Bodzás-citromkrémes linzertojás – húsvétra fel!

bodzás-citromkrémes tojáslinzer recept - húsvéti linzertojás lemon curd-del

A linzer nem egy bonyolult jószág, viszont nagyon könnyű túlsütni. A túlsütéshez a legbiztosabb mód, ha a linzersütés kellős közepén fogsz két, húsvéti szünetét frissen megkezdett leánygyermeket, és összeereszted őket egy szobába fogorvosost játszani. A linzer elkészültének csalhatatlan jele, hogy a Miki egér fogászati vizsgálata körüli perpatvar a tetőfokára hág, és az ártatlan képű kislányok buzgó hajtépésbe bonyolódnak. Mire elmormolsz magadban néhány közepes terjedelmű fohászt és szétválasztod a dulakodókat, egész biztosan túl vagy a linzer ideális sütési idején, de sebaj: tojásból is van világos és barna héjú, miért ne lehetne a linzertojásnál is ugyanígy? 🙂 

Érzelmi viharokban gazdag húsvéti ünnepeket nektek is! 🙂

bodzás-citromkrémes linzertojás recept - húsvéti tojáslinzer lemon curd-del töltve

 

Bodzás-citromkrémes linzertojás / tojáslinzer recept

 

Hozzávalók (kb. 15 db nagyméretű betöltött tojáskekszhez):

 

Mandulás linzer:

250 g liszt

50 g darált mandula

200 g hideg vaj

100 g porcukor

1 tojássárgája

őrölt vanília

nagy csipet só

+ porcukor a szóráshoz

Bodzás citromkrém (lemon curd):

100 g citromlé (kb. 2 közepes citromé)

1 biocitrom reszelt héja

15 g étkezési keményítő

2 tojás

1 tojás sárgája

9 ek intenzív ízű bodzaszörp (ha nincs, akkor az összes cukor kb. 100 g legyen)

4 ek porcukor

60 g vaj

bodzás-citromkrémes tojáslinzer recept - húsvéti linzertojás lemon curd-del

 

Elkészítés:

 

A bodzás citromkrémet már előző nap elkészíthetjük. Ehhez a citromok kifacsart levét és héját elkeverjük a keményítővel, a tojásokkal, cukorral és bodzaszörppel, és folyamatos keverés mellett sűrű puding állagúra főzzük. (Ha nincs bodzaszörpünk, cukorral is tökéletes lesz.) Lehúzzuk a tűzről, és beledaraboljuk a vajat, majd homogénre keverjük. Ha szükséges, botmixerrel rásegítünk. A citrom curd felszínét lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, és hűtőbe tesszük. Hidegen érdemes tesztelni az édességét: ha nem elég édes, nyugodtan porcukrozzuk még!

Elkészítjük a mandulás linzert. Ehhez egy aprítóban morzsásra dolgozzuk a száraz hozzávalókat a hideg vajjal (ha nincs gépünk, akkor belemorzsoljuk kézzel a vajat, és villámgyorsan beledolgozzuk), majd belegyúrjuk a tojássárgáját, lefóliázzuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.

A kihűlt tésztát kivesszük 10 percre, hogy ne legyen túl kemény, átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és tojás alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Az én kiszúróm giga méretű: ha tehetitek, ti kisebbet válasszatok, hogy elkerüljétek a strucctojás-effektust. A tojások felébe kerek lyukat szúrunk (pl. egy díszítőcső végével). A tojáslinzereket 180 fokos sütőben, légkeveréssel 7-8 perc alatt készre sütjük. A randalírozó kislányokat leszidjuk, a linzereket pedig hagyjuk a tepsin kihűlni.

Jöhet az összeállítás. A kihűlt linzertojások közül a lyukasakat porcukorral megszórjuk, a teliket pedig megkenjük a bodzás citromkrémmel, majd összetapasztjuk lyukas felű párjukkal. Hűtőbe tesszük, aztán vagy hagyunk a locsolkodóknak, vagy nem. 🙂 

Húsvétkor kötelező a rugelach is, ne hagyjátok ki ti sem! A mákos-vaníliás nyuszi mousse torta is megér egy próbát. 

A tojáslinzer ötlete Mohától származik. 

bodzás-citromkrémes tojáslinzer recept - húsvéti linzertojás lemon curd-del

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

4 gondolat “Bodzás-citromkrémes linzertojás – húsvétra fel!” bejegyzéshez

  1. Szia! Még sosem készítettem ilyen citromkrémet. Segíts kicsit, kérlek! A sűrű pudingállag megvan, viszont még nem főtt, pöfögött a krém, amikor levettem a tűzről. Egyneműsítettem a vajjal. Isteni finom, de egy icipicit lisztes az íze. Elszúrtam, tovább kellett volna főznöm?

    Kedvelés

    1. Szia, egy-két pöffenésig szoktam, de lehet, hogy hidegen nem fogod érezni a lisztes ízt. Vagy esetleg még visszateheted egy picit főni, ha még nem hűlt ki.

      Kedvelés

      1. Köszönöm. Már nem tettem vissza, de legközelebb megvárom a pöfögést, kicsit lágy maradt a krém. Ettől függetlenül csudiszépek és nagyon fincsi. Köszönöm még egyszer!
        Böngészni fogom az oldaladat, nagyon tetszik, amit csinálsz – szintén 3 gyermekes anyukaként.;)
        Szép Húsvétot kívánok Nektek!

        Kedvelés

      2. Örülök, hogy finom lett! 🙂 És köszönöm, nagyon aranyos vagy, örülök, ha sokszor visszatérsz. 🙂 Boldog ünnepeket Nektek is! 🙂

        Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s