
Úgy alakult, hogy sikerült mélységes csalódást okoznom egyik szülöttemnek. Mivel fiúgyerek megrögzött kávérajongó, a nagy családos ünneplésére egy karamelles kávétorta összeügyködése mellett döntöttem. Gondoltam, jól fog mutatni egy halom gyümölccsel és csokiba mártott babapiskótákkal. Én, balga, elbizakodott asszony! Hát nem meglátja legkisebb a kész tortát, majd barátságosan ugyan, ám őszinte megrökönyödéssel megkérdezi, miért készítek erre az alkalomra MINDIG babapiskótákkal körberakott tortát? És akkor kénytelen voltam magamba nézni. Mert hát csakugyan, nincs mit szépíteni: valóban készült már EGYSZER egy babapiskótás torta erre a neves napra pár évvel ezelőtt (ez). Ezt a súlyos tortaprotokoll elleni vétséget azonban már nem tudtam jóvá tenni, így a fennmaradó lehetőségekhez fordultam: mélységesen felháborodtam a vádaskodáson, felhívtam a figyelmét a száraz tényekre, miszerint azon a tortán nem volt egy szemernyi gyümölcs sem, és a babapiskóták sem voltak megmártva, majd mérsékelten csendes duzzogásba süppedtem.

Sós karamelles kávétorta gyümölccsel és babapiskótával – recept
Hozzávalók (18 cm-es, 3 lapos tortához):
Kakaós piskóta:
2 tojás
100 g (nád)cukor a sárgájához
40 g (nád)cukor a fehérjéhez
10 g cukrozatlan kakaópor
165 g liszt
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
fél csomag sütőpor
csipet só
Sós karamell:
100 g cukor
200 g habtejszín (szobahőmérsékleten)
1 ek víz
só (2-3 nagy csipet)
Mascarponés-fehércsokis kávékrém:
190 g fehércsoki
120 g habtejszín szobahőmérsékleten
375 g mascarpone
180 g habtejszín hidegen
2 csapott tk instant kávé (esetemben koffeinmentes)
30 g porcukor
Díszítéshez:
kb. 21-22 db babapiskóta
200 g tejcsokoládé a mártogatáshoz
rengeteg eper, áfonya, barack, szőlő, ribizli a torta tetejére

Elkészítés:
A piskótát én mindig előző nap elkészítem. Ehhez a fehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk, majd a sárgáját is kihabosítjuk a többi cukorral. A sáegájás keverékhez adjuk a tejet, olajat, majd mehet bele a szárazanyag. Eldolgozzuk a habverővel, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Alul sütőpapírral borított tortaformába öntjük, és 175 fokos sütőben, légkeverés nélkül készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Másnapig folpackba csomagolva tároljuk.
A sós karamellt is legyárthatjuk előző nap. Ehhez a cukrot egy evőkanál vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és kevergetés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, és óvatosan felöntjük a közben felforrósított tejszínnel. Pár perc alatt – folyamatos keverés mellett – sűrűre főzzük. Megsózzuk. Először csak két bő csipettel, majd nyelvünképségére figyelve, és kóstolgatva elérni a kívánt sóssági szintet. Hagyjuk kihűlni, majd másnapig hűtőben tároljuk, felhasználás előtt egy órával kitesszük szobahőmérsékletre.
A mascarponés-fehércsokis kávékrém következik. Ehhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, feloldjuk benne az instant kávéport, majd a felaprított fehércsokira öntjük, két perc múlva fényesre keverjük, és hűtőbe tesszük egy órára. A hideg habtejszínből a mascarponéval és porcukorral együtt habot verünk, majd több részletben beleforgatjuk a kávés-fehércsokis krémbe.
Összeállítjuk a tortát. A piskótát három lapba vágjuk, és az egyiket megkenjük a sós karamell felével, majd egy tiszta tortakarikába helyezzük. A fehércsokis kávékrémből félreteszünk egy adagot a torta körbekenésére, a maradék felét pedig a piskótalapra halmozzuk. Jöhet a következő piskóta, karamell majd kávékrém. Végül piskótával zárjuk a sort. Egy órára hűtőbe tesszük a tortát, majd a maradék kávékrémmel körbekenjük.
Jöhet a díszítés! A tejcsokit megolvasztjuk és temperáljuk, egy bögrébe öntjük, hogy minél mélyebbre tudjuk belemártani a piskótákat. A piskóták alját egyenesre vágjuk (ez megdöbbentően könnyen megy!), majd nekiállunk a mártogatásnak. Minden megmártott piskótáról lecsepegtetjük a felesleges csokit, majd a torta oldalára tapasztjuk. Amikor már majdnem körbeértünk, ellenőrizzük, hogy hogy jönnek ki jól a babapiskóták: ilyenkor még kicsit tudunk azzal játszani, hogy szorosabban vagy lazábban tesszük a babapiskótákat. A maradék csokit sütőpapírra kiöntjük, és ha megdermedt, nehezebb időkre félretesszük. A kész tortát behűtjük, majd jó alaposan megpakoljuk a tetejét gyümölcsökkel, tudomásul vesszük gyermekünk szemrehányó megjegyzéseit, és felfalatjuk a tortát a jónéppel.
A kávé mogyorókrémmel is jó páros, csekkoljátok ezt a namelaka tortát!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Nagyon szép ès biztos vagyok benne hogy finomvolt🥰
KedvelésKedvelés
Köszönöm! 🙂
KedvelésKedvelés