Fahéjas szilvás-csokis namelaka torta és a konzervipar ártatlan áldozata

Fahéjas szilvás csokis namelaka torta recept

Gyalázatos ember vagyok, ez már biztos: a szilvaszezon kellős közepén szilvabefőttből készítettem tortát. Nem így indult a dolog, isten bizony: csodálatos terveket szőttem mindenféle friss, érett, zamatos szilvákról, ahogy a tűzhelyen rotyognak fahéjfelhőbe burkolózva, ám a tortakészítés megkezdésének pillanata a gondos tervezés ellenére egy tökéletesen szilvátlan lakásban ért. Nyilván nem estem kétségbe: elhatároztam, hogy mindjárt felkerekedek, elslattyogok a boltba, ami tömve lesz ragyogó megjelenésű szilvákkal, ezekből szépen feltankolok, hazamegyek, a szilvát megmosom, kimagozom, feldarabolom, majd önfeledten rotyogtatom. És ekkor rámmosolygott a konyhapultról a minap minden indok nélkül beszerzett akciós szilvabefőtt. Nem törtem meg azonnal. Felkészültem az indulásra. Gyakorlatilag már a bevásárlószatyromat markoltam, de az alternatív valóság képe, melyben én kibontom a befőttet és kedélyesen hátradőlök, nem hagyott nyugodni. Nos, azt kell mondjam, a dilemma óriási volt. De nem eléggé. A konzervipar maga alá gyűrte hétpróbás jellemem.

Vigasztalásul azonban, hogy ilyen felháborító gasztroblogger jutott nektek osztályrészül, jöjjön a fahéjas szilvás-csokis namelaka torta receptje, melyhez egy kis jótanácsot is szeretnék mellékelni: a szilvás réteget nyugodtan duplázzátok, ha kevésbé diszkrét szilvás élményre vágytok.

Fahéjas szilvás csokis namelaka torta recept

Fahéjas szilvás-csokis namelaka torta recept

Hozzávalók (kb. 18 cm-es tortához):

Kakaós-fahéjas vajas lapok:

100 g puha vaj

100 g cukor

2 tojás

85 g liszt

15 g cukrozatlan kakaópor

késhegynyi őrölt fahéj

Fahéjas szilvazselé:

130 g szilvabefőtt (bocsi)

1,6 lap lapzselatin

késhegynyi őrölt fahéj

Fahéjas-csokis namelaka:

240 g tej

90 g habtejszín (szobahőmérsékleten)

400 g tejcsokoládé aprítva

2 késhegynyi őrölt fahéj

4 lap lapzselatin

310 g habtejszín hidegen

+ szilva a díszítéshez (nem befőtt! )

Elkészítés:

A kakaós-fahéjas vajas lapokhoz a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük a tojásokat is. Beleszitáljuk a kakaóport, fahéjat, lisztet, és összedolgozzuk. A masszát egy sütőpapírral borított tepsire kikenjük úgy, hogy a kisült tésztából majd ki tudjunk vágni egy 18 cm-es és egy kb. 16 cm-es (vagy kisebb) körlapot. 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivágjuk belőle a két körlapot.

Nekilátunk a fahéjas szilvazselének. Kevésbé gyalázatos egyének használhatnak friss szilvát, darabolva és puhára főzve ízlés szerinti mennyiségű cukorral. A konzervipar áldozatai ezzel szemben felpukkantják a szilvabefőttet, befahéjazzák, majd botmixerrel pépesítik a lecsepegtetett szilvákat. Innentől összeérnek útjaink: a szilvapüré felét feltesszük főni, miközben jéghideg vízbe áztatjuk a lapzselatint. A megpuhult zselatint alaposan kinyomkodjuk, és a csípősre melegített szilvapüréhez keverjük. Hozzáadjuk a nem felmelegített szilvát is. A kisebbik vajas lapot egy tortakarikába fogatjuk, ráöntjük a szilvás réteget, és hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a fahéjas-csokis namelaka krémet. Ehhez a tejet a fahéjjal és a nem behűtött tejszínnel együtt forrpontig melegítjük. Belekeverjük a korábban hideg vízben megpuhított, majd kinyomkodott lapzselatint, és az aprított csokira öntjük. Botmixerrel simára keverjük. Hozzáadjuk két részletben a hideg habtejszínt, és botmixerrel fényesre keverjük. Behűtjük, amíg elkezd annyira sűrűsödni, hogy várhatóan nem folyik ki a formából.

Ha a namelaka besűrűsödött, de még önthető, a nagyobbik vajas lap köré tortakarikát csatolunk, és ráöntjük a namelaka krém felét. Ekkor óvatosan ráhelyezzük a kisebbik vajas lapot a szilvás réteggel együtt, majd a maradék namelaka krémmel zárjuk a sort. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap villámgyorsan körbehajszárítózzuk a torta oldalát, és kiszabadítjuk a formából (ha összeállítás előtt formaelválasztó spray-t is használtunk, akkor ez gyerekjáték). A torta tetejére jól fésült szilvagerezdeket biggyesztünk (még gyalázatoséknál is akadt e művelethez két ártatlan képű ringló), megszórjuk egy kis kakaóbabtörettel (vagy aprított Oreo-val, nyilván), oszt jónapot.

Nem mondom, hogy csordultig van a blog szilvás receptekkel, de azért szilvás mák mousse-t és szilvás túrópudingot is találtok szerencsére, ha durván beütne a szilva utáni ácsingózás.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Fahéjas szilvás csokis namelaka torta recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s