A likőriszogatás nálam erősen kapcsolódik a téli estékhez: bekuckózunk, filmet nézünk, kortyolgatunk, majd két óra múlva rémülten felriadok, hogy végigaludtam az estét! De az az ébren töltött tíz hangulatos perc, na az nagyon jó! 🙂 És elengedhetetlenül szükséges hozzá egy kis finom házi Baileys.
Persze likőröket már karácsony előtt is kotyvaszthatunk, de hál’istennek azért szilveszterre sem késő. Nálunk, biztos ami biztos, készült egy adag karácsonyra is, hogy kicsit kompenzáljuk az egyébként nagyon visszafogott ünnepi lakmározást 🙂 , de bokros teendőim miatt a lefotózására már nem került sor. Na de most, az újabb felvonásnál már igen!
Amúgy pedig a tél vége még meglehetősen távol, semmiről nem vagyunk lekésve: ha véletlenül nem ezzel a likőrrel búcsúztatjuk az óévet, farsangig még készíthetünk belőle jó pár üvegnyit. És az az oltári mázli, hogy nyáron sem olyan rossz ez egy csajos estére. 🙂
Jöjjön is a recept, ami roppant egyszerű: csak kutyulni kell, és kész!
Baileys házilag – recept
Hozzávalók:
100 g mogyorós capuccino por (Ha nincs mogyorós, mástól se riadjunk vissza!)
150 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tubus cukrozott sűrített tej
7 dl habtejszín
2,3-2,5 dl vodka
Elkészítés:
A tejszínből kb. 2 decit felteszünk melegíteni. Csomómentesre keverjük benne a capuccino port és a cukrokat, forrpontig melegítjük, majd hozzáöntjük a többi tejszínt és a sűrített tejet. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vodkát, üvegekbe merjük, és kész is.
Hűtőben vagy gyerekbiztos (értsd: focizásra alkalmatlan) hideg teraszon tároljuk, és minden lehetséges (és lehetetlen) alkalommal rájárunk. 🙂 Mézeskalács mellé is kiváló. 🙂
Ha szeretitek a Baileys-t, ezt a mousse tortát is imádni fogjátok.
A recept kiindulópontja itt.