A tartban az a jó…, nos, minden. Ezen felül talán még annyi, hogy lehet belőle könnyedén egyszemélyes adagokat fabrikálni tesztelés címszóval. Ilyeténképpen először Bounty mini piték készültek, majd egy nagyobbacska tart is, amivel szépen elcaplattam a megszámlálhatatlanul sokadik osztálytalálkozómra. Mert a tartban az is jó, hogy könnyű szállítani. Ebből a tulajdonságából mondjuk most nem profitáltam túl sokat, lévén az osztálytalálkozó két sarokra volt a lakásunktól, de a gondolat, hogy akár át is szelhettem volna vele a várost, mindenképp megnyugtató.
A tartban rejlő remek fuvarozási lehetőségek után térjünk is át a receptre! Azt hiszem, a beltartalom nem igazán zsákbamacska, konkrétan kókusz és csoki, kakaós tartkosárban, mert mi más is lehetne? 🙂
Bounty tart mini és maxi kiadásban – recept
Hozzávalók (8 db mini tartelette-hez (8 cm-esek)):
(egy nagy piteformához az arányokat megtaláljátok lejjebb!)
Kakaós tart tészta:
140 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
1 tojás
230 g liszt
20 g cukrozatlan kakaópor
25 g darált mandula
nagy csipet só
Kókuszos réteg:
45 g kókusztejszín
95 g tej (a fele kiváltható vízzel)
50 g kókuszreszelék
30 g porcukor
Csokis réteg:
60 g tejcsokoládé
60 g étcsokoládé
80 g habtejszín
14 g puha vaj
+ kókuszchips és kókuszreszelék a díszítéshez
Elkészítés:
A tart kosárkákat elkészíthetjük napokkal korábban is. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, elkeverjük benne a tojást, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Gyors mozdulatokkal gombócot formázunk belőle, és hűtőben minimum fél órát vagy fagyasztóban 10-15 percet pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és 10 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. A tartgyűrűbe helyezzük, belenyomkodjuk, és újabb fél órát pihentetjük a hűtőben, vagy negyed órát a fagyasztóban. Villával alaposan megszurkáljuk, és 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha nem 8 kicsi, hanem egy nagy (kb. 24 cm-es) tartot készítünk, a tészta felét használjuk csak fel. A nagy tartot érdemes vakon elősütni kb. negyed órát (sütőpapírral kibélelve, rizzsel vagy sütőbabbal telepakolva), majd további tíz perc alatt nehezék nélkül készre sütni. A tartkosarat hagyjuk teljesen kihűlni.
Nekiállunk a kókuszkrémnek. Ehhez a sűrű kókusztejszínt a tejjel és porcukorral feltesszük főni, ha felforrt, belekeverjük a kókuszt, és sűrűre főzzük (nagyon hamar megvan). Akkor jó, ha jól össze tudjuk tapasztani az ujjunkkal. Hagyjuk kihűlni, majd belelapogatjuk a tart kosárkákba. Behűtjük. Ha nagy tartot készítünk, másfélszeres mennyiséggel számoljunk!
Már a csokikrémnél tartunk. Ehhez a tejszínt forrpontig melegítjük, és a kétféle felaprított csokira öntjük. Egy-két percig állni hagyjuk, majd fényesre keverjük. Ha esetleg nem olvadt el benne mindenütt a csoki, óvatosan pár pillanatig rámelegítünk. Végül elkeverjük benne a vajat is, majd a kókuszos tart-ok tetejére öntjük. Behűtjük. Nagy tart esetén itt is másfélszeres adaggal dolgozzunk!
A kész tart-ot kókuszreszelékkel, kókuszchips-szel, esetleg olvasztott csoki csurgatással díszítjük.
Ha a Bounty tart-ot már befaltuk, jöhet a Nutellás kókusztorta!