Ki ne hagyjátok a rugelach-ot Karácsonykor! – Nutellával is isteni!

Rugelach recept nutellával

Miért van az, hogy évről évre dagad azoknak a sütiknek a listája, amiket minden körülmények között és okvetlenül meg kell sütni karácsonykor??? Jövőre már húsvétkor nekiállhatok a sütésnek. 🙂

A rugelach-val először – rettentő régen – még Chili & Vanilia-nál találkoztam, és a szerelem azóta is töretlen! Ez a kis kifli azon kevés dolgok egyike, amiben a családunk ízlése tökéletesen megegyezik. Mondjuk ez nem feltétlenül szerencse. 🙂 A rugelach nálunk már a nyusziváró sütik listájára is beette magát. 🙂 Úgyhogy legyetek résen!

Rugelach recept nutellával

 

Rugelach nutellával vagy bármi mással – recept

 

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):

Rugelach tészta:

240 g mascarpone (vagy más krémsajt)

240 g puha vaj

300 g liszt

90 g (nád)cukor

2 nagy csipet só

Töltelék:

kb. 160 g Nutella (vagy egyéb jó minőségű mogyorókrém)

60-70 g étcsokoládé reszelve vagy aprítva

vagy bármi más: pl. édes lekvár, kakaó+cukor+aprított csoki keveréke olvasztott vajjal megkent tésztára stb.

Rugelach recept nutellával

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit szépen összedolgozzuk dagasztóspirálos géppel vagy kézzel. A sót ki ne hagyjuk belőle, az a lelke! (Ha nem mascarponét használunk, akkor kicsit kevesebb is elég lehet, mert általában a krémsajtok picit sósak, úgyhogy érdemes kóstolni). Cipót formázunk, és behűtjük minimum egy órára, de én – ha tervezős hangulatban vagyok -, akkor már előző este begyúrom. Fagyasztóban persze rá lehet gyorsítani a folyamatra.

A lehűlt tésztát négy részre vágjuk, lisztezett kézzel átgyúrjuk, majd a nagyon alaposan lisztezett munkafelületen a szintén alaposan lisztezett sodrófával kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Ragad, de nem tragikusan! Amíg az egyik cipóval dolgozunk, a többit tarthatjuk a hűtőben.

Pizzavágóval 8-10 cikkelybe vágjuk, megkenjük Nutellával (kb. 1 kk/ cikkely), majd megszórjuk reszelt csokival. A csokit valóban reszelgethetjük is, de akinek nagyjából annyi a türelme, mint nekem (azaz megközelítőleg zéró), az dobja az aprítóba, és rettenetes hanghatások közepette darálja apró kis rögökké. Természetesen egyéb töltelékváltozatok esetén értelemszerűen módosítunk a folyamaton! 🙂 

A cikkelyeket a háromszög alapjától kezdődően feltekerjük, és hideg helyen pihentetjük minimum 10 percet, mert így jobban megőrzik a formájukat. De ha ez nem szempont, akkor mehetnek rögtön a sütőbe (nálam többnyire ez szokott történni 🙂 ). A többi cipódarabbal is ugyanígy járunk el.

A rugelach-okat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (kb. 2 tepsi lesz), majd 180 fokon (légkeverés) nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. A langyos kiflikkel nagyon kell vigyázni, mert embertelenül finomak! A hideg példányokról mi nem rendelkezünk információkkal, de állítólag úgy is jók. 🙂 

Ha kerestek még falatnyi édességeket adventra vagy a karácsonyi asztalra, nézzétek meg ezeket a skót hópehely kekszeket meg a cuki whoopie pie-okat is!

Rugelach recept nutellával

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!