
Világ életemben gyümölcslekvárral ettem a tejbegrízt, drága gyermekeim pedig mogyorókrémmel. Ez az ádáz szembenállás már nehezen volt viselhető pacifista lelkületem számára, úgyhogy kísérletet tettem a konvergencia megteremtésére. Vagy a szintézisére. Vagy valami hasonlóra. Így született meg a családegységesítő mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta. Jelentem, a terv bevált, a család ennél egységesebb már nem is lehetne. Már amennyiben a családtagoknál egységesen megfigyelhető, a többiek tortától való távoltartását célzó viselkedésmintázat annak tekinthető. És hát, khm, ez alól a felnőtt családtagok sem képeztek kivételt.

Mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta recept
Hozzávalók (kb. 18 cm-es tortához):
Kakaós piskóta:
1 tojás
50 g cukor a sárgájához
20 g (nád)cukor a fehérjéhez
5 g cukrozatlan kakaópor
82 g liszt
0,38 dl olaj
0,38 dl tej
negyed csomag sütőpor
csipet só
Tejbegríz mousse:
500 g tej
90 g búzadara
70 g cukor
2 db lapzselatin
160 g habtejszín hidegen
vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat
Málnazselé:
180 g málna pürésítve
2 db lapzselatin
12 g cukor
Torta tetejére:
150-180 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal
málnaszemek

Elkészítés:
A kakaós piskóta akár már előző nap is elkészíthető. Ehhez a tojásfehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A többi cukrot a tojássárgájával kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az olajat és tejet. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot. A masszát beleöntjük egy – az alján sütőpapírral borított – tortaformába, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejbegríz mousse következik. Ehhez a tejből, búzadarából a cukorral és vaníliával sűrű tejbegrízt főzünk, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízben megpuhított, majd kifacsart lapzselatint, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Amíg hűl, elkészítjük a málnazselét. Én másfélszer ennyi málnazselét tettem a tortába, de szerintem a receptben szereplő mennyiség elég, hogy ne dominálja túl a tortát. Persze ha olyan vastag málnás réteget szeretnétek, mint én, akkor nyugodtan növeljétek az adagot. Na szóval, a pürésített málna harmadát a cukorral együtt feltesszük főni. Ha már forró, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Hozzákeverjük a hideg málnapürét, és félretesszük.
Ha langyosra hűlt a gríz mousse alap, a hideg tejszínből habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk.

Összeállítjuk a tortát. Egy – formaelválasztó spray-vel kifújt – tortakarika aljába helyezzük a kakaós piskótát. Legjobb, ha állítható tortakarikát használunk, mert a piskóta sütés után picit összemegy, így az eredeti tortakarika egy kicsit nagy lesz hozzá. (Ha nincs elválasztó spraynk, semmi gond, ez csak a torta kivételét segíti.) A tejbegríz mousse felét a piskótára kenjük. Ráöntjük a málnazselét, majd behűtjük. Ha nagyjából megdermedt a málnazselé, a tejbegríz mousse másik felét habzsákba szedjük, és a málnás réteg tetejére nyomjuk, majd elegyengetjük. Habzsák nélkül is rétegezhetjük természetesen, de ha még nem teljesen szilárd a málnazselé, így könnyebb eloszlatni rajta a mousse-t anélkül, hogy fel kéne túrnunk a málnás réteget. Egy-két órára hűtőbe tesszük. Ha megszilárdult a tejbegríz mousse réteg, a mogyorókrémet megmelegítjük, hogy szinte önthető állagú legyen, és a torta tetejére kenjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap villámgyorsan körbehajszárítózzuk, majd leemeljük a tortakarikát. A tejbegríz mousse torta tetejére egy csomó málnát halmozunk, majd kedélyes körülmények között elfogyasztjuk (értsd: folyamatos készenlétben, árgus szemekkel lessük, ki hány és mekkora szeletet evett).
A receptet a Lino Lada támogatta.
A mogyorókrémes tejberizstorta is nagyon finom, próbáljátok ki!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
