Töredelmesen be kell valljam, bár a Lúdláb tart ötlete a Márton-napból jött, nálunk már két héttel korábban elkészült. Na de az ünneplést sosem lehet elég korán kezdeni, remélem, ezen feltevésemben a Mártonok is osztoznak. És talán az a tudat is megnyugtató, hogy egy árva libát sem áldoztunk fel a neves nap oltárán. (Ezt persze nem mindenki helyesli a családban. 🙂 )
Jöjjön is a meggyes-csokihabos mini piték receptje!
Márton-napi lúdláb tart recept
Hozzávalók (8 db kis tarthoz)
Kakaós tart tészta:
140 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
1 tojás
230 g liszt
20 g cukrozatlan kakaópor
25 g darált mandula
nagy csipet só
Csokihab meggyel:
90 g tejcsokoládé aprítva
30 g étcsokoládé aprítva
240 g habtejszín
meggybefőtt (összesen kb. 24 szem meggy)
Díszítéshez:
cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
gyűrött hatású étcsoki lap (elkészítés itt)
Elkészítés:
A tart kosarakat már napokkal korábban is legyárthatjuk. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, elkeverjük benne a tojást, majd hozzáadjuk akakaót, lisztet, darált mandulát és sót. Gyors mozdulatokkal gombócot formázunk belőle, és hűtőben minimum fél órát vagy fagyasztóban 10-15 percet pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és 10 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. A tartgyűrűbe helyezzük, belenyomkodjuk, és újabb fél órát pihentetjük a hűtőben, vagy negyed órát a fagyasztóban. Villával alaposan megszurkáljuk, és 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha biztosra akarunk menni, hogy szép formásak maradjanak a tartok, alufóliával kibélelve, rizzsel vagy babbal megtöltve vakon süthetjük a tartokat, majd a súlyokat kiemelve fejezzük be a sütést. A tartkosarakat hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokihabnak is álljunk neki még előző nap! Ehhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, majd a felaprított csokikra öntjük. Egy-két perc múlva átkeverjük, ha egynemű és fényes, lefóliázzuk a felületét, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel lassú fokozan kihabosítjuk a csokikrémet.
Jöhet a tartok összeállítása. A csokihabból egy keveset a tartok aljába szedünk, majd alaposan lecsepegtetett, fél szem meggyekkel megpakoljuk. Egy tartba nagyjából 6-7 fél szem meggy kerül. Rápúpozzuk a többi csokikrémet, elsimítjuk a tetejét, és behűtjük. Tálalás előtt a lúdláb tartok tetejét megszórjuk kakaóporral, és beléjük döfünk egy-egy csokidíszt.
Ez a narancsos csoki mousse tart se kutya, de a Baileys-es pite és a Bounty tart is megér egy misét.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Szia,2 kerdesem volna:
-a tesztaba mandula helyett mehet mas? Allergia miatt..
-240 habtejszín az gramm vagy ml?
Nagyon koszi! Udv: Kriszta
KedvelésKedvelés
Szia! Mandula helyett használj nyugodtan lisztet. A habtejszín gramm, ki is javítottam. 🙂 Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés
Nagyon koszonom!💐
KedvelésKedvelés
Szívesen! 🙂
KedvelésKedvelés