Ha fiúgyereknek szülinapja van, nincs mese: valamelyik ünneplésére tiramisu tortát kell készíteni. Pont. Bár nem a járókában rögzült ezen szokása (és semelyik másik sem, lévén nem igen volt hajlandó megmaradni benne), azért az évek során néhány tiramisu torta már kikerült a kezeim közül. Ennek ellenére érdekes módon a babapiskótákkal csak most sikerült igazán mélyreható tapasztalatokat szereznem.
Mert képzeljétek el, a babapiskóták ám egészen különbözőek! Erre akkor fogunk legkorábban ráébredni, amikor gyanútlanul kávéba áztatjuk a költségvetés kímélő piskótákat, majd rémülten konstatáljuk, hogy egy szemernyi kávét sem hajlandóak magukba szippantani. A tapasztalatszerzés következő szintjére akkor lépünk, amikor a bekevert tiramisu krémet a konyhapulton félrehajítva, egy újabb adag, teljesen másfajta babapiskótával térünk haza a sarki boltból. Ez a piskóta ragyogó nedvszívó képességekkel bír, így kezdünk megnyugodni, és hamar arra a logikus elhatározásra jutunk, hogy a nedvszívásra alkalmatlan piskótákkal fogjuk körberakni a tortát: legalább szépen tartanak majd. Némi tortadermesztés után neki is állunk a körberakásnak. Igen ám, de ezek a pénztárcabarát babapiskóták nemcsak a kávét nem szívják, hanem olyan ívesre is vannak kanyarítva, hogy túlságosan kilátszik közöttük a torta a körberakás után (igen, ígérem, fogom magam kezeltetni). No problem, vannak ugye a frissen beszerzett piskóták, na majd azokkal, azok úgyis szépen illeszkednek. Jó, oké, nincs belőlük elég, mert csak a belső rétegzéshez szántuk, de a bolt igazán nincs olyan messze, gyorsan kiszaladunk. Ez arra is jó alkalom, hogy hevenyészett babapiskótai ismereteinket szofisztikáltabb szintre emeljük: megértjük, hogy azonos márka nem jelent azonos méretet. A legfrissebb beszerzés piskótái ugyanis néhány, jól látható milliméterrel nagyobbak, mint az előző adag.
Az ismeretszerzés rögös út, de minden befektetést megér, úgyhogy haladunk tovább. Szerencsére a friss csomag önmagában is elég, hogy körberakjuk vele a tortát, úgyhogy leszedegetjük a korábbi adagból felapplikált alacsonyabb példányokat, és rakjuk az újakat. Úgy értem, raknánk. Merthogy a boltba szaladgálás alatt a krém a tortán épp annyira kötött meg, hogy nem tapadnak a piskóták. Sebaj, aggodalmaskodásra semmi ok! A sűrített tej a barátunk: kicsit kenünk belőlük a piskóták hátára, és tapasztunk bőszen. Majd körbeérünk a tortán, hogy buddhai nyugalommal megállapíthassuk: az utolsó babapiskóta pont nem fér oda. Hogy ne maradjon hézag, pikk-pakk lekapkodjuk a szépen illeszkedő babapiskótákat, és szellősebben visszapakolásszuk. Épp csak egy kicsit szellősebben, mintha az íves formájú babapiskótákkal raktuk volna körbe a tortát úgy egy órával és néhány boltbamenetellel korábban.
Visszaolvasva nekem is egészen hihetetlennek tűnik, hogy ennyire kevéssé vagyok csak normális.
De van értelmes hírem is. Nyers tojástól ódzkodók, figyelem! A torta csak hőkezelt tojást tartalmaz.
Tiramisu torta recept nyers tojás nélkül, babapiskótával körberakva
Hozzávalók (22 cm-es formához):
Kakaós piskóta:
1 tojás
50 g cukor a sárgájáho
20 g cukor a fehérjéhez
5 g cukrozatlan kakaópor
85 g liszt
0,4 dl olaj
0,4 dl tej
1/4 csomag sütőpor
csipet só
Tiramisu krém:
500 g mascarpone
6 tojás
8 ek cukor
3 csomag expressz zselatin fix
3 adag hosszú kávé (nálam koffeinmentes) + 3 ek cukor
őrölt vanília
kb. 18 db babapiskóta a rétegzéshez
cukrozatlan kakaópor
+ kb. 24 db babapiskóta a körberakáshoz
Elkészítés:
Első körben megsütjük a kakaós piskótát. Ehhez a fehérjét a kisebb adag cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, majd hozzáöntjük a folyadékokat és elkeverjük. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habját is. Egy sütőpapírral az alján borított tortaformába öntjük, és 175 fokos sütőben – légkeverés nélkül – kb. 18 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivágjuk a tortaformából, és fejjel lefelé, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nekilátunk a tiramisu krémnek. Ehhez a fehérjét két kanál cukorral gőz felett kevergetjük. Ha beledugjuk az ujjunkat, és csípősen meleg, lehúzzuk a tűzről, és kihűlésig habosítjuk. Félretesszük. A sárgáját a maradék cukorral szintén gőz felett habosítjuk. Ha csípős (72 fok felett), lehúzzuk. Hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliát, majd apránként belekeverjük a zselatin fixet. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is.
Jöhet a rétegzés (és a boltba szaladgálás). A piskótalap köré csatolunk egy tortakarikát. A piskótalapot alaposan meglocsoljuk a beédesített, kihűlt kávéval. Jöhet rá a mascarponekrém harmada. A babapiskótákat megáztatjuk a kávéban, a krém tetejére pakoljuk, majd bőségesen megszórjuk kakaóporral. Újra mascarponekrém jön, majd kávés babapiskóta és kakaópor. A sort mascarponekrémmel zárjuk. A tortát legalább 6 órára hűtőbe tesszük.
Ha megkötött a torta, leszedjük a tortakarikát, a tetejét alaposan bekakaózzuk, majd nálam lényegesen kevésbé körülményesen körbepakoljuk babapiskótával. Szalaggal körbekötjük. (Mondanom sem kell, hogy nekem a szalagokkal is meggyűlt a bajom. Természetesen azt, amit a célra szántam, a kritikus pillanatban túl vékonynak találtam, így szegény jóember szaladgált a környékbeli virágboltokba megfelelő vastagságúért. Nyilván hiába. Maradt a vékonyka.) És ennyi.
Kávés témában jó választás az E-80 torta és a kávés-karamelles sajttorta is. Vagy egy jó panna cotta.
Kedves Kinga!
Az lenne a kérdésem, hogy kerek babapiskótát használsz a torta belsejébe?
Jól néz ki körberakva babapiskótával, de mivel azt így simán nem szeretem inkább krémmel kenném körbe…szerinted mennyivel növeljem a krém mennyiségét?
Válaszod előre is köszönöm:)
Üdv. Erika
KedvelésKedvelés
Kedves Erika! Belülre is rendes babapiskótát használok, a széleknél kisebbre törve, de persze jó a kerek is. Általában egy torta körbekenéséhez az összes krém harmada szükséges. Viszont körbekenéshez én lehet, hogy inkább egy sima mascaponés-tejszínes krémet készítenék külön, azt szépen körbe tudod kenni. Mint például ennél a tortánál: https://sweetandcrazy.hu/2021/01/15/sos-karamelles-fahejas-almatorta/
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
A tojásfehérjét kb. hány fokig kell melegíteni (hogy hőkezelődjön, de ne főjön meg)? Melegítés közben egyáltalán ne is habosodjon, csak a kívánt hőfok elérése után habosítsam ki teljesen?
Előre is köszönöm a választ!
Már megsütöttem, finom lett, csak a fehérjével volt egy kis bajom. 🙂
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga! Az lenne a krédésem, hogy ha a tetejét is pikótával szeretném lezárni, akkor mennyivel “nagyobb” mennyiségben csináljam a piskótát, hogy ketté tudjam vágni?
Én sem babapiskótával szeretném körberakni, megáll szerinted anélkül hogy piskótával “zárnám” a tetejét?
Szóval az a kérdésem, hogy legyen-e a tetején psikóta vagy sem, abban az esetben, ha krémmel szeretném körberakni. :))
Köszönöm előre is válaszod!!
KedvelésKedvelés
Kedves Anita! Duplázhatod nyugodtan a piskótatészta mennyiségét, ha a tetejére is tennél, de piskótatető nélkül is megáll. Jó munkát hozzá! 🙂 Kinga
KedvelésKedvelés