Babos-datolyás brownie kókuszhabbal – igen, tényleg babos!

babos-datolyás vegán brownie recept kókuszhabbal cukormentesen

Nevezzük habos-babosnak, ha úgy jobban tetszik, de ez sem változtat a tényen, hogy ebben a brownie-ban bab van. Egy egész konzervnyi. Cukor meg egy szál se. Nem lenne amúgy teljességgel lehetetlen, hogy a cukros bödönt véletlenül felcserélem a babkonzervvel, de most annak az örvendetes jelenségnek lehetünk tanúi, hogy azt csináltam, ami szándékomban állt: babos-datolyás brownie-t sütöttem. És mindenkinek maradjon a szemöldöke a helyén: abszolút finom lett. 

A családnak nem mertem színt vallani, helyette inkább buzgón elrejtettem a hozzávalók listáját: így minden gyanú nélkül, seperc alatt el is fogyott a brownie. Természetesen nagy kiscsaj névnapját céloztam meg a kísérlettel, mert ki mást boldogítanék ilyesmivel, de minden lélekjelenlétemet összeszedve kivételesen legalább a mogyoróvajat sikerült mellőznöm a receptből. (Aki nem értené, miről hadoválok, az gyorsan lapozza fel kiscsaj+mogyoróvaj fixációs vallomásaimat itt, itt és itt.) 

A süti amúgy vegán, ráadásul a brownie rétegben cukorhelyettesítő sincs, mindössze a datolya édesíti. A kókuszhab pedig kimondottan feldobja az egészet látványra és ízre is (oké, kiscsaj kóstolás nélkül lekaparta, és csupaszon ette, de a többiek hál’istennek nem küzdenek fehériszonnyal).

Most rajtatok a sor, hogy megmutassátok, ti milyen bátrak vagytok: próbáljátok ki a receptet! Aki a hozzávalókba is be meri avatni a sütievő népséget, az innentől végtelen csodálatomat élvezi.

vegán cukormentes babos-datolyás brownie recept kókuszhabbal

 

Babos-datolyás vegán brownie kókuszhabbal cukormentesen – recept

 

Hozzávalók (20×28 cm-es tepsihez):

 

Babos-datolyás vegán brownie:

1 konzerv vörösbab átmosva és lecsepegtetve

20 db datolya magozva (én frisset használtam, de a szárított is jó, csak nézzétek, hogy ne legyen cukrozott!)

2 csapott ek chiamag

140 g víz

150 g darált mandula

50 g zabliszt vagy zabpehelyliszt

40 g cukrozatlan kakaópor

1 csapott kk sütőpor

30 g kókuszvaj

100 g mandulatej (édesítetlen, de más növényi tej is megfelel)

Cukormentes kókuszhab:

400 g kókusztejszín hidegen

8 g négyszeres édesítő (stevia-eritrit keverék)

vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat (elhagyható)

2 csomag habfixáló (elhagyható)

+ cukrozatlan kakaópor a tetejére

vegán cukormentes babos-datolyás brownie recept kókuszhabbal

Elkészítés:

A babos-datolyás brownie-hoz a chiamagot 15-20 percre beáztatjuk a 140 gramm vízbe, néha átkeverjük, hogy minden mag megduzzadjon. A kimagozott datolyát annyi forró vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi. A konzervbabot alaposan átmossuk és lecsepegtetjük. Ha megpuhult a datolya, kicsit kinyomkodjuk, és a babbal, chia maggal, kókuszvajjal és a mandulatej egy részével aprítóban krémesre pürésítjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és elkeverjük. Egy 20×28 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és 180 fokos sütőben – légkeverés nélkül – 20 perc alatt megsütjük. Ha tűt szúrunk bele, és még kissé ragad, az nem probléma, a fontos az, hogy ne süssük túl. Hagyjuk kihűlni.

A kókuszhabhoz a hideg kókusztejszínből az édesítővel – és ha használunk, a habfixálóval és vaníliával –  habot verünk, majd elkenjük a kihűlt brownie tetején. Kakaóport szitálunk rá. A sütit tálalásig hűtőben, az összetevők listáját bátorságunk feltámadásáig titokban tartjuk.

Cukormentes brownie témában javaslom ezt a tiramisu brownie-t megtekintésre, vegán édességekért meg kattintsatok ide.

vegán cukormentes babos-datolyás brownie recept kókuszhabbal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s