Ronda kekszet nehéz fotózni. Nagyon rondát nagyon nehéz. És mivel eme bölcseletet überelni még nehezebb, már csak a költői kérdés marad: vajon miért hagy el teljes mértékben a szépérzékem, ha kekszsütésre kerül a sor???
Amíg elmélkedtek a válaszon, nagyjából ki is sül a minden esztétikai élménytől megfosztott, mindenmentes banános zabkeksz. Hajrá!
A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.
Mindenmentes banános zabkeksz recept
Hozzávalók (kb. 10 kekszhez):
1 közepes érett banán (hámozva kb. 100 g)
80 g zabpehely (igény szerint gluténmentes)
1 csapott ek őrölt lenmag (kb. 5 g)
25 g mogyoróvaj (magas mogyorótartalmú) vagy kókuszvaj
30 g étcsokoládé aprítva vagy étcsokicsepp (igény szerint cukormentes)
Elkészítés:
Az érett banánt villával szétnyomkodjuk, és minden hozzávalót belekeverünk. Amíg előmelegszik a sütő 170 fokra, a masszát hagyjuk pihenni, hogy kicsit megszívja magát a zabpehely.
Golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és ellapítjuk. Kb 10 perc alatt – légkeveréssel – készre sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.
A ronda és finom kategóriában komoly versenyző még ez a sütőtökös-csokis puszedli is. Ha az esztétika is számít, próbáljátok ki a tojáslikőrös linzert vagy a lemon curd-ös változatot. Ha jobban belegondolok, a whoopie pie-t sem érdemes kihagyni.