Nem vagyok egy igazán előrelátó fajta, talán ez már kiderült egy s másból. De vannak helyzetek, amikkel nem lehet viccelni: a karanténba kerülés eshetősége jelentős mennyiségű mák felhalmozása nélkül például pont ilyen. Az ember ilyenkor nyilván nem tudja megőrizni a hidegvérét, és nem nyugszik, amíg a kamrapolcokat nem pakolja roskadásig mákkal. Aztán meg töri a fejét, mit is csináljon a néhány évet bőségesen lefedő készletből. Jelen esetben végül narancskrémes mákos guba tortát.
Némi technikai hablaty: minden gyermekem kialakította a saját álláspontját a mákos guba és narancskrém arányának helyességéről. Fiúgyermek megfelelőnek ítélte az aktuális – a fotókon is megtekinthető – arányokat, nagyobbik lánygyermek a még több guba, kisebbik a még több narancskrém mellett foglalt állást. És mivel a családban a demokráciánál már csak az én véleményem a fontosabb, legközelebb csökkentett gubaalapot fogok képezni, hogy jobban dominálhasson a narancs curd. A receptet is ennek megfelelően, felezett mennyiségű gubára adom meg, de persze ti dönthettek belátásotok szerint (tudjátok, demokrácia!).
Narancskrémes mákos guba torta recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Mákos guba alap:
2 és fél kifli (jófajta!)
1 tojás
250 g tej
35 g cukor
20 g vaj olvasztva
60 g darált mák
1 narancs reszelt héja (kezeletlen héjú)
Mascarponés narancskrém:
160 g frissen facsart narancslé (kb. 2 nem óriási narancs)
1 narancs reszelt héja (kezeletlen héjú)
2 tojás
2 tojássárgája
45 g cukor
1 csapott ek + 1 csapott tk étkezési keményítő
65 g vaj
4 lapzselatin
140 g mascarpone
Habgaluska a tetejére:
2 tojásfehérje
4 ek cukor
+ szemes mák a díszítéshez
Elkészítés:
Tetszés szerint vagy a narancskrémmel vagy a mákos guba alappal kezdünk: bármelyik esetben lesz időnk elkészülni közben a másikkal is.
A narancskrémhez kikeverjük a tojásokat és sárgájákat a cukorral, majd belekeverjük a keményítőt is. Hozzáöntjük a narancslevet, belereszeljük a narancs héját, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha rottyant, lehúzzuk a tűzről, belekockázzuk a vajat, majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint, botmixerrel fényesre keverjük, és félretesszük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a mascarponét, ha szükséges, újra botmixerezzük.
A mákos guba alaphoz a kiflit felkockázzuk, és megszórjuk a darált mákkal. A tejet elkeverjük a tojással, reszelt narancshéjjal és cukorral, és a kiflire öntjük, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal is. Egy sütőpapírral alul kibélelt 18 cm-es tortaformába nyomkodjuk, és 180 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük többször, nehogy kiszáradjon (én dupla adagot sütöttem ugyebár, úgyhogy az időt csak saccolom, mert a dupla adaghoz 35 perc kellett). Ha kész, hagyjuk kihűlni.
A kihűlt gubaalapra simítjuk a mascarponés narancskrémet, és pár órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt kiszabadítjuk a tortát a formából, és elkészítjük a habgaluskákat. Gőz felett kevergetve csípősre melegítjük a tojásfehérjét a cukorral, majd levesszük, és kihűlésig habosítjuk. Nagy csillagcsővel (nálam 1M) ellátott habzsákba töltjük, és egy tányérra csillagokat nyomunk. Mikróban magas fokozaton másfél-2 percig hőkezeljük, majd egy késsel óvatosan átemeljük a csillagokat a torta tetejére. Ami megmarad, azt tálaláskor a legcsendesebb csemeténknek adjuk (az illető sosem az, aki a “Csendkirály!” játékot kezdeményezi, ordítva). A torta tetejére a habrózsák közé kevés szemes mákot szórunk, és eszünk.
Próbáljátok ki a mákos ezüstgaluska receptet és ezt az áfonyás-mascarponés gluténmentes máktortát is!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Többször is elkészítettem barátaim születésnapjára. Hihetetlen sikere volt, csak ajánlani tudom. Egyik barátom azt írta (ő csak később kóstolta, így Messengeren üzent) , hogy “nagyon finom, könnyed, nem túl édes, nagyon jó a mákkal együtt az összhatás” 🙂
A habcsókot nem tudtam megcsinálni, így az lemaradt róla 🙂 , viszont papírból kivágtam megfelelő szövegeket (esküvőre szivecskék, szülinapra egy nagy 50-es szám stb.) és megszórtam mákkal, így kaptam egy feliratot mákból.
Az utolsó változatnál annyit csavartam rajta, hogy zselatinnal egy vékony (kb 3-4 mm) narancslikőrréteget (Cointreau) még ráöntöttem. Az már nem biztos, hogy kell rá, de nem volt rossz.
KedvelésKedvelik 1 személy
De jó, nagyon örülök, hogy ennyire bejött! Jól hangzik a narancslikőrréteg!
KedvelésKedvelés