Talán már párszor fellibbentettem a fátylat családunk mákhoz fűződő, bensőséges viszonyáról. Most egy újabb libbentés következik: az aranygaluskát voltam kénytelen mákosítani, mert – ide most alibinek fel kéne vonultatnom néhány családtagot, de hiába – erre támadt kedvem. Jó a dió, nagyon jó, de a mák még jobb. Házi vaníliasodóval főleg. Úgyhogy készítsetek ti is ezüstgaluskát, úgysem áll mindenkinek jól az arany!
A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.
Ezüstgaluska recept – mákos aranygaluska házi vaníliasodóval
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
Tészta:
500 g liszt
50 g olvasztott vaj
2 ek (finomítatlan nád)cukor
1 kezeletlen héjú narancs lereszelt héja
3 tojássárgája
2,2 dl tej
25 g friss élesztő
nagy csipet só
Összeállításhoz:
50-60 g olvasztott vaj
140 g darált mák
40 g porcukor
Vaníliasodó:
1 l tej
6 tojássárgája
1 csapott ek étkezési keményítő
100 g (finomítatlan nád)cukor
őrölt vanília
Elkészítés:
Ha van kenyérsütő gépünk, a tészta összes hozzávalóját az üstbe öntjük, és dagasztó-kelesztő programon kidolgoztatjuk a tésztát. Ha nincs, az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és sima, fényes tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, bő ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis köröket olvasztott vajba mártjuk, és egy sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaforma aljába rakosgatjuk. Ha egy réteggel megvagyunk, a mákot összekeverjük a porcukorral, és a harmadát a galuskákra szórjuk. Újabb adag kis galuskák következnek, majd megint mák, galuskák, és végül mákkal zárjuk a sort. Fél órát pihentetjük. 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, félidőben letakarjuk, hogy ne kérgesedjen meg a teteje.
A vaníliasodót akár a sütési idő alatt, akár már előző nap elkészíthetjük. Ehhez a tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, cukorral, vaníliával és egy kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, és apránként a tojásos keverékhez adjuk, majd a folyadékot közepes lángra visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Tetejét lefóliázva hagyjuk hűlni, hogy ne bőrösödjön.
A kész ezüstgaluskát ízlés szerint a meleg vagy hideg vaníliasodóval tálaljuk.
Szeretném jelezni, hogy jó pár mákos recept van ám a blogon, tessék csámborogni a mák címszó alatt! A mákos vanília mousse tortát és a mákmousse szóló desszerteket például semmiképp se hagyjátok ki!