Vegán habcsók – Létezik! És finom!

 Vegán habcsók tojás nélkül

Férjemnek nagy üdvrivalgások közepette újságoltam, hogy VEGÁN habcsókot sütöttem. A várt lelkesedés elmaradt. Erre felhívtam a figyelmét a tényre, hogy a habcsók gyakorlatilag egy tojáshab, és ezt sikerült nekem tojás nélkül előállítanom. Mire ő tárgyilagosan megjegyezte, hogy ez pont olyan, mintha ő eksztatikus állapotot várna tőlem arra a hírre, hogy “Nézd csak, drágám, itt egy dióda nélküli rádió!”. Azt hiszem, a bamba ábrázatommal sikerült megerősítenem abban, hogy a hasonlata nem volt teljességgel légből kapott. 🙂 

Remélem, ti azért tudtok azonosulni a boldogságommal. Mindenesetre nagyon vicces recept következik… Sosem találnátok ki, miből készül a vegán habcsók! 🙂 Igazából ha nem próbáltam volna, én sem hinném el! Van egy igencsak kísérletező kedvű ember, Goose Wohlt, az ő remek találmánya a módszer. A titkos összetevő pedig a csicseriborsó főzőleve! De most komolyan, hogy jut valakinek eszébe habot verni a csicseriborsó levéből??? Jó, jó, fehérje meg minden, de akkor is. És már egy teljes közösség is épült a felfedezés köré: az aquafaba.com (magyarul bablé 🙂 ).

Mielőtt összeborzonganátok még a gondolatra is, jelentem, abszolút nem érződik a végterméken az íze, sőt. Speciel nekem még jobban is ízlik, mint az igazi. De mivel nem vagyok egy tökéletes tesztalany, mert nem rajongok a habcsókért, komolyabb kísérleti helyzetet teremtettem. Bevetettem a mit sem sejtő, hétpróbás házi habcsókfalót (a fiamat), és kedvesen javasoltam neki, egyen egy kis habcsókot, majd ártatlanul érdeklődtem, milyen. A létező legnagyobb dicséret hangzott el a szájából: Jó! 🙂 És megevett még egy maréknyit. A titkot azóta sem fedtem fel előtte, biztos, ami biztos.

És hogy minek is szórakozom egyáltalán tojásmentes habcsókokkal? Tegnap vegán résztvevővel megspékelt vendégségbe voltam hivatalos, tortástul természetesen… gondoltam, ha már lúd, legyen kövér… A posztot mondjuk nem mertem a buli előtt kitenni, nehogy már előre berezeljenek szegények a csicseriborsós habcsók hallatán. 🙂 De mostanra legalább magabiztosan állíthatom, hogy a csicseri habcsók a leghalványabb gyanút sem keltette, senkinek még csak tippje sem volt, miből készülhetett. És a nagyon nem vegánok is vidáman majszolták!

Vegán habcsók recept - habcsók tojás nélkül

Vegán habcsók recept

 

Hozzávalók:

80 g csicseriborsó konzervlé (kb. a fele 1 konzerv levének)

160 g porcukor

vegán habcsók készítése csicseriborsó levéből - tojás nélküli habcsók

Elkészítés:

Bármilyen sima, egyszerű csicseriborsó konzerv megteszi. Azt olvastam, ha olyat használunk, amiben van só, akkor kicsit érződik a csicseri íze a habcsókon. Nekem kétféle konzervem volt otthon, mindkettőben volt só. A végeredményen viszont abszolút nem lehetett érezni, úgyhogy csak bátran!

Leszűrjük a konzerv levét, és gépi habverővel kemény habbá verjük. Legyünk türelmesek, ez elég hosszú idő: kb. 6-8 perc. Amikor már nem csúszik ki a hab az edényből, ha fejjel lefelé fordítjuk, elkezdjük hozzáadni a cukrot, kanalanként, folyamatos habverés mellett. Minden cukoradag hozzáadása után hagyjuk, hogy a cukrot felvegye a hab, és csak utána adjuk a következőt. Ha a teljes cukormennyiséget beledolgoztuk, a habot tetszőleges csővel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral borított tepsire kupacokat nyomunk. 100 fokos sütőben kb. másfél órát szárítjuk (a habcsók méretétől függően ez az idő változhat). Ha úgy látjuk, kezdene berepedezni, csökkentjük a hőmérsékletet. Akkor van kész, ha el tudjuk választani a sütőpapírtól. Résnyire nyitott sütőben hagyjuk kihűlni, majd még rácsra téve is állhat kint pár órát a további száradás végett. Az fontos, hogy leemeljük őket a sütőpapírról, hogy az aljuk is megkeményedjen.

A kész habcsókról pedig a jóisten se mondja meg, hogy nincs benne tojás. 🙂 

Ha valami, ez aztán egy tuti gasztroajándék Karácsonykor vegán vagy tojásallergiás ismerősöknek. És már egy-két héttel korábban is elkészíthető, úgyhogy hajrá! Tojásevőknek meg süthetünk hagyományost!

 Vegán habcsók recept - habcsók készítése tojás nélkül

Ebben a posztban itt a vegán torta is, amire a habcsók került… Na arról se mondta meg senki, hogy tej- és tojásmentes! 🙂