Vegán csokitorta erdei gyümölccsel és jóbarátokkal

vegán csokitorta recept erdei gyümölcs pudinggal
Most semmi szócséplés nem lesz, csak a rideg tények, akarom mondani recept, ami vegán is, csokis is, erdei gyümölcsös is. Na jó, meg egy jótanács: ti semmiképp se próbáljátok a tortát fűtött lakásban 4 órán át aszalni, mert a szeletelési kísérletet pikírt megjegyzések fogják kísérni. Éljenek a jóbarátok! 🙂 

Az erdei gyümölcsös vegán csokitorta receptje a Kifőztük decemberi számában is megjelent.

vegán csokitorta recept erdei gyümölcs pudinggal

 

Vegán csokitorta erdei gyümölccsel – recept

 
 

Hozzávalók (18 cm-es tortához): 

 

Vegán kakaós piskóta: 

280 g liszt

340 g cukor

40 g cukrozatlan kakaópor

1,5 tk szódabikarbóna

3/4 tk só

1 ek almaecet

2,4 dl víz

1 tk instant kávépor (opcionális)

1,2 dl olaj

1-2 csapott ek őrölt lenmag (opcionális)

Vegán csokikrém:

600 g étcsokoládé

6 dl kókusztejszín

Vegán erdei gyümölcs puding:

320 g erdei gyümölcs pürésítve

30 g cukor

0,45 dl mandulatej (cukrozatlan)

30 g étkezési keményítő

+ étcsokoládé díszek és gyümölcs a díszítéshez

vegán csokitorta recept erdei gyümölccsel

 

Elkészítés:

 

A vegán kakaós piskótát előző nap is elkészíthetjük, és akár fagyasztva is használhatjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, a folyékonyakat egy másikban, majd összeöntjük a kettőt. Ha használunk instant kávét, akkor a teljes vízmennyiség egy részét felforraljuk, feloldjuk benne a kávéport, és úgy adjuk a többi vízhez. Csomómentesre keverjük a masszát. Fogunk 3 darab 18 cm-es tortaformát (vagy egymás után sütjük a lapokat), az aljukba sütőpapírt fektetünk, az oldalukat kiolajozzuk (vagy formaelválasztó spray-vel befújjuk). Elosztjuk a masszát a formákban, és kb. 25-30 perc alatt – légkeverés nélkül – 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivágjuk a formából.  

A vegán erdei gyümölcsös pudinghoz a pürésített (és igény szerint passzírozott) erdei gyümölcsöt feltesszük főni a cukorral. A keményítőt kikeverjük a mandulatejjel, és hozzákeverjük a forró püréhez. Alacsony lángon sűrűre főzzük. Lefóliázzuk a felületét, hogy ne bőrösödjön, és hűtőbe tesszük.

A vegán csokikrémhez a kókusztejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percig állni hagyjuk, majd homogénre keverjük. Végül botmixerrel is átmixeljük, hogy fényes és teljesen csomómentes legyen. Lefóliázzuk a felületét, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Amikor a csokikrém kenhető állagú, összeállítjuk a tortát. Ehhez egy tiszta tortakarikába helyezzük az egyik piskótát. A gyümölcspudingot és a csokikrém felét habzsákba töltjük, és koncentrikus körökben a felét a piskótalapra nyomjuk úgy, hogy kívülre a csokikrém kerüljön. A következő lappal is így járunk el. Végül a harmadik piskótalappal zárjuk a sort. Ha maradt gyümölcskrémünk, vékonyan elkenjük a torta tetején, majd behűtjük.

Amikor megdermedt a torta, a maradék csokikrémmel egyenletesen bevonjuk a tetejét és oldalát. Ha közben túlságosan megkeményedett a krém, hajszárítóval óvatosan rámelegítünk, és alaposan átkeverjük. A kész tortát tálalásig hűtőben tartjuk, a tetejét ízlés szerint gyümölcsökkel és étcsokoládé lapokkal díszítjük. A csokidekor készítéséhez útmutatót itt találtok.

Ezt a vegán sós karamelles kókuszos tortát és ezt a vegán babos-datolyás brownie-t is érdemes kipróbálni.

erdei gyümölcsös vegán csokitorta recept

 

10 gondolat “Vegán csokitorta erdei gyümölccsel és jóbarátokkal” bejegyzéshez

  1. Kedves Kinga!
    A kókusztejszín 15% vagy 24%? Ajándék lesz, nem szeretnék rontani. 🙂 A receptjeid fantasztikusak! Imádom sütni őket.

    Kedvelés

    1. Szia! Sima liszt helyett milyet érdemes használni? Ajándékba sütném, csak ő nem eszik lisztet. Melyiktől lesz szép a piskóta?
      Előre is köszönöm.

      Kedvelés

      1. Kedves Rita! Nem igazán szoktam piskótából sima liszt nélkülit sütni, de ha nem a gluténmentesség a cél, akkor a fehér tönkölylisztet érdemes megpróbálni. Gluténmenteshez a rizslisztet szokták javasolni, de azzal elég morzsálódós lesz az állaga, úgyhogy miuszáj kísérletezni. Jó munkát hozzá!

        Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s