Habcsóktorta eperrel

Te jó ég, de jó is volt, amikor még vadul teremtek a piros gyümölcsök! Na, sebaj, a habcsók most is terem, minden másra pedig ott a fagyasztó.

Ez a torta várakozáson felüli sikert aratott: a múltkori citromos-mákossal és a fault line csokis-erdei gyümölcsössel került versenyhelyzetbe, és olyan lendülettel fogyott még ilyen ellenfelek mellett is, hogy komolyan elkezdtem aggódni, hogy meg sem tudom majd kóstolni. Aztán hál’istennek sikerült bekönyökölnöm magam néhány falatért, és még az én habcsóknak ellenálló szervezetem is azt kiabálta utána a lelki füleimbe, hogy még, még, még! Az édes és savanykás aránya, no meg a krémes-roppanósé is pont olyan jaj, de jó. Ami viszont lényegesen kevésbé jaj, de jó, az a torta igencsak mérsékelt alkalmassága a szállításra (és tárolásra). Nem is teljesen értem, mire gondolhattam, amikor nekivágtam vele a városnak, de, teljes döbbenetemre, nem hullott atomjaira. Ennek ellenére hasonló kiruccanásokat nektek semmiképpen sem javasolnék: ez egy olyan “összetöltjük és már szervírozzuk is” típusú desszert.

habcsóktorta eperrel - több szintes pavlova

Habcsóktorta eperrel / több szintes Pavlova-torta – recept

Hozzávalók 18 cm-es tortához:

Habcsóklapok:

6 tojásfehérje (kb. 195 g)

1 kk citromlé

300 g cukor

15 g étkezési keményítő

Mascarponés tejszínhab:

400 g habtejszín hidegen

200 g mascarpone

+ kb. 500 g eper, ribizli, barack vagy bármilyen savanykás gyümölcs

habcsóktorta recept eperrel

Elkészítés:

A habcsóklapokhoz a fehérjét a cukorral és a citromlével habbá verjük. Amikor már jó, hozzáadjuk a keményítőt, és még tovább verjük egy kicsit. Két sütőpapírral borított tepsire kikenjük a habcsókmasszát 4 darab 18 cm-es kör alakban, majd betoljuk mindkét tepsit a 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, és egyből visszavesszük a hőfokot 120 fokra. Kb. 50 percet sütjük így. Nekem egy pici színt kapott a teteje, ha ezt elkerülnétek, akkor kicsit alacsonyabb kezdő hőfokra is elég felfűteni. Fakanállal kitámasztott sütőben hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk a habcsóklapokat a sütőpapírról.

több szintes pavlova-torta készítése házilag

A mascarponés tejszínhabhoz a hideg tejszínt a mascarponéval együtt habbá verjük. Édesíteni nem kell, mert a habcsóklap kellően édes. Lehetőleg közvetlenül tálalás előtt állítjuk össze a habcsóktortát: alulra kerül egy habcsóklap, majd rá a mascarponés-tejszínes krém, aztán jó sok gyümölcs, majd újra habcsóklap, és így tovább. Érdemes a gyümölcsöt egészen a széléig kipakolni a belső rétegeknél, hogy a torta oldalán kikandikáljanak, a tetején pedig inkább egy kupacba rendezni. És ezennel már kész is vagyunk a több szintes Pavlova-tortával. Lehet is azonnal befalni, mert az ácsorgástól elkámpicsorodik szegénykém.

Habcsókműfajban izgalmas kísérlet a vegán habcsók, fehér-piros stílusban pedig ez a szalalkális krémes torta.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

habcsóktorta eperrel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s