Imádom a mousse-szal töltött tart-okat, a roppanós pitetészta a habos mousse-szal szuperül kiegészíti egymást. A Baileys-re, gondolom, már szemetek sem rebben, én is derűs nyugalommal veszem tudomásul függőségem legújabb lépcsőfokát. Mentségemre szóljon, egy icike-picike szeletet ettem csak a pitéből, persze ha a készítés közbeni kóstolgatást és maradékkrém eltávolítást nem számítjuk. Na de most már csak ez az egy fajsúlyosabb desszert, aztán isten bizony könnyedebb vizekre evezek. 🙂 Végül is itt a tavasz, vagy mi szösz! De azért a biztonság kedvéért a nagy könnyedség előtt nyomjunk be egy kevés Baileys mousse tart-ot! Mert megérdemeljük… 🙂
Baileys mousse tart recept
Hozzávalók (kb. 28-29 cm-es piteformához)
Kakaós-mogyorós tart tészta:
(az adag 2/3-át használjuk csak fel)
140 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
1 tojás
230 g liszt
20 g cukrozatlan kakaópor
25 g darált törökmogyoró
nagy csipet só
+ olvasztott kakaóvaj a tartkosár lekenéséhez (opcionális)
Baileys mousse:
3 tojássárgája
155 g tej
170 g tejcsokoládé
90 g étcsokoládé
65-70 g Baileys
2 és 3/4 lapzselatin
200 g habtejszín behűtve
Étcsokoládé ganache:
130 g étcsokoládé aprítva
130 g habtejszín
+ durvára aprított törökmogyoró a díszítéshez
Elkészítés:
Elsőként összeállítjuk a tart kosár tésztáját. Ehhez a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojást, végül mehet bele a só, kakaópor, darált mogyoró és a liszt. Összegyúrjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is), kapkodás esetén a fagyasztóban tíz perc is elég. A pihentetett tésztából lecsípjük a harmadát, és későbbi felhasználásra a fagyasztóba tesszük. A nagyobb tésztamennyiséget méretre nyújtjuk, és a kivajazott vagy formaelválasztó spray-vel befújt piteformába egyengetjük. Megint pihentetjük a hűtőben fél órát, gigafagyasztósoknak most is játszik a 10 perces turbóhűtés. Ezután jó alaposan megszurkáljuk a tésztát egy villával, majd 180 fokos (légkeveréses) sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nem használjuk fel aznap, lefóliázva tegyük félre (hűteni nem kell).
Ugorhatunk is a következő etapra, a Baileys-es csoki mousse készítésre! Ehhez a tejet a tojássárgájával feltesszük melegedni: folytonos keverés mellett 80 fokig forrósítjuk, majd azonnal lekapjuk, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint. Beledobáljuk az aprított csokit is, és homogénre keverjük, majd beleöntjük a Baileys-t is. Végül a hideg habtejszínből stabil habot verünk, és a szobahőmérsékletűre hűlt Baileys mousse alapba forgatjuk. Majd minden lelkierőnket latba vetve nem végzünk szúrópróbaszerű kóstolásokat egy perc alatt 15-nél többször, és igyekszünk a soron következő lépésre koncentrálni. 🙂
Ez pedig nem más, mint a Baileys tart összeállítása. Ha nem fogjuk rövid időn belül fogyasztani a pitét, biztonsági játékosként olvasztott kakaóvajjal vagy csokival hajszálvékonyan kikenhetjük a tartkosarat, hogy ne puhuljon meg, de ez messze nem kötelező. Ha megszáradt a para-kakaóvaj 🙂 , a Baileys mousse-t a piteformába adagoljuk, majd hűtjük.
Jöhet az étcsoki ganache! Ehhez a habtejszínt felforrósítjuk (első buborékok megjelenéséig), és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük, és a megdermedt Baileys mousse tetejére öntjük, majd behűtjük. Ha díszítési kedvünk határtalan, pár perc hűtés után egy kanál hátával körkörös mintát húzhatunk a kissé már dermedésnek indult, de még puha ganache-ba.
Végső csapásként a megkötött ganache réteget megszórjuk durvára vágott mogyoróval, majd fülig érő szájjal belapátoljuk a művünket. 🙂