Tiramisu brownie cukormentesen – a döntésképteleneké a világ! :)

tiramisu brownie recept cukormentesen

Amikor az ember (random módon kiválasztott, ismeretlen egyedről beszélünk) nem tud dönteni, hogy tiramisut enne-e inkább vagy brownie-t, akkor kénytelen előrukkolni a tökéletes megoldással: eszik mindkettőt. Apró kis bökkenő azért akad: ez az ember (na jó, asszony) a torkosságnak még a látszatát is szeretné elkerülni, ami két sütivel a kezében, valljuk be, nem lenne könnyű.  Hál’istennek szorult helyzetekben csak úgy bugyog fel a kreativitás:  az élelmes nőszemély a két sütiből egyet csinál, “all in” jeligére. Majd, a lelkiismeretén végzett utolsó simításként, elkészíti cukormentesen.

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában.

tiramisu brownie recept cukormentesen

Tiramisu brownie cukormentesen – recept

 

Hozzávalók (9 db-hoz, 18 x 18 cm-es sütőtálban):

Cukormentes brownie:

100 g cukormentes étcsokoládé

100 g vaj

75 g liszt

25 g darált mandula

25 g négyszeres erősségű édesítő (pl. stevia-eritritol keverék)

2 tojás

1 kk sütőpor

10 g cukrozatlan kakaópor

1 csipet só

2 lefőzött presszó kávé

2 csapott kk négyszeres erősségű édesítő (pl. stevia-eritritol keverék)

Cukormentes tiramisu réteg:

3 tojás

1 ek négyszeres erősségű édesítő

250 g mascarpone

őrölt vanília

1 csomag expressz zselatin fix

Tetejére:

cukrozatlan kakaópor

cukormentes tiramisu brownie recept

 

Elkészítés:

A cukormentes brownie-hoz az étcsokoládét a vajjal – mikróban vagy vízgőz felett – megolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojást az édesítővel kissé kihabosítjuk, hozzáadjuk a vajas csokoládét, a lefőzött kávéból egy evőkanálnyit, és belekeverjük a száraz hozzávalókat. Egy 18 x 18 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleegyengetjük a masszát, és 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Túlsütni nem szabad: akkor jó, ha a beleszúrt tű még egy kicsit ragacsosan jön ki. A maradék kávét beédesítjük két csapott kávéskanál édesítővel. A forró brownie-t hústűvel alaposan megszúrkáljuk, és meglocsoljuk a kávéval. Hűlni hagyjuk.

A tiramisu réteghez a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből habot verünk. A tojássárgáját kikeverjük az édesítővel, vaníliával és a mascarponéval. Több részletben hozzáadjuk a zselatin fixet, majd azonnal hozzáforgatjuk a fehérjehabot is. A mascarponés krémet a brownie alapra kenjük, és hűtőbe tesszük pár órára. 

A megdermedt süteményt 9 kockára vágjuk, és a tetejét alaposan megszórjuk kakaóporral.

Akinek a tiramisu a gyengéje, az feltétlenül próbálja ki ezt a tiramisu mousse tortát! Brownie-ból pedig ezt az eperhabos-céklás verziót ajánlom.

tiramisu brownie recept cukormentesen

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s