
Jelentem, elkészült a konyhám. És most ide értelemszerűen kívánkozna, hogy jól fel is avattam, és már virítom is a legújabb tortám receptjét. De nem! Trónbitorló ütötte fel ugyanis fejét az otthonunkban, aki minden lehetséges (és lehetetlen) alkalommal sütni kíván. Nagyobbik lánycsemete, merthogy őróla van szó, konkrétan befészkelte magát a konyhába, és ahelyett, hogy vadul gyártaná a rántottákat és cézársalátákat, folyamatosan sütit süt, kitaszítva engem stabilnak hitt édességelőállítói pozíciómból. Természetesen a hatalom visszaszerzése már a küszöbön, de amíg a teljes (na jó, részleges) lefegyverzés meg nem történik, jöjjön egy újabb elmaradásom a nyárról (mázli, hogy ilyen lusta vagyok!), a karamelltorta áfonyával.

Karamelltorta áfonyával – recept
Hozzávalók (18 cm-es, 4 lapos tortához):
Kakaós piskóta:
3 tojás
150 g cukor a sárgájához
60 g cukor a fehérjéhez
15 g cukrozatlan kakaópor
250 g liszt
3/4 csomag sütőpor
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
csipet só
Karamellkrém áfonyával:
450 g cukor
1-2 ek víz
900 g habtejszín
270 g fehércsoki aprítva
270 g mascarpone
5 g só
kb. 225 g áfonya
+ ez meg az a torta tetejére

Elkészítés:
A karamellkrémnek már előző nap nekilátunk. Ehhez a cukrot egy kevés vízzel aranyszínűre karamellizáljuk, félrehúzzuk a tűzről, és hozzáöntjük a közben felforrósított tejszínt. Bugyogni fog veszettül, de mi nem félünk. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett kicsit besűrítjük a karamellszószt, majd megsózzuk. És itt szeretném jelezni, hogy aggodalomra semmi ok, ennyi sótól nem lesz sós, csak éppen nagyon finom, nem gejl lesz a karamell. Hozzáadjuk a felaprított fehércsokit, és botmixerrel homogénre keverjük. A krém tetejét lefóliázzuk, és ha már csak langyos, a hűtőbe vágjuk egy éjszakára.
A kakaós piskóta is elkészülhet már előző nap. Ehhez a fehérjét a kevesebb cukorral habbá verjük, majd a sárgáját is kihabosítjuk a többi cukorral. A sárgájás keverékhez adjuk a folyékony hozzávalókat, majd mehet bele a szárazanyag is. Eldolgozzuk a habverővel, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A masszát szétosztjuk két darab, alul sütőpapírral borított tortaformába, majd 175 fokos sütőben, légkeverés nélkül kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivágjuk a piskótákat a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Folpackba csomagolva tároljuk másnapig.
És eljő a másnap! A karamellkrémet befejezzük, azaz hozzáadjuk a mascarponét, és lassú fokozaton, szép türelmesen kihabosítjuk. A piskótákat 2-2 lapba vágjuk. A karamellkrémből félreteszünk nagyjából 650 grammot a torta körbekenéséhez és a díszítéshez, majd egy tiszta tortakarikában összeállítjuk a karamelltortát. Minden piskótalapra karamellkrém kerül, melyet alaposan megpotyogtatunk áfonyával. Az összetöltött tortát hagyjuk a hűtőben pihenni két-három órát, majd körbekenjük a félretett krémmel (valahogy így). A félpucér design-hoz a krémet jó alaposan lehúzzuk a torta oldalán, hogy kilátszódjon a piskóta. A tortát újra betesszük üdülni a hűtőbe, majd a maradék krémmel, áfonyával, fityfenékkel feldíszítjük. Utóbbi nyilván elengedhetetlen.
Karamelles kávétorta is van ám a blogon, sőt, sós karamell mousse torta is, ha valaki nem állna meg egyetlen karamelltortánál.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
