Narancskrémes mákos guba torta tojáshabbal

narancskrémes mákos guba torta recept

Nem vagyok egy igazán előrelátó fajta, talán ez már kiderült egy s másból. De vannak helyzetek, amikkel nem lehet viccelni: a karanténba kerülés eshetősége jelentős mennyiségű mák felhalmozása nélkül például pont ilyen. Az ember ilyenkor nyilván nem tudja megőrizni a hidegvérét, és nem nyugszik, amíg a kamrapolcokat nem pakolja roskadásig mákkal. Aztán meg töri a fejét, mit is csináljon a néhány évet bőségesen lefedő készletből. Jelen esetben végül narancskrémes mákos guba tortát

Némi technikai hablaty: minden gyermekem kialakította a saját álláspontját a mákos guba és narancskrém arányának helyességéről. Fiúgyermek megfelelőnek ítélte az aktuális – a fotókon is megtekinthető –  arányokat, nagyobbik lánygyermek a még több guba, kisebbik a még több narancskrém mellett foglalt állást. És mivel a családban a demokráciánál már csak az én véleményem a fontosabb, legközelebb csökkentett gubaalapot fogok képezni, hogy jobban dominálhasson a narancs curd. A receptet is ennek megfelelően, felezett mennyiségű gubára adom meg, de persze ti dönthettek belátásotok szerint (tudjátok, demokrácia!).

narancsos mákos guba torta recept

Narancskrémes mákos guba torta recept

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

 

Mákos guba alap:

2 és fél kifli (jófajta!)

1 tojás

250 g tej

35 g cukor

20 g vaj olvasztva

60 g darált mák

1 narancs reszelt héja (kezeletlen héjú)

Mascarponés narancskrém:

160 g frissen facsart narancslé (kb. 2 nem óriási narancs)

1 narancs reszelt héja (kezeletlen héjú)

2 tojás

2 tojássárgája

45 g cukor

1 csapott ek + 1 csapott tk étkezési keményítő

65 g vaj

4 lapzselatin

140 g mascarpone

Habgaluska a tetejére:

2 tojásfehérje

4 ek cukor

+ szemes mák a díszítéshez

 

narancskrémes mákos guba torta recept

 

Elkészítés:

Tetszés szerint vagy a narancskrémmel vagy a mákos guba alappal kezdünk: bármelyik esetben lesz időnk elkészülni közben a másikkal is. 

A narancskrémhez kikeverjük a tojásokat és sárgájákat a cukorral, majd belekeverjük a keményítőt is. Hozzáöntjük a narancslevet, belereszeljük a narancs héját, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha rottyant, lehúzzuk a tűzről, belekockázzuk a vajat, majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint, botmixerrel fényesre keverjük, és félretesszük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a mascarponét, ha szükséges, újra botmixerezzük.

A mákos guba alaphoz a kiflit felkockázzuk, és megszórjuk a darált mákkal. A tejet elkeverjük a tojással, reszelt narancshéjjal és cukorral, és a kiflire öntjük, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal is. Egy sütőpapírral alul kibélelt 18 cm-es tortaformába nyomkodjuk, és 180 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük többször, nehogy kiszáradjon (én dupla adagot sütöttem ugyebár, úgyhogy az időt csak saccolom, mert a dupla adaghoz 35 perc kellett). Ha kész, hagyjuk kihűlni.

A kihűlt gubaalapra simítjuk a mascarponés narancskrémet, és pár órára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt kiszabadítjuk a tortát a formából, és elkészítjük a habgaluskákat. Gőz felett kevergetve csípősre melegítjük a tojásfehérjét a cukorral, majd levesszük, és kihűlésig habosítjuk. Nagy csillagcsővel (nálam 1M) ellátott habzsákba töltjük, és egy tányérra csillagokat nyomunk. Mikróban magas fokozaton másfél-2 percig hőkezeljük, majd egy késsel óvatosan átemeljük a csillagokat a torta tetejére. Ami megmarad, azt tálaláskor a legcsendesebb csemeténknek adjuk (az illető sosem az, aki a  “Csendkirály!” játékot kezdeményezi, ordítva). A torta tetejére a habrózsák közé kevés szemes mákot szórunk, és eszünk.

Próbáljátok ki a mákos ezüstgaluska receptet és ezt az áfonyás-mascarponés gluténmentes máktortát is!

narancskrémes mákos guba torta recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

6 gondolat “Narancskrémes mákos guba torta tojáshabbal” bejegyzéshez

  1. Többször is elkészítettem barátaim születésnapjára. Hihetetlen sikere volt, csak ajánlani tudom. Egyik barátom azt írta (ő csak később kóstolta, így Messengeren üzent) , hogy “nagyon finom, könnyed, nem túl édes, nagyon jó a mákkal együtt az összhatás” 🙂

    A habcsókot nem tudtam megcsinálni, így az lemaradt róla 🙂 , viszont papírból kivágtam megfelelő szövegeket (esküvőre szivecskék, szülinapra egy nagy 50-es szám stb.) és megszórtam mákkal, így kaptam egy feliratot mákból.

    Az utolsó változatnál annyit csavartam rajta, hogy zselatinnal egy vékony (kb 3-4 mm) narancslikőrréteget (Cointreau) még ráöntöttem. Az már nem biztos, hogy kell rá, de nem volt rossz.

    Kedvelik 1 személy

  2. Van valami plusz tipped a habgaluskákhoz?
    Amikor maximum fokozaton mikróztam már egy perc alatt elégett, amikor meg eggyel kisebb fokozaton mikróztam, akkor szétfolyt és nem lett szép.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s