Ezüstgaluska – ha szereted a mákot és az aranygaluskát!

ezüstgaluska recept - mákos aranygaluska vaníliasodóval

Talán már párszor fellibbentettem a fátylat családunk mákhoz fűződő, bensőséges viszonyáról. Most egy újabb libbentés következik: az aranygaluskát voltam kénytelen mákosítani, mert – ide most alibinek fel kéne vonultatnom néhány családtagot, de hiába – erre támadt kedvem. Jó a dió, nagyon jó, de a mák még jobb. Házi vaníliasodóval főleg. Úgyhogy készítsetek ti is ezüstgaluskát, úgysem áll mindenkinek jól az arany!

A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.

ezüstgaluska recept - mákos aranygaluska vaníliasodóval

 

Ezüstgaluska recept – mákos aranygaluska házi vaníliasodóval

 

Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):

Tészta:

500 g liszt

50 g olvasztott vaj

2 ek (finomítatlan nád)cukor

1 kezeletlen héjú narancs lereszelt héja

3 tojássárgája

2,2 dl tej

25 g friss élesztő

nagy csipet só

Összeállításhoz:

50-60 g olvasztott vaj

140 g darált mák

40 g porcukor

Vaníliasodó:

1 l tej

6 tojássárgája

1 csapott ek étkezési keményítő

100 g (finomítatlan nád)cukor

őrölt vanília

ezüstgaluska recept - mákos aranygaluska vaníliasodóval

 

Elkészítés:

 

Ha van kenyérsütő gépünk, a tészta összes hozzávalóját az üstbe öntjük, és dagasztó-kelesztő programon kidolgoztatjuk a tésztát. Ha nincs, az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és sima, fényes tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen egy órát kelesztjük.

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, bő ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis köröket olvasztott vajba mártjuk, és egy sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaforma aljába rakosgatjuk. Ha egy réteggel megvagyunk, a mákot összekeverjük a porcukorral, és a harmadát a galuskákra szórjuk. Újabb adag kis galuskák következnek, majd megint mák, galuskák, és végül mákkal zárjuk a sort. Fél órát pihentetjük. 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, félidőben letakarjuk, hogy ne kérgesedjen meg a teteje.

A vaníliasodót akár a sütési idő alatt, akár már előző nap elkészíthetjük. Ehhez a tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, cukorral, vaníliával és egy kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, és apránként a tojásos keverékhez adjuk, majd a folyadékot közepes lángra visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Tetejét lefóliázva hagyjuk hűlni, hogy ne bőrösödjön.

A kész ezüstgaluskát ízlés szerint a meleg vagy hideg vaníliasodóval tálaljuk.

Szeretném jelezni, hogy jó pár mákos recept van ám a blogon, tessék csámborogni a mák címszó alatt! A mákos vanília mousse tortát és a mákmousse szóló desszerteket például semmiképp se hagyjátok ki!

ezüstgaluska recept - mákos aranygaluska készítése házi vaníliasodóval

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s