Tejmentes csokitorta – Gonzo-ba rejtve

tejmentes csokitorta - gonzo torta

Nektek megvan Gonzo a Muppet Show-ból? Az én műveltségem meglehetősen hiányos a Muppetek terén, de azt hiszem, mostantól Gonzo-t és az ő orrát (vagy csőrét, ööö) sosem felejtem el. 🙂 Arra nem jöttem rá, milyen állat is ő (az mondjuk igaz, hogy a felderítésre szánt kutatómunka is elég hevenyészett volt), de hogy a szája felett az a valami hatalmas, az biztos.

Na de lépjünk túl Gonzo szaglószervén! Ez egy 100%-ban tejmentes csokitorta, és mivel az oviból épp lógó házi tesztelőn simán átment, mertem remélni, hogy ezzel egy teljes osztály is így lesz.

Legalább négyféle tesztkrémet készítettem, mert tejmentes tortákban nem vagyok különösebben jártas. Nekem nagyon bejött egy kókusztejes változat, de végül – az ünnepelt kókusz iránti mérsékelt rajongása okán – rizstejes, rizstejszínes változat készült. A kókusztejes változatot is leírom azok kedvéért, akik nem vetik meg a kókuszos utóízt. Létezik amúgy a Meggle-nek egy abszolút tejszármazékmentes “habtejszínje” (csak az 1 literes kiszerelés ilyen), az is jó választás lehet, most viszont a gabonatej-vonal volt a preferencia.

A torta elég nagy (2 adag piskótát is sütöttem hozzá), így a hozzávaló adagok is. Bátran kurtítsátok!

tejmentes csokitorta - gonzo torta

 

Tejmentes csokitorta – Gonzo design

 

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):

Piskóta:

8 tojás

200 g cukor (fele a tojássárgájához, fele a fehérjéhez)

185 g liszt

15 g cukrozatlan kakaópor (tejmentes)

+

3 tojás

75 g cukor  (fele a tojássárgájához, fele a fehérjéhez)

68 g liszt

7 g cukrozatlan kakaópor (tejmentes)

Tejmentes csokikrém:

5 tojássárgája

1,4 dl rizshabtejszín vagy kókuszkrém (nem kókusztej)

2 dl rizstejszín (főzőtejszín változat)

2,1 dl rizstej

100 g cukor

300 g étcsokoládé (piros Tibi)

2 ek cukrozatlan kakaópor (tejmentes)

6 lapzselatin (útmutató a használathoz itt)

1,6 dl rizshabtejszín (vagy kókuszkrém) behűtve a habhoz

 

Tejmentes csokikrém 2. változat (ez egy kisebb mennyiség, egy kicsit kisebb tortához elég):

5 tojássárgája

400 g kókuszkrém (nem kókusztej!)

200 g rizstej (vagy más gabonatej)

280 g étcsokoládé

100 g nádcukor

5 lapzselatin

Kakaós vajkrém a burkolás alá:

1,5 kocka Vénusz sütőmargarin (sima vagy vaníliás) szobahőmérsékleten

375 g porcukor

3 ek cukrozatlan kakaópor (tejmentes)

Gonzo formatortához:

1 kg kék Unidec, fondant vagy marcipán a burkoláshoz (ezek általában tejmentesek), ebből fog maradni bőven

kb. 20 dkg világoskék fondant az orrhoz és szájhoz

piros, sárga, fehér, fekete és zöld fondant vagy marcipán az arc részleteihez, a szegélyhez és a masnihoz

tejmentes csokitorta - gonzo torta

Elkészítés:

A tejmentes csokikrémmel kezdjünk, mert jócskán kell neki dermedési idő ahhoz, hogy tölteni lehessen vele a tortát. A krém első 5 hozzávalóját lábasba öntjük, és folyamatos keverés mellett, közepes lángon kb. 80 fokig melegítjük. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Ha már meleg a krém, feloldjuk benne az alaposan kicsavart lapzselatint, majd beleöntjük az étcsokit és a kakaóport. Homogénre keverjük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A nagyobb adag behűtött rizshabtejszínből (vagy kókuszkrémből) – a leírásnak megfelelően – nagy fokozaton habot verünk. Kőkemény hab nem lesz belőle, de ez nem gond. A habot a kihűlt csokis masszába forgatjuk, és behűtjük.

Ha a 2. csokikrém változatot készítjük, akkor is ugyanúgy járunk el, mint a fenti krémnél, annyi a könnyebbség, hogy itt a habverés lépése kimarad: a kókuszkrém is egy az egyben megy a lábasba a rizstejjel és tojássárgákkal.

Míg dermed a krém, megsütjük a piskótát. Én két adagban készítettem: egy 8 és egy 3 tojásost. Értelemszerűen a menete mindkettőnek azonos. A tojásfehérjét a cukor egyik felével habbá verjük. A sárgáját a cukor másik felével szintén alaposan felverjük (jelentősen nőjön meg a térfogata és fehéredjen ki). A két habot óvatosan összeforgatjuk, majd beleszitáljuk a lisztet és kakaóport. Egy 25 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt szabunk, a tésztát beleöntjük, és készre sütjük. Én a nagyobb adagot légkeverésen sütöttem 170 fokon 20 percig, majd lejjebb vettem 150 fokra, és további kb. 20-25 percig sütöttem. A kisebb adag 10 percig sült a magasabb, és további kb. 10 percig az alacsonyabb hőfokon.  Nagy különbségek lehetnek sütési időben a tésztamennyiség, tortaforma átmérő és sütő függvényében, úgyhogy mindenképp tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! A megsült piskótát a formában hagyjuk kihűlni, és csak utána vágjuk le róla a karimát. A nagyobb adag piskótát két lapba vágjuk, a kisebbet nem bántjuk: így lesz összesen három lapunk.

Ha burkolni fogjuk a tortát, elkészítjük a tejmentes vajkrémet. Ez feltétlenül szükséges, mert ez lesz a szigetelőanyag a burkolóanyag és a főzött krém között, hogy megóvjuk a fondantot, marcipánt az elfolyósodástól. A vajkrémhez a puha margarint elkezdjük géppel kihabosítani. Amikor már fellazult, kis részletekben hozzáadjuk a porcukrot. Az adagok között tovább habosítunk, és csak akkor adunk hozzá további porcukrot, ha az előzőt már teljesen felvette. Végül a kakaóport is beleszitáljuk, és tovább habosítjuk a krémet. Felhasználásig szobahőmérsékleten tároljuk.

Következik a torta betöltése. Az alsó lap peremére habzsákból nyomtam egy vajkrém karikát, majd azon belül megkentem a piskótát a csokikrém felével:

tejmentes csokitorta betöltése

Ezt a lépést elhagyhatjuk, én extra elővigyázatosságból csináltam így: egyrészt a vajkrém nagyon stabil, tutira megtartja a rajta levő lapot (de ha megdermedt a csokikrém, akkor az is szépen tart), másrészt 100 %-ban elszigeteli egymástól a főzött krémet és a fondantot. 

tejmentes csokitorta betöltése

Jöhet rá a második piskótalap, majd újra vajkrém-karika (ha így csináljuk) és a krém második fele. A záró piskótalapra és a torta oldalára már csak vajkrém került. A torta egyenletes körbekenéséhez itt találtok segítséget. A krémet én habzsákkal vittem fel a torta külsejére, és utána kentem el, de habzsák helyett ezt kenőkéssel, spatulával is megtehetjük. A lealapozott tortát hűtőbe tesszük. (Amennyiben nem burkolunk, akkor vékonyan körbekenhetjük a tortát a csokikrémmel is.)

Ha megszilárdult a vajkrém, már csak a burkolás és díszítés van hátra. Burkolási útmutatót itt, a burkolóanyagok fajtáiról leírást itt találsz. Gonzo szemét és piros száját kinyújtott fondantból vágtam ki, az orrát egy nagy hengerből formázgattam. Ez utóbbira érdemes bőven tartalékolni anyagot: a Gonzo-orr meglepően sok cukormasszát igényel. Gonzo csokornyakkendője egy egyszerű masni-technikával készült.

tejmentes csokitorta - gonzo torta 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s