Mielőtt még bárki torkig lenne a Halloween-nel: ez a sós karamelles-csokis pite szellem habcsókkal, és szellem habcsók nélkül is nagggyon finom, az év bármely napján! Egyáltalán nem muszáj ilyen kísértetiesre hangolni, és amit végképp nem muszáj: az év másik 364 napját tökéletesen elrontani mindenféle szégyenletes önmegtartóztatással és pite-nem-evéssel.
A recept maga elég kényelmes: a tölteléket nem kell sütni, a pitetészta pedig előre elkészíthető: én például a múltkori sós karamelles-mascarponés-körtés tartból megmaradt fél adagnyi lefagyasztott tésztát használtam fel. A habcsókozás pedig – már amennyiben nem hagyjuk ki egy az egyben – egy hetekkel korábban is lezavarható projekt.
Sós karamelles-csokis pite szellem habcsókkal – recept
Hozzávalók (kb. 24 cm-es piteformához):
Tart kosár:
(az adag felét fogjuk felhasználni)
140 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
1 tojás
250 g liszt
25 g darált mandula
nagy csipet só
Tésztakosár lekenéséhez (opcionális):
olvasztott kakaóvaj
Sós karamell réteg:
110g cukor
pici víz (kb. 1 ek)
110 g habtejszín
55 g vaj
só
Csokis réteg:
90 g tejcsokoládé aprítva
90 g étcsokoládé aprítva (én 55% kakaótartalmút szoktam használni)
120 g habtejszín
22 g puha vaj
+ díszítésként néhány (szellem) habcsók a tetejére (opcionális)
Elkészítés:
Először is elkészítjük a pite tésztakosarát. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, elkeverjük benne a tojást, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Gyors mozdulatokkal gombócot formázunk belőle, és hűtőben minimum fél órát pihentetjük. Időhiány esetén fagyasztóba is tehetjük. Ha letelt az idő, megfelezzük a tésztát: csak az egyiket fogjuk használni, a másikat fagyasztóban tároljuk a következő pitesütésig (vagy azonnal két pitét süssünk 🙂 ). A tésztát méretre nyújtjuk, és egy kiolajozott piteformába egyengetjük. Ha túllóg a tetején, egy sodrófát végiggörgetünk rajta, az leszedi a felesleget. Hűtőbe tesszük újabb fél órára. Ha letelt, nagyon sűrűn megszurkáljuk villával, és kb. 15 perc alatt 180 fokos (légkeveréses) sütőben aranyszínűre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, olvasztott kakaóvajjal átkenhetjük, hogy biztosan ne puhuljon meg a tészta a tölteléktől (de valószínűleg erre a mozzanatra semmi szükség 🙂 ).
Amíg hűl a tésztakosár, elkészítjük a sós karamellt. Ehhez a cukrot kevés vízzel egy szélesebb lábasban szétterítjük, és halvány borostyánszínűre karamellizáljuk. Közben a tejszínt felmelegítjük. Ha már szép színe van a karamellnek, hozzáöntjük a forró tejszínt, és pár percig főzzük, hogy sűrűbb legyen. Ha érezhetően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, bátran megsózzuk, majd apránként hozzákeverjük a felkockázott vajat. Ha véletlenül kicsapódna a vaj, semmi vész: néhány kanál tejjel visszamelegítjük a kihűlt karamellt, ettől rendeződik a szerkezete. Kicsit hűlni hagyjuk, és amikor már nem forró, a pitetésztára simítjuk. Behűtjük.
Már a csokis rétegnél tartunk! Ehhez a tejszínt forrpontig melegítjük (nem forraljuk!), és a kétféle csokira öntjük. Hagyjuk 1-2 percet állni, majd fényesre keverjük. Ha a csoki nem olvadna el benne teljesen, óvatosan pár másodpercig rámikrózhatunk. Végül belekeverjük a vajat is, és simára dolgozzuk. A karamelles rétegre öntjük, és behűtjük.
Ha kísérteties kedvünkben vagyunk, vagy csak ellenállhatatlanul vonzódunk a habcsókokhoz, akkor néhány formás kis habcsók szellemmel is díszíthetjük a tetejét. A szellem habcsókok pofiját fekete ételfestékes filccel dekorálhatjuk, ennek hiányában használjunk olvasztott csokit!
Kész. 🙂