Kókuszos mézes krémes és egy kis szelektív hallás

kókuszos mézes krémes recept - mézes kókuszkrémes

Amikor Férjnek bejelentettem, hogy megyek a konyhába mézes krémest sütni, igen morózus képet vágott, és emlékeztetett rá, hogy böjtöl, és nem eszik édességet. Továbbá megosztotta velem az információt, hogy ez a kedvenc süteménye. Mint kiderült, ezt ráadásul rendszeresen ismerteti is velem. Bár édességek terén meglehetősen jó a fülem, ezt a tényt a jelek szerint tökéletesen kizártam a tudatomból, és ügyes szervezéssel sikerült a férj-kedvence sütést pont akkorra időzítenem, amikor ő nem ehet belőle. Próbálván kicsit azért javítani a pozíciómon, felhívtam rá a figyelmét, hogy ez nem klasszikus mézes krémes lesz, hanem kókuszos, és azt biztos nem is szeretné. Minden jel arra utal, nem mértem fel eddig tökéletesen Férj édességkedvenceit, mert a kókusz szó hallatán borult csak el igazán a képe. Ezek után jobbnak láttam nem rontani tovább ingatag helyzetemen, és besomfordáltam a konyhába, hogy a lehető legnagyobb mértékben takarásba helyezzem a kókuszos mézes krémes hozzávalóit.

kókuszos mézes krémes recept - mézes kókuszkrémes

Kókuszos mézes krémes avagy mézes kókuszkrémes recept

Hozzávalók (1 tepsihez, kb. 22×25 cm):

Mézes lapok:

550 g liszt

170 cukor (nálam finomítatlan nádcukor)

2 kk szódabikarbóna

nagy csipet só

70 g vaj

100 g méz

2 tojás

5 ek tej

Kókuszkrémes grízkrém:

200 g búzadara

1 l tej

250 g Lino Lada kókuszkrém (ha kókuszosabban szeretnénk, mehet bele további 50 g még)

+ 300 g (házi) sárgabaracklekvár

Kakaós máz:

4 ek víz

4 ek cukrozatlan kakaópor

5 ek porcukor

40 g puha vaj

kókuszos mézes krémes recept - mézes kókuszkrémes

Elkészítés:

Először a mézes lapokat készítjük el. Ehhez a mézet a cukorral és vajjal alacsony lángon összeolvasztjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, szódabikarbónával, hozzáadjuk a tejet és a tojásokat, majd a langyos mézes-vajas folyadékot. Összekevrjük, gombóccá gyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. A gombócokat egyesével vékony lappá nyújtjuk. Nagyjából akkorák legyenek mint a sütőtepsi hátulja. Úgy a legkönynebb, ha lisztezett szilikonlapra helyezzük a masszát, majd ráteszünk egy sütőpaoírt, és így nyújtjuk. A kinyújtott mézes lapot a sütőpapírral borított tepsi hátuljára tesszük, alaposan megszurkáljuk, majd 170 fokos sütőben – légkeverés nélkül – kb. 8 perc alatt megsütjük egyik lapot a másik után. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Mondanám, hogy közben elkészítjük a kókuszos grízkrémet, de én képtelen vagyok így zsonglőrködni. Úgyhogy maradjunk annyiban, a lapok lesütése után nekiállunk a krémnek. Ehhez a búzadarát a tejjel – folyamatos keverés mellett – sűrű tejbegrízzé főzzük, és félretesszük, hogy langyosra hűljön. Közben rendszeresen átkeverjük, vagy lefóliázzuk a felszínét, hogy ne bőrösödjön. Ha már csak langyos, belekeverjük a kókuszkrémet. Alaposan megkóstoljuk: édesítünk rajta, ha úgy ítéljük meg (mi nem igényeltük), ha pedig kókuszosabbra szeretnénk, mehet bele még további kókuszkrém, mert az alapmennyiséggel a kész süti leheletnyit lesz kókuszos. Végül, ha csomós a krém, botmixerrel átdolgozzuk.

Az összeállítás következik. A mézes lapokról lefejtjük a sütőpapírt. Az első mézes lapra rákenjük a kókuszos grízkrém felét, majd rárakjuk a második lapot, amit alaposan megkenünk lekvárral. Jöhet a harmadik lap, majd a grízkrém második fele. Végül mézes lappal zárjuk a sort. Amíg elkészítjük a mázat, egy tepsit rátehetünk a süti tetejére, hogy szépen lenyomja.

Jöhet a kakaós máz. Ehhez a kakaót összekeverjük a vízzel és a porcukorral, és folyamatos keverés mellett összerottyantjuk. Hozzáadjuk a puha vajat, majd elkeverjük. Ha csomósnak találjuk, átszűrjük. Én már csak a mézes krémes tetején találtam csomósnak, de így legalább spóroltam 4-5 másodpercet. A kakaós mázat a süti tetejére öntjük, és kenőkéssel szépen eloszlatjuk. Betesszük a hűtőbe lehetőleg egy egész napra, hogy jól összeérjen, és megpuhuljanak a mézes lapok. A csálé széleket természetesen már korábban is ér lemetszeni minőségellenőrzés címszóval. Annyit mondhatok, mi legkisebb deddel alaposan beminőségellenőriztünk belőle. Szerencse, hogy csálé szél gyártásban jó vagyok. Másnap szimpatikus szeletekre vágjuk a mézes krémest, majd magunkhoz veszünk belőle egy jelentős mennyiséget, a többieket pedig fenyegető fellépéssel távol tartjuk a sütitől.

A receptet a Lino Lada támogatta.

Ha soklaposban utaztok, a szalalkális krémes tortát is érdemes kipróbálni. No és az Eszterházy tortát is kár lenne kihagyni.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s