Amikor az ember alkalom nélkül süt tortát, az nagy baj. A születésnap vagy vendégség nyújtotta biztonsági védőháló nélkül (értsd: legalább az ünnep előestéjét kénytelen vagy kivárni, illetve a vendégvárók címét megközelíteni egy többé-kevésbé érintetlen tortával) az ember fékevesztetten száguld a mélybe, és a korlátlan lakmározásnak csak saját józansága és önmérséklete szab határt. Azaz esetemben semmi. Bizton állíthatom, hogy amikor az ember mogyorókrémes ricottás tejberizstortát eszik reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora gyanánt, akkor egyrészt dicséretes módon hódol a napi 5 étkezés dietetikusok által javasolt elvének, másfelől nem normális. De legalábbis falánk.
Ricottás tejberizstorta mogyorókrémmel – avagy mogyorókrémes rizstorta recept
Hozzávalók (18 cm-es formához):
Kekszes alap:
125 g zabkeksz
1 tk cukrozatlan kakaópor
55 g vaj olvasztva
Ricottás tejberizs réteg:
500 g ricotta
100 g rizs (legjobb a kerekszemű)
300 g tej
250 g habtejszín hidegen
120 g porcukor
6 db lapzselatin
csipet só
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)
Mogyorókrémes ganache:
140 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal
45 g habtejszín szobahőmérsékleten
Elkészítés:
A kekszes alaphoz a kekszet finomra daráljuk, majd elkeverjük az olvasztott vajjal és a kakaóporral, és a tortakarika aljába nyomkodjuk. Behűtjük.
A ricottás tejberizshez a rizst a vaníliával és csipet sóval a tejben puhára főzzük. Belekeverjuk a porcukrot, majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. (Pár kanálnyi tejet kihagyhatunk a rizs főzésekor, és azt külön felmelegíthetjük, hogy abban oldjuk fel a lapzselatint, ha túl sűrű lenne a tejberizs.) Ízesítjük a citromhéjjal, majd belekeverjük a ricottát. A hideg habtejszínből habot verünk, és óvatosan a ricottás tejberizsbe forgatjuk. A ricottás rizses krémet a megdermedt kekszes alapra öntjük, és behűtjük pár órára.
A mogyorókrémes ganache-hoz a tejszínt felmelegítjük és elkeverjük a mogyorókrémmel, majd eloszlatjuk a tortán. A tejszín aránya változtatható aszerint, hogy rusztikusra tervezzük, amikor a vágás után lecsurog, vagy szilárdabbra. Én a receptben szereplőnél nagyobb arányban használtam tejszínt (2/3:1 arányban), de a receptben sűrűbbre adtam meg az arányokat. A kész tejberizstortát behűtjük, és pár óra múlva tálaljuk.
A receptet a Lino Lada támogatta.
Ha éhes maradtál, túrós-meggyes-mogyorókrémes tartért kattints ide, cukormentes ricotta mousse tortáért pedig ide.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!