Csokis sós karamell mousse torta parádésan elhelyezett fügékkel

sós karamell-csoki mousse torta recept fügével

Tortára ennél egyszerűbb díszítést nehéz elképzelni, nem igaz? Ráhajítjuk a fügéket, és kész is. No, ha egyszerű, ha nem, én pontosan egy órát töltöttem el a két szem füge elhelyezésével. Mert ugye a lehetőségek száma szinte végtelen: tehetjük a fügéket egészben, félben, negyedelve, fektetve, állítva, döntve, tompaszögben vagy sorosan bekötve. A dilemma nyilvánvalóan óriási, a tét pedig hatalmas. Érthető módon nem is vettem félvállról a kérdést, sőt: a fügék tökéletes pozíciójának megtalálása feletti izgalom olyannyira beszippantott, hogy realitásérzékemtől megszabadulva gondosan különböző alakzatokra szabdaltam, majd próba szoborcsoportokba rendeztem egy kisebb lakóközösség élelmezési gondjait könnyűszerrel megoldó fügemennyiséget. 

Csak azt az egyet nem értem, miért pont olyankor nem zavarnak meg az aprónépek, amikor nyilvánvalóan nagy szükség lenne külső beavatkozásra! 

Bár a két gerezd  – feltűnően optimális pozíciójú – füge mellett eltörpül a torta jelentősége, azért a rend kedvéért vegyük jegyzőkönyvbe, hogy csoki és sós karamell mousse rétegekről van szó.

Csokis sós karamell mousse torta recept fügével

 

Csokis sós karamell mousse torta fügével – recept

 

Hozzávalók egy kb. 16 cm-es tortához:

Kakaós vajas piskóta:

1 tojás
40 g liszt
10 g cukrozatlan kakaópor
50 g cukor
50 g puha vaj

Csokoládé mousse:

2 tojássárgája
100 g tej
45 g étcsokoládé aprítva
130 g tejcsokoládé aprítva
1 és 3/4 lapzselatin
165 g habtejszín hidegen

Sós karamell mousse:

160 g cukor
1 ek víz
160 g habtejszín szobahőmérsékleten
200 g tej
6 lapzselatin
230 g habtejszín hidegen
2 nagy csipet só (ízlés szerint több vagy kevesebb)
+ 2 tökéletesen arányos füge szelet
 
Csokis sós karamell mousse torta recept fügével

Elkészítés:

 

A kakaós vajas lappal indítunk. Ehhez a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojást, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaót. Egy sütőpapírral borított tepsin kikenjük a masszát úgy, hogy sütés után ki tudjunk majd vágni belőle egy megfelelő méretű körlapot. 180 fokos sütőben, légkeveréssel 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivágjuk a kívánt körlapot, és a tortaforma aljába helyezzük.

A csokoládé mousse-hoz a tejben elkeverjük a tojássárgáját, és csípősre melegítjük (kb. 80 fok), majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint. Elkeverjük benne az aprított csokoládét, és hagyjuk langyosra hűlni. A hideg tejszínből habot verünk, és a langyosra hűlt csokoládés elegyhez forgatjuk, majd a piskótalapra öntjük. Behűtjük.

A sós karamell mousse-t is elkészítjük. Ehhez a cukrot kevés vízzel szétterítjük egy széles lábasban, és kevergetés nélkül világos borostyán színűre karamellizáljuk. Közben forrpontig melegítjük a szobahőmérsékletű tejszínt és a tejet. Ha elértük a kívánt színt, óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt, és alaposan elkeverjük, majd mehet hozzá a meleg tej is. Pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízben megduzzasztott, majd kicsavart zselatinlapokat. Alaposan megsózzuk (kóstolgassuk, hogy jó-e). A hideg tejszínből habot verünk, és a kihűlt sós karamell mousse alapba forgatjuk, majd a csoki mousse rétegre öntjük, és behűtjük.
 
Tálalás előtt gyorsan körbehajszárítózzuk a tortát, leemeljük róla a tortakarikát, majd egy-másfél órát eltöltünk a fügeszeletek ízléses elhelyezésével.
 
Ha nem vetitek meg a sós karamellt, a Kinder Maxi King mousse tortát, a körtés-karamelles-mascarponés tartot, és a karamelles-törökmézes répatortát is ajánlom kipróbálásra.
 
karamell-csoki mousse torta  recept
 

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!