Amikor az ember (random módon kiválasztott, ismeretlen egyedről beszélünk) nem tud dönteni, hogy tiramisut enne-e inkább vagy brownie-t, akkor kénytelen előrukkolni a tökéletes megoldással: eszik mindkettőt. Apró kis bökkenő azért akad: ez az ember (na jó, asszony) a torkosságnak még a látszatát is szeretné elkerülni, ami két sütivel a kezében, valljuk be, nem lenne könnyű. Hál’istennek szorult helyzetekben csak úgy bugyog fel a kreativitás: az élelmes nőszemély a két sütiből egyet csinál, “all in” jeligére. Majd, a lelkiismeretén végzett utolsó simításként, elkészíti cukormentesen.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában.
Tiramisu brownie cukormentesen – recept
Hozzávalók (9 db-hoz, 18 x 18 cm-es sütőtálban):
Cukormentes brownie:
100 g cukormentes étcsokoládé
100 g vaj
75 g liszt
25 g darált mandula
25 g négyszeres erősségű édesítő (pl. stevia-eritritol keverék)
2 tojás
1 kk sütőpor
10 g cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
2 lefőzött presszó kávé
2 csapott kk négyszeres erősségű édesítő (pl. stevia-eritritol keverék)
Cukormentes tiramisu réteg:
3 tojás
1 ek négyszeres erősségű édesítő
250 g mascarpone
őrölt vanília
1 csomag expressz zselatin fix
Tetejére:
cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A cukormentes brownie-hoz az étcsokoládét a vajjal – mikróban vagy vízgőz felett – megolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojást az édesítővel kissé kihabosítjuk, hozzáadjuk a vajas csokoládét, a lefőzött kávéból egy evőkanálnyit, és belekeverjük a száraz hozzávalókat. Egy 18 x 18 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleegyengetjük a masszát, és 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Túlsütni nem szabad: akkor jó, ha a beleszúrt tű még egy kicsit ragacsosan jön ki. A maradék kávét beédesítjük két csapott kávéskanál édesítővel. A forró brownie-t hústűvel alaposan megszúrkáljuk, és meglocsoljuk a kávéval. Hűlni hagyjuk.
A tiramisu réteghez a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből habot verünk. A tojássárgáját kikeverjük az édesítővel, vaníliával és a mascarponéval. Több részletben hozzáadjuk a zselatin fixet, majd azonnal hozzáforgatjuk a fehérjehabot is. A mascarponés krémet a brownie alapra kenjük, és hűtőbe tesszük pár órára.
A megdermedt süteményt 9 kockára vágjuk, és a tetejét alaposan megszórjuk kakaóporral.
Akinek a tiramisu a gyengéje, az feltétlenül próbálja ki ezt a tiramisu mousse tortát! Brownie-ból pedig ezt az eperhabos-céklás verziót ajánlom.