Nem vagyok egy igazán előrelátó fajta, talán ez már kiderült egy s másból. De vannak helyzetek, amikkel nem lehet viccelni: a karanténba kerülés eshetősége jelentős mennyiségű mák felhalmozása nélkül például pont ilyen. Az ember ilyenkor nyilván nem tudja megőrizni a hidegvérét, és nem nyugszik, amíg a kamrapolcokat nem pakolja roskadásig mákkal. Aztán meg töri a fejét, mit is csináljon a néhány évet bőségesen lefedő készletből. Jelen esetben végül narancskrémes mákos guba tortát.
Némi technikai hablaty: minden gyermekem kialakította a saját álláspontját a mákos guba és narancskrém arányának helyességéről. Fiúgyermek megfelelőnek ítélte az aktuális – a fotókon is megtekinthető – arányokat, nagyobbik lánygyermek a még több guba, kisebbik a még több narancskrém mellett foglalt állást. És mivel a családban a demokráciánál már csak az én véleményem a fontosabb, legközelebb csökkentett gubaalapot fogok képezni, hogy jobban dominálhasson a narancs curd. A receptet is ennek megfelelően, felezett mennyiségű gubára adom meg, de persze ti dönthettek belátásotok szerint (tudjátok, demokrácia!).
Narancskrémes mákos guba torta recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Mákos guba alap:
2 és fél kifli (jófajta!)
1 tojás
250 g tej
35 g cukor
20 g vaj olvasztva
60 g darált mák
1 narancs reszelt héja (kezeletlen héjú)
Mascarponés narancskrém:
160 g frissen facsart narancslé (kb. 2 nem óriási narancs)
1 narancs reszelt héja (kezeletlen héjú)
2 tojás
2 tojássárgája
45 g cukor
1 csapott ek + 1 csapott tk étkezési keményítő
65 g vaj
4 lapzselatin
140 g mascarpone
Habgaluska a tetejére:
2 tojásfehérje
4 ek cukor
+ szemes mák a díszítéshez
Elkészítés:
Tetszés szerint vagy a narancskrémmel vagy a mákos guba alappal kezdünk: bármelyik esetben lesz időnk elkészülni közben a másikkal is.
A narancskrémhez kikeverjük a tojásokat és sárgájákat a cukorral, majd belekeverjük a keményítőt is. Hozzáöntjük a narancslevet, belereszeljük a narancs héját, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha rottyant, lehúzzuk a tűzről, belekockázzuk a vajat, majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint, botmixerrel fényesre keverjük, és félretesszük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a mascarponét, ha szükséges, újra botmixerezzük.
A mákos guba alaphoz a kiflit felkockázzuk, és megszórjuk a darált mákkal. A tejet elkeverjük a tojással, reszelt narancshéjjal és cukorral, és a kiflire öntjük, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal is. Egy sütőpapírral alul kibélelt 18 cm-es tortaformába nyomkodjuk, és 180 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük többször, nehogy kiszáradjon (én dupla adagot sütöttem ugyebár, úgyhogy az időt csak saccolom, mert a dupla adaghoz 35 perc kellett). Ha kész, hagyjuk kihűlni.
A kihűlt gubaalapra simítjuk a mascarponés narancskrémet, és pár órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt kiszabadítjuk a tortát a formából, és elkészítjük a habgaluskákat. Gőz felett kevergetve csípősre melegítjük a tojásfehérjét a cukorral, majd levesszük, és kihűlésig habosítjuk. Nagy csillagcsővel (nálam 1M) ellátott habzsákba töltjük, és egy tányérra csillagokat nyomunk. Mikróban magas fokozaton másfél-2 percig hőkezeljük, majd egy késsel óvatosan átemeljük a csillagokat a torta tetejére. Ami megmarad, azt tálaláskor a legcsendesebb csemeténknek adjuk (az illető sosem az, aki a “Csendkirály!” játékot kezdeményezi, ordítva). A torta tetejére a habrózsák közé kevés szemes mákot szórunk, és eszünk.
Próbáljátok ki a mákos ezüstgaluska receptet és ezt az áfonyás-mascarponés gluténmentes máktortát is!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Többször is elkészítettem barátaim születésnapjára. Hihetetlen sikere volt, csak ajánlani tudom. Egyik barátom azt írta (ő csak később kóstolta, így Messengeren üzent) , hogy “nagyon finom, könnyed, nem túl édes, nagyon jó a mákkal együtt az összhatás” 🙂
A habcsókot nem tudtam megcsinálni, így az lemaradt róla 🙂 , viszont papírból kivágtam megfelelő szövegeket (esküvőre szivecskék, szülinapra egy nagy 50-es szám stb.) és megszórtam mákkal, így kaptam egy feliratot mákból.
Az utolsó változatnál annyit csavartam rajta, hogy zselatinnal egy vékony (kb 3-4 mm) narancslikőrréteget (Cointreau) még ráöntöttem. Az már nem biztos, hogy kell rá, de nem volt rossz.
KedvelésKedvelik 1 személy
De jó, nagyon örülök, hogy ennyire bejött! Jól hangzik a narancslikőrréteg!
KedvelésKedvelés
Van valami plusz tipped a habgaluskákhoz?
Amikor maximum fokozaton mikróztam már egy perc alatt elégett, amikor meg eggyel kisebb fokozaton mikróztam, akkor szétfolyt és nem lett szép.
KedvelésKedvelés
Huhh, hát akkor erős fokozaton megpróbálni egészen rövid ideig, mondjuk fél percig?
KedvelésKedvelés
Legközelebb próbáld meg air fryerben.
KedvelésKedvelés
Köszi a tippet!
KedvelésKedvelés