Nevezzük habos-babosnak, ha úgy jobban tetszik, de ez sem változtat a tényen, hogy ebben a brownie-ban bab van. Egy egész konzervnyi. Cukor meg egy szál se. Nem lenne amúgy teljességgel lehetetlen, hogy a cukros bödönt véletlenül felcserélem a babkonzervvel, de most annak az örvendetes jelenségnek lehetünk tanúi, hogy azt csináltam, ami szándékomban állt: babos-datolyás brownie-t sütöttem. És mindenkinek maradjon a szemöldöke a helyén: abszolút finom lett.
A családnak nem mertem színt vallani, helyette inkább buzgón elrejtettem a hozzávalók listáját: így minden gyanú nélkül, seperc alatt el is fogyott a brownie. Természetesen nagy kiscsaj névnapját céloztam meg a kísérlettel, mert ki mást boldogítanék ilyesmivel, de minden lélekjelenlétemet összeszedve kivételesen legalább a mogyoróvajat sikerült mellőznöm a receptből. (Aki nem értené, miről hadoválok, az gyorsan lapozza fel kiscsaj+mogyoróvaj fixációs vallomásaimat itt, itt és itt.)
A süti amúgy vegán, ráadásul a brownie rétegben cukorhelyettesítő sincs, mindössze a datolya édesíti. A kókuszhab pedig kimondottan feldobja az egészet látványra és ízre is (oké, kiscsaj kóstolás nélkül lekaparta, és csupaszon ette, de a többiek hál’istennek nem küzdenek fehériszonnyal).
Most rajtatok a sor, hogy megmutassátok, ti milyen bátrak vagytok: próbáljátok ki a receptet! Aki a hozzávalókba is be meri avatni a sütievő népséget, az innentől végtelen csodálatomat élvezi.
Babos-datolyás vegán brownie kókuszhabbal cukormentesen – recept
Hozzávalók (20×28 cm-es tepsihez):
Babos-datolyás vegán brownie:
1 konzerv vörösbab átmosva és lecsepegtetve
20 db datolya magozva (én frisset használtam, de a szárított is jó, csak nézzétek, hogy ne legyen cukrozott!)
2 csapott ek chiamag
140 g víz
150 g darált mandula
50 g zabliszt vagy zabpehelyliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
1 csapott kk sütőpor
30 g kókuszvaj
100 g mandulatej (édesítetlen, de más növényi tej is megfelel)
Cukormentes kókuszhab:
400 g kókusztejszín hidegen
8 g négyszeres édesítő (stevia-eritrit keverék)
vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat (elhagyható)
2 csomag habfixáló (elhagyható)
+ cukrozatlan kakaópor a tetejére
Elkészítés:
A babos-datolyás brownie-hoz a chiamagot 15-20 percre beáztatjuk a 140 gramm vízbe, néha átkeverjük, hogy minden mag megduzzadjon. A kimagozott datolyát annyi forró vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi. A konzervbabot alaposan átmossuk és lecsepegtetjük. Ha megpuhult a datolya, kicsit kinyomkodjuk, és a babbal, chia maggal, kókuszvajjal és a mandulatej egy részével aprítóban krémesre pürésítjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és elkeverjük. Egy 20×28 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és 180 fokos sütőben – légkeverés nélkül – 20 perc alatt megsütjük. Ha tűt szúrunk bele, és még kissé ragad, az nem probléma, a fontos az, hogy ne süssük túl. Hagyjuk kihűlni.
A kókuszhabhoz a hideg kókusztejszínből az édesítővel – és ha használunk, a habfixálóval és vaníliával – habot verünk, majd elkenjük a kihűlt brownie tetején. Kakaóport szitálunk rá. A sütit tálalásig hűtőben, az összetevők listáját bátorságunk feltámadásáig titokban tartjuk.
Cukormentes brownie témában javaslom ezt a tiramisu brownie-t megtekintésre, vegán édességekért meg kattintsatok ide.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!