Mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta

mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta recept

Világ életemben gyümölcslekvárral ettem a tejbegrízt, drága gyermekeim pedig mogyorókrémmel. Ez az ádáz szembenállás már nehezen volt viselhető pacifista lelkületem számára, úgyhogy kísérletet tettem a konvergencia megteremtésére. Vagy a szintézisére. Vagy valami hasonlóra. Így született meg a családegységesítő mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta. Jelentem, a terv bevált, a család ennél egységesebb már nem is lehetne. Már amennyiben a családtagoknál egységesen megfigyelhető, a többiek tortától való távoltartását célzó viselkedésmintázat annak tekinthető. És hát, khm, ez alól a felnőtt családtagok sem képeztek kivételt.

mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta recept

Mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta recept

Hozzávalók (kb. 18 cm-es tortához):

Kakaós piskóta:

1 tojás

50 g cukor a sárgájához

20 g (nád)cukor a fehérjéhez

5 g cukrozatlan kakaópor

82 g liszt

0,38 dl olaj

0,38 dl tej

negyed csomag sütőpor

csipet só

Tejbegríz mousse:

500 g tej

90 g búzadara

70 g cukor

2 db lapzselatin

160 g habtejszín hidegen

vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat

Málnazselé:

180 g málna pürésítve

2 db lapzselatin

12 g cukor

Torta tetejére:

150-180 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal

málnaszemek

mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta recept

Elkészítés:

A kakaós piskóta akár már előző nap is elkészíthető. Ehhez a tojásfehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A többi cukrot a tojássárgájával kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az olajat és tejet. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot. A masszát beleöntjük egy – az alján sütőpapírral borított – tortaformába, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejbegríz mousse következik. Ehhez a tejből, búzadarából a cukorral és vaníliával sűrű tejbegrízt főzünk, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízben megpuhított, majd kifacsart lapzselatint, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Amíg hűl, elkészítjük a málnazselét. Én másfélszer ennyi málnazselét tettem a tortába, de szerintem a receptben szereplő mennyiség elég, hogy ne dominálja túl a tortát. Persze ha olyan vastag málnás réteget szeretnétek, mint én, akkor nyugodtan növeljétek az adagot. Na szóval, a pürésített málna harmadát a cukorral együtt feltesszük főni. Ha már forró, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Hozzákeverjük a hideg málnapürét, és félretesszük.

Ha langyosra hűlt a gríz mousse alap, a hideg tejszínből habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk.

mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta recept

Összeállítjuk a tortát. Egy – formaelválasztó spray-vel kifújt – tortakarika aljába helyezzük a kakaós piskótát. Legjobb, ha állítható tortakarikát használunk, mert a piskóta sütés után picit összemegy, így az eredeti tortakarika egy kicsit nagy lesz hozzá. (Ha nincs elválasztó spraynk, semmi gond, ez csak a torta kivételét segíti.) A tejbegríz mousse felét a piskótára kenjük. Ráöntjük a málnazselét, majd behűtjük. Ha nagyjából megdermedt a málnazselé, a tejbegríz mousse másik felét habzsákba szedjük, és a málnás réteg tetejére nyomjuk, majd elegyengetjük. Habzsák nélkül is rétegezhetjük természetesen, de ha még nem teljesen szilárd a málnazselé, így könnyebb eloszlatni rajta a mousse-t anélkül, hogy fel kéne túrnunk a málnás réteget. Egy-két órára hűtőbe tesszük. Ha megszilárdult a tejbegríz mousse réteg, a mogyorókrémet megmelegítjük, hogy szinte önthető állagú legyen, és a torta tetejére kenjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap villámgyorsan körbehajszárítózzuk, majd leemeljük a tortakarikát. A tejbegríz mousse torta tetejére egy csomó málnát halmozunk, majd kedélyes körülmények között elfogyasztjuk (értsd: folyamatos készenlétben, árgus szemekkel lessük, ki hány és mekkora szeletet evett).

A receptet a Lino Lada támogatta.

A mogyorókrémes tejberizstorta is nagyon finom, próbáljátok ki!

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

mogyorókrémes-málnás tejbegríz mousse torta recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s