Mivel a virág úgyis mindig elhervad, gondoltam, az idei anyák napjára beújítok, és ehető cserepes virággal örvendeztetem meg anyukámat. Persze egy kis cseréppel nem lakunk mindannyian jól, úgyhogy torta is készült mellé. Mivel már jó ideje árválkodott a mélyhűtőben egy túlbuzgó pillanatomban beszerzett fagyasztott mangó csomag, egyszer az életben végre racionális döntést hoztam, és azt használtam fel, ami már eleve adott volt. 🙂 Így született meg ez a csokis mangó mousse torta. (Mert a csoki mindig adott, ugyebár. 🙂 )
Én nagyon szeretem az érett mangót, és szerencsére ez a mirelit változat az: majdnem benyomtam a frissen bekevert mangó mousse-t még dermedés előtti állapotában (végül is én is anya vagyok, vagy mi! 🙂 ). A torta összessége viszont annyi kritikára szorul, hogy a csoki mousse túl erős párosítás a mangóval, nem hagyja eléggé érvényesülni, úgyhogy legközelebb mindenképp egy semlegesebb társat keresek mellé (már tudom is, hogy mit!), vagy meghagyom a mangó mousse-t önmagában, mert önállóan is elvisz egy tortát.
A piskótalap helyett egy sima kekszes alap is megteszi, ha nincs kedvünk sütögetni. Nekem még volt lefagyasztva egy balesetet szenvedett kakaós piskóta abból az időből, amikor a tökmag lánykám egy-egy óvatlan pillanatban lelkesen marcangolt bele a frissen kisült piskótákba, így azt most jól felhasználtam. (És megünnepeltem a tömérdek felszabadult helyet a mélyhűtőben! 🙂 )
Jöjjön is a recept!
A szépséges tortatartó elkövetője: Pastel Ceramics
Csokis mangó mousse torta csoki virággal – recept
Hozzávalók:
(1 db 18-as tortaformához, vagy egy 15 cm-eshez + két kis virágcseréphez):
Kakaós piskóta:
1 tojás
50 g (nád)cukor a sárgájához
20 g (nád)cukor a fehérjéhez
7 g cukrozatlan kakaópor
80 g liszt
0,37 dl olaj
0,37 dl tej
negyed csomag sütőpor
csipet só
Mangó mousse:
350 g mangó darabolva (mirelit is jó, mint tudjuk 🙂 )
1 tojásfehérje
30-40 g (nád)cukor (a mangópüréhez)
10 g cukor (a tojásfehérjéhez)
5 db lapzselatin
200 g habtejszín hidegen
pici citromlé (opcionális)
Tejcsokoládé mousse:
2 tojássárgája
100 g tej
60 g étcsokoládé
115 g tejcsokoládé
1 + 3/4 db lapzselatin
165 g habtejszín hidegen
Étcsokoládé ganache:
70 g étcsokoládé
70 g habtejszín
Csoki virágcserép:
cserép méretétől függően fehér csokoládé és tejcsokoládé 1:2 arányban
néhány Oreo keksz az ehető virágföldhöz
+ további fehércsokoládé a virágokhoz, kurkuma és annato mag a színezéshez
Elkészítés:
Ha készítünk csoki virágcserepet, akkor ezzel kezdünk. Egy ideális méretű és fazonú eldobható műanyag dobozt kiszemelünk a célra (én egy pudingos dobozkát használtam), a fehér csoki és tejcsoki keverékét megolvasztjuk, temperáljuk, majd beleöntjük a műanyag dobozba. Körbeforgatjuk, hogy mindenhova jusson, a felesleget kiöntjük, a tetején pedig végighúzzuk az ujjunkat, hogy a forma peremére ne kerüljön csoki. Hűtőbe tesszük. Egy-két perc múlva, amikor már nagyjából megkötött a csoki a tégelyben, viszont a maradék csokink még folyékony, az előzőekhez hasonlóan második rétegben is bevonjuk belülről csokival a dobozkát. Újra behűtjük. Csak a tökéletesen megszilárdult (és megfelelően temperált) csoki virágcserepet tudjuk szépen kiszabadítani a formából. A kiszabadítást lassan végezzük! Finoman megmozgatjuk a műanyag pohár falát és alját, hogy elváljon a csokitól, majd az aljánál nyomva kitoljuk a formából. Mivel elég erősen kell nyomni, fontos, hogy a csoki virágcserép alja elég vastag legyen!
Nekilátunk a piskótának. Ehhez a fehérjét a nagyobb adag cukorral habbá verjük, majd ugyanezt tesszük a sárgájával is. A cukros tojássárgájához öntjük az olajat és a tejet, majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat is, és csomómentesre keverjük egy habverővel. Végül beleforgatjuk a fehérjehabot. A tervezett torta méretének megfelelő tortaforma aljába sütőpapírt teszünk (az oldalára nem!), a masszát beleöntjük, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! A tortát kivágjuk a formából, és rácsra téve, fejjel lefelé hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a kisebb torta + virágcserép kombináció mellett döntöttünk, akkor a piskótalapot két lapba vágjuk, és az egyikből a virágcserép aljába illeszkedő méretű köröket vágunk ki.
Jöhet is a lényeg, a mangó mousse! Ehhez a (kiolvasztott) darabolt mangót homogénre pürésítjük, és az egyharmadát a nagyobb mennyiségű cukorral forrpontig melegítjük. Az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat feloldjuk a forró mangópürében, majd hozzákeverjük a hideg mangót is. Félretesszük. A tojásfehérjét a maradék cukorral vízgőz felett – folyamatos keverés mellett – addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és a fehérje csípősen meleg lesz (60-70 fok), majd a tűzről levéve kihűlésig habosítjuk gépi habverővel. A fehérjehabot a kihűlt mangópürébe keverjük. A hideg tejszínből habot verünk, és ezt is a mangós mousse alapba forgatjuk. Kóstolunk, és ha szükséges, pici citromlével, esetleg porcukorral ízesítjük. A mangó mousse-t a tortaformába visszatett piskótalapra öntjük, és behűtjük. (Értelemszerűen, aki csoki virágcserepet is készít, az a mangó mousse-ból a cserépbe helyezett piskótalapra is adagoljon!)
Már a csoki mousse-nál járunk, amit akár ki is hagyhatunk, és még egy adag mangó mousse-ra cserélhetünk. De a rend kedvéért azért lássuk, hogy készül! A tejet a tojássárgájával csípősre melegítjük (80 fok), majd belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatinlapokat, és az aprított tej- és étcsokit. Homogénre keverjük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A hideg tejszínből habot verünk, és a kihűlt csokis masszához forgatjuk. Ezzel a csoki mousse kész is, mehet a mangós réteg tetejére, vagy együk meg magában! 🙂
A torta tetejét étcsoki ganache-sal zártam. Ehhez a tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két perc várakozás után homogénre keverjük, és a torta tetejére öntjük. A virágcserépnél ez a fázis kimarad. Helyette a fehér résztől megszabadított Oreo kekszeket ledaráljuk, és a mousse-sal töltött csoki virágcserép tetejére szórjuk ehető föld gyanánt (kihagyva egy kis helyet a csoki virágnak).
Végül a virágcserép tetejére csoki virágot, csoki levelet ültetünk. (A csoki virágokat és leveleket ételfesték nélkül, természetes anyagokkal színeztem. A sárga virágokhoz kurkumát, a narancssárgához annato mag őrleményt, a zöld csoki levelekhez pedig matcha tea port használtam).
A csokivirághoz az inspirációért köszönet Fehér Juditnak!
Csokivirágos diótorta is van ám, lessétek meg!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Mindenkinek csak ajánlani tudom! Én csak a mango mousset és a piskótát készítettem innen, a tetejére még egy mango-zselé réteget tettem, így egy nagyon könnyű, nyári desszertet kaptam. A krém tökéletes, a piskótában meg külön tetszett, hogy nem egy markáns, csokis- cukros réteg, engedi érvényesülni a mangó mousset.
KedvelésKedvelés
De jó, nagyon örülök, hogy ízlett! Isteni lehetett a mangó zselével.
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
Nagyon tetszik ez a recept, megpróbálom elkészíteni. Szerinted ha nem kapnék mangót, áfonyával is érdemes megpróbálni?
Előre is köszönöm a választ!
KedvelésKedvelés
Kedves Krisztina! Igen, szerintem áfonyával is tök jó lenne. 🙂
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
Konzerves mangóval is meglehet csinálni?
Válaszod előre is köszönöm.
KedvelésKedvelés
Kedves Erika! Csinálhatod konzervvel is, csak arra figyelj, hogy az édesített szokott lenni, úgyhogy kevesebb cukor kell majd hozzá.
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
Nekem még új a lapzselatin, így lenne egy kérdésem.. 50 gr-os kiszerelésűt vettem, ami látszólag nagyobb mint a dr. Oetkeres 6 db-os kiszerelés.. Abból mennyit kell vagy hogy számoljak?
Köszönöm válaszod!
KedvelésKedvelés
Szia! Egy Oetkeres zselatinlap 1,7 gramm, ez alapján át tudod számolni, ha leméred a te lapod súlyát.
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
Elkészítettem de valahogy a gyümölcs krém most sem sikerült! ( másik receptnél is ez volt 🥲) Túrós a kinézete. Nagyon nem homogén. Mi lehet a probléma?
Köszönöm a választ!
KedvelésKedvelés
Dermesztés után is túrósnak tűnik? Mert ha csak folyékony állapotban az, akkor lehet, hogy nem sikerült elég jól elkeverni benne a fehérjehabot, de ez a kész, megdermedt mousse-ban nem fog érződni.
KedvelésKedvelés
Igen dermesztés után is ilyen.
KedvelésKedvelés
Hogyha nem fagyasztott mangóból csinálom, hanem cukrozatlan pűréből, akkor mennyi pűré kell ennyi zselatinhoz?
KedvelésKedvelés