Fő a sárgabaracklekvár, na meg a fejem! – barackszedési útmutató included :)

Sárgabaracklekvár házilag tartósító nélkül - recept

Kezdem is rögtön a barackszedési módszerünkkel, mert minden perc, amit ezen tudás birtoklása nélkül töltötök el, kárbaveszett idő. Amennyiben ti is barackszedésre adjátok a fejeteket, lényeges, hogy az általunk már letesztelt folyamatot – megszakítás nélkül – kövessétek, pontról pontra: a maximális hatékonyság csak így garantált. 🙂 Lássuk!

 1. Végy egy lejtőn álló sárgabarackfát, aminek elérhetetlen magasságban vannak az ágai!
 2. Életed kockáztatásával szedj le néhány szem barackot a meredek oldalon billegő létrán egyensúlyozva!
 3. Sűrűn szentségelj (ügyelve arra, hogy a lent álló gyerekek örömkiáltásoknak véljék)!
 4. Dönts úgy, hogy jobban szereted az életedet, mint a baracklekvárt, és mássz le a létráról!
 5. Vedd szemügyre gyermeked fancsali pofáját, aki a baracklekvárt preferálta volna jobban!
 6. Hozz kompromisszumos döntést: vedd elő a focilabdát, és bízd meg a ház körüli feladatokra mindig könnyen kapható fiadat, hogy célirányosan hajigálja a labdát a fára! Igyekezzen a nem kukacos példányokat eltalálni (vadászpilóták és távcsővel kosarazók előnyben!)!
 7. Engedj a fa alá egy tempóson mozgó kétévest, aki a leeső barackokat azon frissiben szét tudja taposni! (A tevékenység elvégzésénél ne korlátozd gyermekedet pusztán a talp használatára, egyéb testrészek is hatékonyan bevethetők.)
 8. A kerti slaggal tetőtől-talpig mosd le a narancssárga kétévest!
 9. A figyelmetlenségből épen hagyott barackokat gyűjtsd össze a fa alól, és főzzél lekvárt jókedvűen ! (Opcionális) 🙂 

Biztos léteznek más módszerek is, én mindenesetre semmilyen okot nem látok arra, hogy a jövőben mi bármit is változtassunk a miénken. 🙂 Járt utat a járatlanért…

barackszedés

Ha esetleg recept is kéne, van az is. 🙂 Tudom, hogy a mindenféle fűszerekkel megbolondított változatok a menők, de én ebben meglehetősen hagyományos vagyok, hát még a népek! Nem akarnám (merném) az újdonságokra mérsékelten fogékony család kedélyeit mindenféle “vad” ízkombinációkkal borzolni. 

sárgabaracklekvár recept

Sárgabaracklekvár házilag

 

Hozzávalók:

x kg magozott sárgabarack héjastul

x*30 dkg (nád)cukor

Sárgabaracklekvár házilag tartósító nélkül - recept

Elkészítés:

A sárgabarackot magozás után megmérjük, majd – minden kilóra 30 dkg cukrot számítva – összekeverjük a cukorral, és állni hagyjuk fél-egy napot. Közben néha elhessegetjük a muslicákat, és átkeverjük. 

Kiválasztjuk az ideális időpontot a lekvárfőzésre. Ha ügyesek vagyunk, sikerül elcsípni azt az idősávot, amikor az összes gyerek ébren van, és a konyha közepén rendez pingponglabda gurító bajnokságot (konyha versenyfelülete 2 nm). Ha valóban kísér minket a szerencse, az átszellemült játék kitart akkor is, amikor a forró lekvárt az üvegekbe mérjük, és elszállítjuk a dunsztoló helyre, könnyedén átugrálva azokon a pingponglabdákon, melyeket sikerült észrevennünk.

Na de ennyire ne szaladjunk előre! A cukros barackot átbotmixerezzük, és feltesszük főni. Ne turbó fokozatot válasszunk, mert könnyen leég. Lehetőleg ne menjünk el közben tollasozni sem, helyette az erre szánt izommunkát fordítsuk a lekvár rendszeres kevergetésére: megéri.

Miközben teljes lelki nyugalommal kotyvasztjuk a fröcskölő lekvárt a gyerekek feje búbja és fedetlen vállai felett, sterilizáljuk az üvegeket. Én mikrózni szoktam őket 4 percig, az üvegek tetejét pedig forró vízben forralom 10 percig. Valamiért az egész lekvárfőzéses procedúrában az üvegsterilizálás visel meg a legjobban. Az okokat még keresem.

A lekvárt addig főzzük, míg szimpatikus sűrűségű lesz. Mivel én semmit nem szoktam beletenni a cukron kívül, és nagy mennyiséget csinálok, ezért ez bőven el szokott tartani két (három) órát is. A folyamatot lerövidíthetjük pektin hozzáadásával: ez egy természetes anyag, amit az almából vonnak ki, és sűrítésre használható.

Ha megvan a kellően tökéletes állag, az üvegekbe merjük a lekvárt (csurig), rácsavarjuk a fedelet, és fejtetőre állítva száraz dunsztba (például jó csomó takaró, törülköző közé) tesszük néhány napra. Vagy sokra. Ki-ki cselekedjen a kihagyott Cavinton dózis nagyságától függően. 🙂 

Aztán már csak az van hátra, hogy elfelejtsük felcímkézni az üvegeket, így a későbbiekben nem maradunk ki a szín és üvegfazon alapján történő tippelős játék borzongató izgalmaiból. A feledékenység – jobb híján – lustasággal kiváltható. 🙂 

Sárgabaracklekvár házilag tartósító nélkül - recept

16 gondolat “Fő a sárgabaracklekvár, na meg a fejem! – barackszedési útmutató included :)” bejegyzéshez

 1. Ha igazán finom baracklekvárt akarsz, akkor az elején 2 kiló barackonként csavarj bele 1-1 citrom levét (ez segít a későbbi bebarnulás ellen is), de finommá is teszi. Előzőleg reszeld le a citromok héját, amit a vége felé főzz bele, majd egy kávéskanál rumaromát is. Kevesebb ideig kell főzni ha teszel bele pektint és zselésítőt. 🙂 Ps: nem kell tumixolni, ennyi főzéstől eléggé szétfő. 🙂

  Kedvelés

 2. Csak egyszer hittem el, hogy a héjával együtt és turmixolással is olyan lesz, mint anélkül. Többször nem is próbáltam, mert nagyon megbántam.
  Maradok a nagymamám receptjénél. 🙂
  Allergia miatt nem tehetek bele semmit a cukron kívül, de nem is hiányzik. A legfinomabb dolog. 🙂
  (40 dkg cukor/1 kg netto, kis darabokra vágott barack, kb.estétől délelőttig pihen, egyszer-kétszer kézzel szétnyomkodni, megkevergetni és főzni. Hamar meg van.)
  Az idén 20-25 kg-ból sikerült eltennem. Remélem, hogy jövőre is lesz ilyen szép termésünk, vagy több. 🙂

  Kedvelés

  1. Köszi a figyelmeztetést, mert ez igaz! Szerencsére nekünk nincs rá hajlamunk és sovány típushoz tartozunk. Viccesnek hathat, hogy ennyi cukorral készítem és mégsem vagyunk édesszájúak. Tényleg nem. A konzerválás miatt szükséges és módjával fogyasztjuk. 🙂

   Aki viszont édesszájú, az kerülje, mert akár hajlam nélkül is cukorbeteg lehet.

   Kedvelés

 3. Jó Jó az ötlet én másképp csinálom. Barack mosása után le csurgatás minél kevesebb víz maradjon rajta. Magozás, és nagy lukú darálón le darálom. Tepsibe teszem és gázsütőbe másfeles vagy kettes fokozatba sütöm. Nem igényel kavarást. Én nem teszek bele semmiféle zselét vagy kötőanyagot, feleségem szokott és mikor felhasználásra kerül mégis az általam készített fogy. Attól függ mennyire volt lucskos ( vizes ) a barack, vagy egy tepsivel vagy két tepsivel van benn, másféltől két és félórát igényel. Amikor már annyira besűrűsödött hogy a fakanál nyoma látszik a tepsi alján akkor teszek egy tepsihez ( kb. kettő kiló lekvárhoz ) fél kiló cukrot, összekeverem és még félórát hagyom a sütőbe sülni. Üveg előkészítés és dúsztolás hasonló a cikkben írtakban.

  Kedvelés

   1. A szilvalekvárt én is úgy csinálom, elég kényelmes módszer, és jó állagú lekvár lesz a végén.

    Kedvelés

 4. Tuti finom barackdzsem recept:

  Az érett és egészséges barackokat forró vízbe dobni pár percre, amíg a héja ráncosodni kezd. tésztaszedővel egy tálba kiszedni, hûlni hagyni. Közben a következô adagot bele a forrásban lévô vízbe. Kiszedni, hûlni hagyni, és így tovább.

  A kihûlt barackokat könnyedén ki lehet fordítani a héjából, kimagozni (könnyedén elválik), bele a fazékba, ahol főni fog a lekvár. Kg-onként 30 dkg. befőző cukorral (kb. 1/3) és kristálycukorral (kb. 2/3) átkervergetni.

  Kb. 30-40 perc főzés után mehet az üvegekbe, majd a dunsztba. Másnap kiszedhető, és kész a finom, élénk sárga barackdzsem.

  Kedvelés

 5. Hát igen, ahány ház, annyi szokás. 🙂 Le a kalappal azok előtt, akik még a héj lehúzására is képesek, én azt már nem vállalnám be. 🙂

  Kedvelés

  1. Egyedül nem is! 🙂 Kalákában csináljuk. Egyik merít, a többiek pucolnak. A nagylányok kesztyűben. 😉 Hamar megy ez így.

   Kedvelés

   1. Na majd ha már nálunk is érdemben befoghatók a gyerekek, talán akkor lesz héj nélküli lekvár is… 🙂 A tepsis sterilizálás jópofa ötlet.

    Kedvelés

   2. Az a lényeg, hogy szívesen csinálják, amikor ők is ráérnek. Nálunk ilyenkor sok a nevetés, a viccelődés és nem kötelező. Működik. 🙂

    A tepsis módszert én is csak továbbadom, mert bevált és nagyszerű ötlet. Így több kisebb üveget tölthetünk meg rövid időn belül.
    Régen csak nagyobb üvegekbe töltöttem a sok macera miatt. A kisebb üvegekhez van egy jó kis csőrös merőkanalam, amivel pontosan beletalálok. Még bébiételes üveget is töltöttem, egy-egy reggelihez, vagy palacsintához.

    Kedvelés

   3. Én is szeretem kis üvegben eltenno, mert egyszerre többféle lekvárt is szoktunk enni, úgyhogy nem fogynak el olyan gyorsan.

    Kedvelés

 6. A sterilizálást úgy oldom meg, hogy két tepsit, melyben kétujjnyi víz van, telerakok üveggel és beteszem a sütőbe 160 fokon, 15-20 percre. Így a forró üvegek sem pattannak el a forró lekvártól.
  Amikor a tepsit kiveszem, odateszem a lábos mellé és rögtön adagolom bele a lekvárt. Felváltva, hogy egyszerre teljenek meg.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s