Sós karamelles kávétorta gyümölcsökkel és csokis babapiskótával

sós karamelles kávétorta gyümölccsel és babapiskótával

Úgy alakult, hogy sikerült mélységes csalódást okoznom egyik szülöttemnek. Mivel fiúgyerek megrögzött kávérajongó, a nagy családos ünneplésére egy karamelles kávétorta összeügyködése mellett döntöttem. Gondoltam, jól fog mutatni egy halom gyümölccsel és csokiba mártott babapiskótákkal. Én, balga, elbizakodott asszony! Hát nem meglátja legkisebb a kész tortát, majd barátságosan ugyan, ám őszinte megrökönyödéssel megkérdezi, miért készítek erre az alkalomra MINDIG babapiskótákkal körberakott tortát? És akkor kénytelen voltam magamba nézni. Mert hát csakugyan, nincs mit szépíteni: valóban készült már EGYSZER egy babapiskótás torta erre a neves napra pár évvel ezelőtt (ez). Ezt a súlyos tortaprotokoll elleni vétséget azonban már nem tudtam jóvá tenni, így a fennmaradó lehetőségekhez fordultam: mélységesen felháborodtam a vádaskodáson, felhívtam a figyelmét a száraz tényekre, miszerint azon a tortán nem volt egy szemernyi gyümölcs sem, és a babapiskóták sem voltak megmártva, majd mérsékelten csendes duzzogásba süppedtem.

Sós karamelles kávétorta gyümölccsel és babapiskótával – recept

Hozzávalók (18 cm-es, 3 lapos tortához):

Kakaós piskóta:

2 tojás

100 g (nád)cukor a sárgájához

40 g (nád)cukor a fehérjéhez

10 g cukrozatlan kakaópor

165 g liszt

0,75 dl olaj

0,75 dl tej

fél csomag sütőpor

csipet só

Sós karamell:

100 g cukor

200 g habtejszín (szobahőmérsékleten)

1 ek víz

só (2-3 nagy csipet)

Mascarponés-fehércsokis kávékrém:

190 g fehércsoki

120 g habtejszín szobahőmérsékleten

375 g mascarpone

180 g habtejszín hidegen

2 csapott tk instant kávé (esetemben koffeinmentes)

30 g porcukor

Díszítéshez:

kb. 21-22 db babapiskóta

200 g tejcsokoládé a mártogatáshoz

rengeteg eper, áfonya, barack, szőlő, ribizli a torta tetejére

sós karamellás kávétorta recept csokiba mártott babapiskótával

Elkészítés:

A piskótát én mindig előző nap elkészítem. Ehhez a fehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk, majd a sárgáját is kihabosítjuk a többi cukorral. A sáegájás keverékhez adjuk a tejet, olajat, majd mehet bele a szárazanyag. Eldolgozzuk a habverővel, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Alul sütőpapírral borított tortaformába öntjük, és 175 fokos sütőben, légkeverés nélkül készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Másnapig folpackba csomagolva tároljuk.

A sós karamellt is legyárthatjuk előző nap. Ehhez a cukrot egy evőkanál vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és kevergetés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, és óvatosan felöntjük a közben felforrósított tejszínnel. Pár perc alatt – folyamatos keverés mellett – sűrűre főzzük. Megsózzuk. Először csak két bő csipettel, majd nyelvünképségére figyelve, és kóstolgatva elérni a kívánt sóssági szintet. Hagyjuk kihűlni, majd másnapig hűtőben tároljuk, felhasználás előtt egy órával kitesszük szobahőmérsékletre.

mascarponés-fehércsokis kávékrém következik. Ehhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, feloldjuk benne az instant kávéport, majd a felaprított fehércsokira öntjük, két perc múlva fényesre keverjük, és hűtőbe tesszük egy órára. A hideg habtejszínből a mascarponéval és porcukorral együtt habot verünk, majd több részletben beleforgatjuk a kávés-fehércsokis krémbe.

Összeállítjuk a tortát. A piskótát három lapba vágjuk, és az egyiket megkenjük a sós karamell felével, majd egy tiszta tortakarikába helyezzük. A fehércsokis kávékrémből félreteszünk egy adagot a torta körbekenésére, a maradék felét pedig a piskótalapra halmozzuk. Jöhet a következő piskóta, karamell majd kávékrém. Végül piskótával zárjuk a sort. Egy órára hűtőbe tesszük a tortát, majd a maradék kávékrémmel körbekenjük.

Jöhet a díszítés! A tejcsokit megolvasztjuk és temperáljuk, egy bögrébe öntjük, hogy minél mélyebbre tudjuk belemártani a piskótákat. A piskóták alját egyenesre vágjuk (ez megdöbbentően könnyen megy!), majd nekiállunk a mártogatásnak. Minden megmártott piskótáról lecsepegtetjük a felesleges csokit, majd a torta oldalára tapasztjuk. Amikor már majdnem körbeértünk, ellenőrizzük, hogy hogy jönnek ki jól a babapiskóták: ilyenkor még kicsit tudunk azzal játszani, hogy szorosabban vagy lazábban tesszük a babapiskótákat. A maradék csokit sütőpapírra kiöntjük, és ha megdermedt, nehezebb időkre félretesszük. A kész tortát behűtjük, majd jó alaposan megpakoljuk a tetejét gyümölcsökkel, tudomásul vesszük gyermekünk szemrehányó megjegyzéseit, és felfalatjuk a tortát a jónéppel.

A kávé mogyorókrémmel is jó páros, csekkoljátok ezt a namelaka tortát!

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

sós karamellás kávétorta csokiba mártott babapiskótával

2 gondolat “Sós karamelles kávétorta gyümölcsökkel és csokis babapiskótával” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s