Olaf, a hóember figura készítése fondantból, egyszerűen

Olaf figura készítése fondantból - Olaf, a hóember lépésről-lépésre útmutató

Jégvarázs mánia, utolsó felvonás: Olaf, a hóember elkészítése fondantból. Ő virított a cukorüveg jéghegyes, mascarponehabos torta tetején, mint hab a tortán. 🙂 A Jégvarázsos szülinapi zsúr programjainak java is Olaf köré szerveződött, úgyhogy a drága hóember mindenképp megér egy posztot. Meg hát amúgy is döngő léptekkel közeledik a tél, kevésbé világhírű hóember készítéséhez is jól jöhet még egy kis útmutató. 

Hál’istennek Olaf nem egy őrült részletgazdag, bonyolult mimikával megáldott figura, leutánozni őt meglehetősen könnyű még azoknak is, akik pótvizsgára kényszerültek gyurmázásból. 🙂 Lássuk is lépésről-lépésre, fázisfotókkal!

Olaf, a hóember figura készítése fondantból - lépésről lépésre fázisfotókkal

Olaf, a hóember figura készítése fondantból, egyszerűen, lépésről-lépésre

 

Kezdjük a hóemberpopsival! Gyúrunk fehér fondantból egy nagyobb, sima gömböt. Akkor kapunk szép sima felszínt, ha gyúrás közben a kezünk között nyomjuk, kicsit passzírozzuk a fondantot. A golyó tetejébe kis bemélyedést nyomunk: ide jön majd Olaf törzse. Az alját kissé ellapítjuk, hogy senki ne vádolhassa meg Olafot a későbbiekben azzal, hogy csúnyán kirúgott a hámból. Megismételjük a folyamatot egy kisebb gömbbel. Ennek is mélyedést nyomunk a tetejébe, majd mélyedéssel felfelé az alsó, nagyobb gömbre helyezzük, az érintkezési felületet picit benedvesítjük, hogy összetapadjanak.

Egy még kisebb adag fondantot gyúrni kezdünk, vastag hurkává sodorjuk, majd megfelezzük. Ezek lesznek a tömzsi talpak. Az aljukat az asztalhoz nyomva ellapítjuk, majd a helyükre tapasztjuk. Ellenőrizzük az arányokat! Én például megfeleztem a talpak magasságát, miután odapróbáltam Olafhoz, mert nem voltak elég tömzsik. A gomblyukak helyén kis bemélyedést ejtünk fondant mintázóval vagy bármilyen lekerekített végű alkalmatossággal (például ecset nyelének vége). 

Olaf, a hóember figura készítése fondantból - lépésről lépésre fázisfotókkal

Jön a lényeg: Olaf feje! Golyót gyúrunk (mint mindig), kissé ellapítjuk, majd nagyjából 1/3-2/3 pontnál kezünkkel elkezdjük csúcsosra, rombuszosra simogatni az arc alját és tetejét is. Ha megvagyunk, a harmadoló ponttól kezdődően a fej állának irányában haladva ráfektetett ujjunkkal benyomjuk, bemélyesztjük az arcot. Ez lesz majd Olaf tátott szájának a helye. Az ajakvonalat – ha szeretnénk – kicsit megcsipkedve kiemelhetjük, hangsúlyosabbá tehetjük. Az arc felső részén kerek bemélyedéseket nyomunk Olaf szemeinek, és az ajakvonalon közvetlenül egy kisebbet Olaf sárgarépa orrának. 

Kis fekete fondantot kinyújtunk, és egy lekerekített végű háromszöget vágunk/formázunk belőle. A száj bemélyedés helyére tapasztjuk kis vízzel. Pici fehér fondant masszából lapos téglalapot formázunk, és az ajakvonal alá tapasztjuk, fogsor gyanánt.

Jöhet a répaorr! Ezt is golyóval kezdjük, majd két tenyerünk között hurkásítjuk, egyik felét egészen csúcsosra vékonyítva. A répa oldalára késsel/fondant mintázóval kis vágásokat ejtünk, hogy élethűbb legyen a répa. A répát az orrmélyedésbe tapasztjuk úgy, hogy felfeküdjön Olaf ajkára. A szemekhez fekete, fehér, fekete sorrendben egyre kisebbedő golyókat gyúrunk, kicsit ellapítjuk őket, és egymásra tapasztjuk. Ahhoz, hogy a két szem egyforma méretű legyen, érdemes mindig a tervezett rész dupláját begyúrni, kisebb hurkává formázni, és ekkor megfelezni: így sokkal könnyebb azonos méretű testrészekre szert tenni. A szemöldökökhöz nagyon vékony fekete fondant hurkát nyújtunk, megfelezzük, és a szemek fölé illesztjük ívesen.

Olaf, a hóember figura készítése fondantból - lépésről lépésre fázisfotókkal

A hajhoz kis barna fondantból vékony kis hurkákat sodrunk, és a fej tetejére biggyesztjük, teljes összevisszaságban.

A gombokhoz fekete fondantból három pici kis golyót gyúrunk, és a gombok mélyedéseibe nyomjuk.

Összeilletjük a fejet a testtel egy fogpiszkáló segítségével. Mielőtt beleszúrjuk, ellenőrizzük, hogy a test a fejjel együtt elég magas-e, hogy ne lógjon ki belőle a pálcika. Ha nem, törjünk le belőle, majd szúrjuk a testbe, és húzzuk rá a fejet.

Olaf, a hóember figura készítése fondantból - lépésről lépésre fázisfotókkal
Csöppet gagyi a fotó, de éjnek évadján készült 🙂

Már csak a karok vannak hátra. Fekete vagy barna fondantból vékony hurkát sodrunk, megfelezzük, majd mindkettőbe hosszanti irányból tortadíszítéshez használatos virágdrótot szúrunk (fogpiszkálóval helyettesíthető), de nem teljesen végig. Ahova már nem ér be a drót, ott 3-4 ágacska/ujj szerűséget alakítunk ki. A kar másik végén kilógó drótot beleszúrjuk Olaf testébe, így rögzítjük a karokat. Kéééééész!

Olaf, a hóember figura készítése fondantból - lépésről lépésre fázisfotókkal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s