A névnapok nálunk meglehetősen mostoha elbánásban részesülnek: rendszerint reggel jutnak eszembe, és akkor még a pozitív példáknál maradtam. Szerencsére ezzel nem csak én vagyok így: egyik családtagnak sem okoz nehézséget akár egy héttel is később megülni a “nagy napot”. Kiscsaj viszont most annak az oltári mázlinak örvendhetett, hogy már előző nap felocsúdtam, és időre kiötöltem neki ezt a mogyoróvajas brownie-t: ha már a szülinapján úgyis ráterrorizáltam egy mogyoróvajas tortát, miért pont a névnapját hagynám ki a szórásból, nem igaz? 🙂 (Sürgősen ki kell derítenem a kiscsaj+mogyoróvaj fixációm mögött megbújó okokat… 🙂 )
A kényszeres mogyoróvaj-használatom azért racionális indokokra is visszavezethető: izgalmasan feldobja a leghagyományosabb sütit is, és remekül passzol a csokihoz. Ez utóbbi pedig, lássuk be, igen dicséretes tulajdonság, bármiről is legyen szó.
Mogyoróvajas brownie recept
Hozzávalók:
(egy 24 x 34-es tepsinyi adaghoz)
Brownie:
230 g étcsokoládé
230 g vaj
4 tojás
200 g (finomítatlan nád) cukor
100 g liszt
csipet só
Mogyoróvajas-mascarponés réteg:
2 tojás
450 g mascarpone
90 g mogyoróvaj
90 g (finomítatlan nád) cukor
Elkészítés:
A brownie-hoz étcsokoládét a vajjal összeolvasztjuk (gőz felett, vagy mikróban rendszeresen átkeverve). Belekeverjük a tojásokat és a cukrot, majd a lisztet és sót, és egy sütőpapírral bélelt formába öntjük.
A mogyoróvajas réteghez simára keverjük a mascarponét, mogyoróvajat, cukrot és tojást, és a brownie alapra öntjük. Ha nagy kedvet érzünk, egy fakanál nyelével kicsit megmárványozhatjuk a tetejét. (Persze ez a folyamat sokkal sikeresebb, ha hagyunk a brownie masszából, és a tetejére pötyögtetjük márványozás előtt, de nekem nincsenek magammal szemben ekkora elvárásaim. 🙂 )
160 fokos légkeveréses sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl: ha kicsit még ráragad a beleszúrt tűre, jók vagyunk!
Én kis zászlófüzért beleszúrva tálaltam (mégiscsak névnap!), de valamiért a zászlófüzéres változat vállalható lefotózása meghaladta a képességeimet, úgyhogy az elképzelését Rátok bízom. (Pedig isten bizony cukin nézett ki! 🙂 )
Mogyoróvajas témában ezt a trüffelt és kekszet, no meg ezt a felhőtortát is nagyon ajánlom!
A mogyoróvajas brownie-hoz Lúdanyó alapreceptjét gondoltam tovább.
Szia! A neten keresgelve találtam a receptedre, mert valami mogyoróvajasat szerettem volna sütni, ami nem keksz, és ez nagyon megtetszett, a browniet önmagában is imádjuk, és együtt meg csak jó lehet, gondoltam. Kislányom nevnapjara készítettük az osztálynak. Szuper lett, nekem kicsit túl édes, de az utolsó morzsaig elfogyott. És nagy volt az öröm. 🙂 Most ezen felbuzdulva, ki próbálom a kekszet is! Köszi!
KedvelésKedvelés
Nagyon örülök, hogy sikere volt a sütinek, köszönöm, hogy megosztottad velem! Kellemes kekszsütést! 🙂
KedvelésKedvelés