Lúdláb tart – Boldog, édes Márton-napot!

Márton-napi lúdláb tart recept - meggyes csokihabos pite

Töredelmesen be kell valljam, bár a Lúdláb tart ötlete a Márton-napból jött, nálunk már két héttel korábban elkészült. Na de az ünneplést sosem lehet elég korán kezdeni, remélem, ezen feltevésemben a Mártonok is osztoznak. És talán az a tudat is megnyugtató, hogy egy árva libát sem áldoztunk fel a neves nap oltárán. (Ezt persze nem mindenki helyesli a családban. 🙂 ) 

Jöjjön is a meggyes-csokihabos mini piték receptje!

Márton-napi lúdláb tart recept - meggyes csokihabos pite

 

Márton-napi lúdláb tart recept

Hozzávalók (8 db kis tarthoz)

Kakaós tart tészta:

140 g szobahőmérsékletű vaj

75 g porcukor

1 tojás

230 g liszt

20 g cukrozatlan kakaópor

25 g darált mandula

nagy csipet só

Csokihab meggyel:

90 g tejcsokoládé aprítva

30 g étcsokoládé aprítva

240 g habtejszín

meggybefőtt (összesen kb. 24 szem meggy)

Díszítéshez:

cukrozatlan kakaópor a szóráshoz

gyűrött hatású étcsoki lap (elkészítés itt)

Márton-napi lúdláb tart recept - meggyes csokihabos pite

 

Elkészítés:

 

A tart kosarakat már napokkal korábban is legyárthatjuk. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, elkeverjük benne a tojást, majd hozzáadjuk akakaót, lisztet, darált mandulát és sót. Gyors mozdulatokkal gombócot formázunk belőle, és hűtőben minimum fél órát vagy fagyasztóban 10-15 percet pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és 10 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. A tartgyűrűbe helyezzük, belenyomkodjuk, és újabb fél órát pihentetjük a hűtőben, vagy negyed órát a fagyasztóban. Villával alaposan megszurkáljuk, és 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha biztosra akarunk menni, hogy szép formásak maradjanak a tartok, alufóliával kibélelve, rizzsel vagy babbal megtöltve vakon süthetjük a tartokat, majd a súlyokat kiemelve fejezzük be a sütést. A tartkosarakat hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokihabnak is álljunk neki még előző nap! Ehhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, majd a felaprított csokikra öntjük. Egy-két perc múlva átkeverjük, ha egynemű és fényes, lefóliázzuk a felületét, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel lassú fokozan kihabosítjuk a csokikrémet.

Jöhet a tartok összeállítása. A csokihabból egy keveset a tartok aljába szedünk, majd alaposan lecsepegtetett, fél szem meggyekkel megpakoljuk. Egy tartba nagyjából 6-7 fél szem meggy kerül. Rápúpozzuk a többi csokikrémet, elsimítjuk a tetejét, és behűtjük. Tálalás előtt a lúdláb tartok tetejét megszórjuk kakaóporral, és beléjük döfünk egy-egy csokidíszt.

Ez a narancsos csoki mousse tart se kutya, de a Baileys-es pite és a Bounty tart is megér egy misét.

Márton-napi lúdláb tart recept - meggyes csokihabos pite

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

4 gondolat “Lúdláb tart – Boldog, édes Márton-napot!” bejegyzéshez

  1. Szia,2 kerdesem volna:
    -a tesztaba mandula helyett mehet mas? Allergia miatt..
    -240 habtejszín az gramm vagy ml?
    Nagyon koszi! Udv: Kriszta

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s