Gesztenyetorta, duplán gesztenyésen – gesztenyemánoknak :)

gesztenyetorta csurgatva

Imádom a tematikus bulikat, legyen a téma bármi (na jó, szinte bármi :)). A kajatéma bulikat különösen. A kedves barátaink által hagyományszerűen megtartott gesztenye-party már évek óta az életünk része, ami – bár nevét speciel más okból kapta – jó ok mindenféle gesztenyés ezmegaz készítésére. Na vajon én mit sütöttem? Senki ki nem találná: gesztenyetortát. 🙂 

Az már más tészta, hogy aztán a buliba végül csak a torta ment, én nem. De részleges kárpótlásomul – biztos, ami biztos – legyártottam újra. (Nem kell megijedni, nem őrültem meg a szokásosnál lényegesen jobban, a második torta is alkalomra készült. 🙂 )

Na ez a torta tényleg minden porcikájában gesztenyés. Ahogy mondani szokás, gesztenyemánoknak kötelező (persze, hogy van ilyen szó 🙂 ). A tésztája és a krém is csupa-csupa gesztenye, ami többek között azért is jó hír, mert a gesztenye igen egészséges. Meg finom, de ez mondjuk alapvetés.

Mielőtt belevágnánk a receptbe, a folyamatszervezéshez szeretnék némi útmutatót adni. Minden a technológiai sorrenden áll vagy bukik, úgyhogy tartsuk be precízen! 🙂 Én nem hibáztam. 🙂 

  1. Tojásfehérjéből habot verünk. A többi hozzávalót külön tálban összekeverjük.
  2. A tortaformákat kiolajozzuk (szám szerint hármat), a masszát beleadagoljuk. 
  3. Vidáman haladunk a sütő felé, kezünkben a teli formákkal. Nyitjuk a sütőajtót.
  4. Szemünk sarkából gyanús elemre leszünk figyelmesek: a pulton szégyentelenül várakozó fehérjehabra.
  5. Gutaütést kapunk (a lábon kihordható fajtából), a masszákat visszaszedjük a formákból.
  6. Alig csappant jókedvvel a formákat elmossuk, újra kiolajozzuk.
  7. Belekeverjük a habot a masszába, majd töretlen lelkesedéssel a tésztát ismét szétosztjuk a formákba.
  8. Kissé megtépázott magabiztossággal ugyan, de újfent haladunk a sütő irányába, gondosan magunk elé meredve, csökkentendő az esélyt mindenféle egyéb kifelejtett hozzávalók felfedezésére. 
  9. Innentől már az unalmas, jól ismert forgatókönyv…

De aki másodszor is elkészíti a tortát (vagy már elsőre is elég rátermettnek bizonyul), annak van lehetősége további konyhai önsorsrontásba bonyolódnia. Például, a torta remake-jének készítésekor – a tervezés látszatát sem keltve – sort keríthetünk a piskóta csökkentett gesztenyetartalommal való előállításának tesztelésére is: igen, igen, nem minden az, aminek látszik, nem minden gesztenyemassza 250 grammos kiszerelésű. 🙂 Jó pap holtig tanul. (Hál’isten a torta ezen a teszten is átment, kevesebb gesztenyével is finom. 🙂 )

Ő a remake (a petal cake / sziromtorta készítés technikája itt!):

Gesztenyetorta petal cake
Ehhez a technikához jóval több krém kell!

Gesztenyetorta csokival csurgatva – recept

 

Hozzávalók (18-as tortaformához):

Gesztenyés piskóta:

(Stahl muffinrecept átdolgozva)

6 tojás

500 g gesztenyepüré (a cukrozott fajtából, 2 db 250 g-os!!! 🙂 )

200 g puha vaj

4 ek sárgabaracklekvár

200 g étcsokoládé kicsire aprítva

100 g (nád)cukor

nagy csipet só

100 g liszt

2 tk sütőpor

Mascarponés gesztenyekrém:

(Ez a csurgatott designhoz való mennyiség; a petal cake-hez ennél jóval több kell)

600 g gesztenyepüré (a cukrozott fajtából)

300 g mascarpone

200 g habtejszín hidegen

kb. 2 ek porcukor

2-3 ek meggylekvár

Étcsokoládé ganache a csurgatáshoz:

80 g étcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában

0,8 dl habtejszín

Gesztenyetorta csokival csurgatva

Elkészítés:

Először a gesztenyés piskótát készítjük el. Én – nyúlbéla lévén – három 18-as tortaformában sütöttem a tésztát, hogy tutira átsüljön, no meg így nem kellett a lapokba vágással sem szórakoznom. Nagyobb magabiztossággal / vállalkozószellemmel felvértezettek egyben is megpróbálhatják. A tojássárgáját a gesztenyepürével, vajjal, lekvárral, cukorral és csokidarabkákkal alaposan elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjéből a sóval habot verünk, és óvatosan a masszába forgatjuk (természetesen a figyelmesen olvasók ezt csak akkor teszik meg, amikor már túl késő 🙂 ). Beleszedjük a kiolajozott – vagy formaelválasztó spray-vel kifújt – formákba, és 175 fokon, nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Akik egyben sütik, azok lényegesen hosszabb sütési idővel számoljanak! Tűpróbával ellenőrizzük. Olvadt csoki mindenképp fog rátapadni, ez ne tévesszen meg senkit! Ha megsült, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. Aki egyben sütötte, az csak akkor vágja három lapba, amikor tökéletesen kihűlt.

Jöhet a mascarponés gesztenyekrém! A mascarponét a behűtött habtejszínnel és a porcukorral kemény habbá verjük. Apránként az átkevert gesztenyemasszához adjuk, és óvatosan összeforgatjuk.

Összeállíthatjuk a gesztenyetortát! Az első piskótát megkenjük a gesztenyekrém nagyjából harmadával. A krémbe egy-két kanálnyi meggylekvárt is pötyögtetünk. Így járunk el a második piskótalappal is. A harmadik piskótalapra már csak gesztenyekrém kerül. A maradék gesztenyés krémmel körbekenjük a tortát (egy egészen keveset hagyjunk a tetejére a rózsákhoz!). Egyenletes lekenéshez segítség itt. Behűtjük.

Elkészítjük a csoki ganache-t a csurgatáshoz. Ehhez a tejszínt felforrósítjuk, és az aprított csokira öntjük. Két percig békén hagyjuk, majd fényesre keverjük. Amikor már nem túl meleg, a torta tetejére csurgatjuk. (A csurgatásról részletesebben ebben a posztban.)

A megmaradt gesztenyekrémet nagy csillagcsővel (pl. 1M) ellátott habzsákba szedjük, és tetszés szerint néhány rózsát nyomunk a torta tetejére. A rózsához függőlegesen tartjuk a habzsákot, nyomunk egy közepet, majd – anélkül, hogy felemelnénk a csövet – egyszer körbevezetjük. Csak akkor emeljük fel, amikor már befejeztük a nyomást.

És ennyi.

Ha szereted a gesztenyét, akkor ezt a gesztenyemousse-t és ezt a gesztenyés-erdei gyümölcsös pohárkrémet is érdemes kipróbálni!

mascarponés gesztenyetorta recept csokival csurgatva

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

10 gondolat “Gesztenyetorta, duplán gesztenyésen – gesztenyemánoknak :)” bejegyzéshez

  1. Kedves Kinga!
    Én 26-os formában szeretném elkészíteni. A piskótának Kiskukta 4 tojásos (3 lapos) kakaós piskótáját gondoltam. Csak a belsejébe szeretnék krémet tölteni, mert burkolt lesz. Mennyi krémre lesz szükségem szerinted?:)
    Köszi a válaszodat!

    Kedvelés

    1. Kedves erika, a 26-os forma összességében dupla adagot igényelne, de mivel te csak belülre tennél krémet, szerintem a receptbeli mennyiséget elég egy harmaddal megnövelni. Kellemes sütögetést!

      Kedvelés

  2. Kedves Kinga!

    Nagyon finom volt a torta, jól voltak az arányok is😊

    Most egy 30-as tortaformába szeretném elkészíteni, megint csak a belsejébe tennék krémet.. Így akkor 1200 gramm gesztenyepüréből készült krémet csináljak bele?
    Köszönöm a válaszod!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s