És igen! Kiscsaj+mogyoróvaj fixációm újabb állomásához érkezett: ha már a 7. szüli- és névnapját kénytelen volt az anyja rögeszmés földimogyoró mániájának bűvkörében eltölteni, nyilván meg kellett vizsgálni, hogy egy évvel érettebb fejjel hogyan viszonyul a hasonló kihívásokhoz. Jelentem: jól teljesített, falta a mogyoróvajas mousse tortát két pofára (inkább legyen pofi, hátha ő is olvassa 🙂 ). Azt hiszem, ezzel meg is pecsételte a sorsát és néhány elkövetkezendő szülinapját.
A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.
Csokis-mogyoróvajas mousse torta recept
Hozzávalók (15-16 cm-es tortaformához):
Sós mogyorós-kakaós vajas lap:
1 tojás
40 g liszt
10 g cukrozatlan kakaópor
50 g cukor
50 g puha vaj
egy marék sós mogyoró durvára aprítva
Csokoládé mousse:
2 tojássárgája
1 dl tej
45 g étcsokoládé aprítva
130 g tejcsokoládé aprítva
1 és 3/4 lapzselatin
1,65 dl habtejszín hidegen
Mogyoróvajas mousse:
2,25 dl tej
75 g mogyoróvaj (magas mogyorótartalmú, nem darabos)
15 g cukor
4 lapzselatin
1 nagy tojásfehérje (L-es méret)
30 g cukor
1,2 dl habtejszín hidegen
+ étcsoki lapok és aprított sós földimogyoró a díszítéshez

Elkészítés:
A kakaós-mogyorós vajas laphoz a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojást, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaót. Egy sütőpapírral borított tepsin kikenjük a masszát úgy, hogy sülés után ki tudjunk majd vágni belőle egy 15-16 cm-es körlapot (tortakarikától függően), és a tetejét alaposan megszórjuk aprított sós mogyoróval. 180 fokos sütőben, légkeveréssel 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivágjuk a kívánt körlapot, és a tortaforma aljába helyezzük.
A csokoládé mousse-hoz a tejben elkeverjük a tojássárgáját, és csípősre melegítjük (kb. 80 fok), majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízben megduzzasztott, majd kifacsart lapzselatint. Elkeverjük benne az aprított csokoládét, és hagyjuk langyosra hűlni. A hideg tejszínből habot verünk, és a langyosra hűlt csokoládés keverékhez forgatjuk, majd a piskótalapra öntjük. Behűtjük.
A mogyoróvajas mousse-hoz a mogyoróvajat alaposan eldolgozzuk a tejben (botmixert is használhatunk), a kisebb adag cukorral édesítjük, és közepes lángon, folyamatosan keverve csípősre melegítjük. Feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásfehérjét a nagyobb adag cukorral elkeverjük, és folyamatos keverés mellett (habverőt is használhatunk), vízgőz felett kb. 80 fokig melegítjük. Levesszük a tűzről, és gépi habverővel addig habosítjuk, amíg langyosra hűl. A habot a mogyoróvajas masszába dolgozzuk. Végül a hideg tejszínből is habot verünk, és azt is beleforgatjuk a mousse alapba. A kész mousse-t a dermedésnek indult (már nem folyós) csoki mousse tetejére öntjük, és behűtjük egy éjszakára.
Másnap gyorsan körbehajszárítózzuk a formát, és leválasztjuk a tortakarikát. A torta tetejét sós mogyoróval és (gyűrött hatású) csokilapokkal díszítjük.
Ha inkább törökmogyorós mousse-ra vágytok, ezt a karamellizált mogyorótüskés példányt ajánlom. Csoki mousse témában pedig ezt a málnás és ezt az epres változatot érdemes megszemlélni.

Szia!
Nagyon jól néz ki a torta! Egy olyan kérdésem lenne, hogy kellően lehűtve ez is bevonható tükörglazúrral?
Válaszod előre is köszönöm 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Igen, ha le van fagyasztva. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés