Ha jót akarsz magadnak, készíts narancsos csoki mousse pitét! :)

Narancsos csoki mousse tart - karácsonyi narancsos-csokis pite recept

Ha van klasszikus páros, akkor a narancs-csoki feltétlenül az. Olyan jók együtt, hogy ezt kár is lenne ragozni. A mousse meg a pite párosítása, nos, hát az sem éppen rossz. Mondjuk az is igaz, hogy egy jó pitealappal kevés dolgot lehet elrontani. Momentán nem is jut eszembe egy sem. 🙂 Néha el is gondolkodom, hogy miért is sütök bármit, ami nem pite? Jó, jó, érzem én is a részrehajlást a soraimban, de ezt könnyű szívvel megbocsátom magamnak. 🙂 

Jöjjön is a recept! Karácsonyra is ideális, ráadásul addig még pont van idő párszor tesztelni! 🙂

Narancsos csoki mousse tart - karácsonyi narancsos-csokis pite recept

Narancsos csoki mousse tart/pite – recept

 

Hozzávalók (kb. 24 cm-es piteformához)

Kakaós pitetészta:

(csak a felét fogjuk felhasználni)

140 g szobahőmérsékletű vaj

75 g porcukor

1 tojás

230 g liszt

20 g cukrozatlan kakaópor

25 g darált mandula

nagy csipet só

Tésztakosár kikenéséhez (opcionális):

kevés kakaóvaj vagy étcsokoládé olvasztva

Narancsos csoki mousse:

(fog belőle maradni egy kevés)

3 tojássárgája

110 g tej

2 lapzselatin

90 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)

60 g tejcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)

2 dl habtejszín hidegen

1 narancs reszelt héja

pár csepp narancsolaj / bátraknak narancslikőr 🙂 (elhagyható)

Étcsokoládé ganache:

90 g étcsokoládé aprítva (55-65%-os, jó minőségű étcsoki)

90 g habtejszín

Narancsos mascarponehab:

60 g habtejszín hidegen

70 g mascarpone

20 g porcukor

1 ek frissen facsart narancslé

1 kk zselatin fix

1 csepp narancsolaj (opcionális)

Narancsos csoki mousse tart - karácsonyi narancsos-csokis pite recept

Elkészítés:

A pite tésztájával kezdünk. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, belekeverjük a tojást, végül hozzáadjuk a sót, kakaóport, mandulát és lisztet. Összegyúrjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is). Ha a ráérősségnek abszolút híján vagyunk, kicsit rágyorsíthatunk a fagyasztóban. A pihentetett tésztát megfelezzük, az egyiket becsomagolva a fagyasztóba tesszük a következő piteprojektig. VAGY sütünk belőle pluszban 1-2 mini tartot: a csoki mousse mennyisége úgyis több, mint amennyibe a pitébe belefér.

A tészta másik felét lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és egy kivajazott/olajozott (vagy formaelválasztó spray-vel kifújt) piteformába lapogatjuk. Ha túllóg rajta, a tetején végiggörgetünk egy sodrófát, hogy leszedje a felesleget.  Újabb fél órás hűtés következik. Ezután nagyon sűrűn megszurkáljuk villával a tésztát, és 180 fokos (légkeveréses) sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nem használjuk fel aznap, lefóliázva tegyük félre.

A legjobb rész jön, a narancsos csoki mousse. Mármint a legjobb akkor, ha szerettek percenként finom mousse-kat kóstolgatni “elég narancsos-e már?” címszóval. 🙂 Na szóval, a tejet a tojássárgákkal feltesszük melegedni, nonstop kevergetés mellett. Ha elérte a 80 fokot, félrehúzzuk, és az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat feloldjuk benne. Belezúdítjuk az aprított csokikat, és homogénre keverjük. Ha olyan pechünk lenne, hogy nem olvad el benne minden csokidarabka, akkor NAGYON ÓVATOSAN még rámelegíthetünk. De tényleg csak épphogy. Belekeverjük a reszelt narancshéjat, és – ha használunk – a narancsolajat vagy likőrt is. Az említett kóstolgatás jön. 🙂 Végül a hideg tejszínből kemény habot verünk, és a langyosra hűlt csokis egyvelegbe forgatjuk. 

A pitetésztát – fokozott óvatosságból – olvasztott kakaóvajjal vagy csokival nagyon vékonyan kikenhetjük, hogy véletlenül se puhuljon meg a tésztakosár a mousse-tól. Hagyjuk megszáradni.

A mousse-t a tésztakosárba öntjük, és hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy megkössön. A mennyisége több, mint ami a formába belefér, de ezen több módon is segíthetünk. Van ugye az előbb említett mini tart lehetősége, a másik megoldásra meg rájöttök magatok is. Annyit segítek, hogy kell hozzá egy kiskanál és nulla darab fürkésző szempár a hátunk mögött. 🙂

Ha már megdermedt a csoki mousse, elkészítjük a csoki ganache-t. Ehhez a tejszínt forrásig melegítjük, azonnal levesszük a tűzről, és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. Ha már nem túl meleg, a mousse tetejére öntjük, majd újra behűtjük.

Már csak a narancsos mascarponehab van hátra. Ehhez a hideg tejszínt a mascarponéval és porcukorral elkezdjük felverni. Amikor még nagyon az elején járunk a habosításnak, beleszórjuk a zselatin fixet, és lassú fokozaton kemény habbá verjük. Végül óvatosan belekeverjük a narancslevet (és a narancs olajat).

A narancsos mascarponehabot tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba szedjük (én 1M-et használtam), és rózsákat, csillagokat, egyebeket nyomunk a már megkötött ganache tetejére. (Ha nem akarunk ennyit bíbelődni, a narancsos mascarponehabot egy az egyben is kihagyhatjuk, a pite úgy is nagyon pompás lesz).

A kész pitét testünkkel (és súlyos szankciók kilátásba helyezésével) védjük az önmegtartóztatásról még hírből sem hallott családtagok elől. 

Ez a narancsos csokis, mogyorókrémes Oléna szelet is jól mutatna az ünnepi asztalon, csak mondom.

 Narancsos csoki mousse tart - karácsonyi narancsos-csokis pite recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s