Az hogy lehet, hogy míg másokkal Marie Kondo rendrakós könyvei jönnek szembe, addig én folyton inspiráló süteményekbe botlok? Az Oléna szelet már jó régen rámkacsintott a Vidék Ízében, de az alkalom az elkészítésre váratott magára, mert hát az ember csak nem fecsérel el egy mogyorókrémes, narancsos csokis csodasütit csak úgy bele a vakvilágba. A tökéletes pillanat végül el is érkezett egy parádés hétfő és egy remekbe szabott szerda közötti nem kevésbé fantasztikus keddi nap formájában. Ha viszont már kedd, akkor nyilván nem lehet csak szelet: legyen minimum torta. Mert hát mégiscsak.
…és egy kis apróság: az Oléna szelet, akarom mondani, torta, súlyos függőséget okoz. Erre persze csak a családtagjaim intenzív hűtőszekrény körüli mozgolódásából következtetek, mert nekem nyilván vasakaratom van. Meg egy vissza-visszatérő kósza gondolatom, hogy azon nyomban megsütöm újra.
Oléna szelet – mogyorókrémes narancsos csokis torta recept
Hozzávalók (18 cm-es formához):
Narancsos brownie:
120 g étcsokoládé
115 g vaj
2 tojás
35 g liszt
15 g darált mandula (liszttel kiváltható)
60 g cukor
csipet só
egy narancs reszelt héja (kezeletlen)
narancsolaj (opcionális)
Házi narancslekvár (vagy 50 g bolti):
1 közepes narancs (kb. 150 g)
90 g cukor
citrom leve ízlés szerint
nagy csipet só
Roppanós réteg:
50 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal
50 g tejcsokoládé
40 g karamellizált ostyatöret (édes fagyitölcsér is jó helyette)
Narancsos csokis namelaka krém:
65 g frissen facsart narancslé
30 g cukor
85 g tej
175 g tejcsokoládé
60 g étcsokoládé
210 g habtejszín hidegen
3 lapzselatin
narancsolaj
Csoki ganache:
70 g étcsokoládé
30 g tejcsokoládé
100 g habtejszín szobahőmérsékleten
Elkészítés:
Ha nem riasztott el bennünket a hozzávalók sora, akkor kezdhetünk a házi narancslekvárral. Ha elriasztott, vegyünk boltit! No már most, mi nem könnyen riadósok, a narancsot zöldséghámozóval nagyon vékonyan meghámozzuk. Lehetőleg ne nagyon kerüljön rá a fehér részből! A héjat vízben felforraljuk, 10 percig főzzük, leszűrjük, majd ezt még kétszer megismételjük, hogy a narancshéj ne legyen keserű. Mindeközben a narancsot a lehető legakkurátusabban megszabadítjuk a rajta maradt fehér résztől, majd felaprítjuk. Aki bírja a gyűrődést, filézheti is a narancsot. Én nem bírom. A háromszor megfőzött narancshéjat felaprítjuk, és a narancs húsával és a cukorral együtt feltesszük főni. Bele-bele botmixerezünk, hogy gyorsabban pépesedjen. Türelmetlenségre hajlamosak kis pektinnel is sűríthetik (igen, én). Megsózzuk – ez elfedi a kesernyés ízt -, citromlével beállítjuk a kellő savanykásságot, és amikor megfelelő sűrűségű, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.
A narancsos brownie-hoz az étcsokit – vízgőz felett vagy mikróban – összeolvasztjuk a vajjal. Belekeverjük a tojásokat, a cukrot, a sót, a reszelt narancshéjat. Végül beleforgatjuk a lisztet és darált mandulát is. Ha van narancsolajunk, pár cseppel ízesítjük. 160 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha még kicsit ragad a beleszúrt tűre, az pont jó. Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük a narancslekvárral (én 50 grammnyit használtam fel).
Elkészítjük a roppanós réteget. Ehhez a tejcsokit a mogyorókrémmel megolvasztjuk, és belekeverjük a karamellizált ostyatöretet. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd megkenjük vele a narancslekváros brownie-t, és behűtjük.
A narancsos csokis namelaka krémhez a tejet forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Elkeverjük, ha nem olvad el a csoki, óvatosan rámelegítünk. A frissen facsart narancslevet beédesítjük a cukorral, majd szintén forrpontig melegítjük, és a tejes csokihoz keverjük. Az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint feloldjuk a narancsos csokis keverékben. A hideg tejszínt több részletben a csokis masszához adjuk, végül simára botmixerezzük. Ha van narancsolajunk, jó néhány cseppel tovább ízesítjük. Ha nincs, akkor botmixerezés előtt érdemes nagyon finomra reszelt narancshéjat hozzáadni. Hűtőbe tesszük 10 percre. Elkezdjük összeállítani a tortát. A narancslekvárral és roppanós réteggel megkent brownie-t tiszta tortakarikába csatoljuk, és ráöntjük a narancsos csokis namelaka krémet. Behűtjük pár órára.
Ha megdermedt a torta, elkészítjük a csoki ganache-t. Ehhez a tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percig békén hagyjuk, majd homogénre keverjük, és a torta tetejére öntjük. Jó pár órát dermesztjük a hűtőben.
A tortát tálalás előtt texturált csokilappal (elkészítés itt) vagy más csoki dekorációval (technikák itt) és vékonyra vágott, majd a közepéig egy helyen bemetszett narancskarikával díszítjük. Kóstolás előtt minden érintettnek felhívjuk a figyelmét az Oléna szelet addiktív voltára.
A receptet a Lino Lada támogatta.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Szia!
Tegnap elkészítettem a kislányom 10.szülinapjára, icipici módosításokkal. Fantasztikusan jól sikerült, köszönjük a receptet! Talán csak annyi észrevételem lenne, hogy még úgy is nagyon-nagyon édes lett, hogy a narancsos csoki krémbe nem tettem bele a 30 g cukrot, sőt csak a brownie tésztában volt egy kicsi cukor. Lehetne valahogy még kevésbbé édesre, vagy akkor a tejcsoki helyett is érdemes lehet étet használni?
Köszi, szép napot!
Adrienn
KedvelésKedvelés
Szia Adrienn! Örülök, hogy jól sikerült. Ha tovább csökkentenéd az édességét, akkor mindenképp az a a megoldás, hogy tejcsoki helyett étcsokit használsz, vagy legalábbis emeled az arányát. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés
Szia!
Nagyon ki szeretném próbálni ezt a tortát, viszont valami kávé ízt is csempésznék bele. Mit javasolsz?
Előre is köszönöm! ❤
KedvelésKedvelés
Szia! A narancsos íz helyett vagy mellé? A browniehoz adhatsz forró vízben feloldott instant kávéport például, a namelaka krém rétegben pedig narancslé helyett mehet instant kávéval ízesített tej.
KedvelésKedvelés
Szia!
Köszönöm a választ! A narancsos íz mellé szeretném.
KedvelésKedvelés
Szia! Ha nem helyette, hanem mellé szeretnéd, én azt javaslom, az egyik rétegben őrizd meg a narancsosságot, és a másikban cseréld le kávésra. A narancslekvár mindenképp adott, úgyhogy leget, hogy az a legegyszerűbb, ha a browniet meghagyod narancsosnak, és a krémet kávésítod.
KedvelésKedvelés
Szia! Teljesen kezdő vagyok,de nagyon szeretném elkészíteni ezt a csodatortát. Hogyan kell gyakorlatban elképzelni, hogy a browniet, lekvárt, roppanós réteget tegyünk kapcsos formába? Nem abban sütöd a browniet? 🙈 Köszönöm a választ! 😊
KedvelésKedvelés
Szia! Abban sütöm a browniet, de én utána ki szoktam szedni a formából, és egy tiszta formába teszem, amit ha van, akkor előtte kifújok elválasztó sprayvel, hogy ne ragadjon bele. Ha nincs, sütőpapírcsíkot is tehetsz a karima belsejébe, de azt se muszáj, mert ha gyorsan körbehajszárítózod a kész tortát, akkor is elválika formától. Szóval részben emiatt szoktam kiszedni, másrészt azért, mert hűlés közben kicsit “összemehet” a brownie, és akkor már nem feltétlenül tölti ki az eredeti karikát, és ilyenkor egy állítható formába teszem. De ha te nem akarsz ezekkel bíbelődni, akkor benne hagyhatod az eredetiben. Jó munkát hozzá!
KedvelésKedvelés