogénre keverjük. Végül botmixerrel is átmixeljük, hogy fényes és teljesen csomómentes legyen. Lefóliázzuk a felületét, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Amikor a csokikrém kenhető állagú, összeállítjuk a tortát. Ehhez egy tiszta tortakarikába helyezzük az egyik piskótát. A gyümölcspudingot és a csokikrém felét habzsákba töltjük, és koncentrikus körökben a felét a piskótalapra nyomjuk úgy, hogy kívülre a csokikrém kerüljön. A következő lappal is így járunk el. Végül a harmadik piskótalappal zárjuk a sort. Ha maradt gyümölcskrémünk, vékonyan elkenjük a torta tetején, majd behűtjük.
Amikor megdermedt a torta, a maradék csokikrémmel egyenletesen bevonjuk a tetejét és oldalát. Ha közben túlságosan megkeményedett a krém, hajszárítóval óvatosan rámelegítünk, és alaposan átkeverjük. A kész tortát tálalásig hűtőben tartjuk, a tetejét ízlés szerint gyümölcsökkel és étcsokoládé lapokkal díszítjük. A csokidekor készítéséhez útmutatót itt találtok.
Ezt a vegán sós karamelles kókuszos tortát és ezt a vegán babos-datolyás brownie-t is érdemes kipróbálni.
A csoki krém recept működik rendes tejszínnel is?
KedvelésKedvelés
Igen.
KedvelésKedvelés
Szia
A lenmagot is simán csak adjam hozzá vagy csináljam meg előre?
KedvelésKedvelés
Szia, Nem kell előre megcsinálni, csak simán belekeverni.
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
A kókusztejszín 15% vagy 24%? Ajándék lesz, nem szeretnék rontani. 🙂 A receptjeid fantasztikusak! Imádom sütni őket.
KedvelésKedvelés
Kedves Brigitta! 24%-os. És nagyon köszönöm a kedves szavaid, igazán örülök, hogy így látod! Jó munkát a tortához!
KedvelésKedvelés
Szia! Sima liszt helyett milyet érdemes használni? Ajándékba sütném, csak ő nem eszik lisztet. Melyiktől lesz szép a piskóta?
Előre is köszönöm.
KedvelésKedvelés
Kedves Rita! Nem igazán szoktam piskótából sima liszt nélkülit sütni, de ha nem a gluténmentesség a cél, akkor a fehér tönkölylisztet érdemes megpróbálni. Gluténmenteshez a rizslisztet szokták javasolni, de azzal elég morzsálódós lesz az állaga, úgyhogy miuszáj kísérletezni. Jó munkát hozzá!
KedvelésKedvelés
Szia! Ezt a krémet tudom fondantal burkolni?
Nagyon köszönöm!
KedvelésKedvelés
Szia! Szerintem igen. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés