A mákos-vaníliás kifli nálunk a rugelach mellett a másik kihagyhatatlan adventi sláger. Abszolút más kategória a kettő. A rugelachot mi frissen, langyosan szeretjük, és egy ültő helyünkben elfogyasztjuk az egészet, a mákos kifli ezzel szemben egy-két hétig is tökéletes (lenne 🙂 ), úgyhogy már bőven Karácsony előtt megsüthetjük. Főleg, ha az a tervünk, hogy Karácsonyra egy szem se maradjon belőle. 🙂 Na de akkor már úgyis ott a beigli, az adventot meg csak el kell ütni valahogy. Hát erre van kitalálva ez a kis omlós aprósüti.
Ez volt életem első karácsonyi aprósütije, amit megsütöttem, nagyjából 18 évvel ezelőtt: azóta egy Karácsony sem telt el nélküle. A recept Lajos Mari-Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség könyvéből származik.
Mákos kifli alatt most ne egy mákkal töltött kiflire gondoljatok: itt maga az omlós tészta a mákos! Sőt, narancsos is, ami még egy kis extra finom ízt ad neki.
Nekem ez a tökéletes karácsonyvárás: néhány mákos kifli (khm, rengeteg mákos kifli), némi finom likőr, szaloncukor-csomagolás és hozzá valamelyik klasszikusan karácsonyos film… 🙂
Mákos-vaníliás kifli – recept
Hozzávalók egy gigászi adaghoz (kevésbé falánk családok felezzék!):
Mákos-vaníliás kiflihez:
660 g puha vaj
280 g porcukor
2 tojás
2 nagy narancs lereszelt héja
800 g liszt
280 g darált mák
őrölt vanília
jó nagy csipet só
Hempergetéshez:
5-6 zacskó vaníliás cukor
porcukor (sok 🙂 )
Elkészítés:
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, sóval, vaníliával, narancshéjjal és tojással. Hozzádolgozzuk a mákot és a lisztet, lefóliázzuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha kapkodunk, fagyasztóban gyorsíthatunk.
Másnap nyolcadoljuk, és egy picit hagyjuk a konyhapulton várakozni, hogy ne legyen betonkemény. Minden darabkából kb. 25 cm hosszú hurkát sodrunk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és kifliformára alakítjuk. Sütőpapíros tepsin, 180 fokon (légkeveréssel) kb. 12 perc alatt megsütjük, egyik tepsivel a másik után. Attól függően, milyen sűrűn pakoljuk a tepsire (és hány óriás amőbát és hasonlókat gyártanak a gyerekek), lesz belőle 3-4 vagy sokkal több tepsinyi adag. (Nálunk a szorgos kis kezek által megformázott Ő betűk!!! elég sok helyet elfoglaltak. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból ez a forma volt idén a nyerő. 🙂 )
A forró kifliket (és Ő betűket 🙂 ) meghempergetjük a vaníliás cukorral elkevert porcukorban. Ha teljesen kihűltek, fémdobozban tároljuk őket (mondanám, hogy Karácsonyig, de háááát… 🙂 ).
Mákrajongóknak ez a mákos túrómousse torta narancskrémmel, no meg ez a szilvás mákmousse is jó választás lehet Karácsonyra!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!