Mogyoróvajas tápiókatorta egy támogató feleségtől

mogyoróvajas tápiókatorta recept

Férj böjtöl, ami nála teljes édességmegvonással is együttjár. Feleség pedig – szolidaritása jeléül – igyekszik olyan alapanyagokból sütni, melyek hangzása kellő elrettentő erővel bír Férjre. A tápióka ebből a szempontból kitűnő választás: annak az esélye, hogy Férj – bátorítás nélkül – rá akarja vetni magát, vajmi kicsi. És ezt a kis esélyt is minimalizálhatjuk a torta tempós zugelfogyasztásával, ami, valljuk be, családunk egyetlen tagjának sem jelent problémát. Úgyhogy mogyoróvajas tápiókatortára fel!

mogyoróvajas tápiókatorta recept

Mogyoróvajas tápiókatorta recept

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Kekszes alap:

120 g Oreo keksz töltelékkel együtt (más keksz is jó, de akkor kicsit legyen több a vaj)

50 g olvasztott vaj

Mogyoróvajas tápiókakrém réteg:

90 g tápiókagyöngy

600 g tej

60 g cukor (nálam finomítatlan nádcukor)

6 db lapzselatin

80 g mogyoróvaj

Mogyoróvajas csoki ganache:

40 g étcsokoládé

60 g tejcsokoládé

20 g mogyoróvaj (lehet több is)

100 g habtejszín szobahőmérsékleten

+ sótlan földimogyoró a díszítéshez

mogyoróvajas tápiókatorta recept

Elkészítés:

A kekszes alaphoz az Oreo kekszet töltelékkel együtt finomra daráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, és egy tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.

A mogyoróvajas tápióka réteghez a tápiókagyöngyöket 10-15 percre beáztatjuk a tejbe, majd lefedve, rendszeres kevergetés mellett, közepes lángon sűrűre főzzük. Ha a tápiókagyöngyök átlátszóakká válnak, megvagyunk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, majd az előzőleg jéghideg vízben megpuhított, majd kifacsart lapzselatinokat is feloldjuk a tápiókapudingban. Belekeverjük a mogyoróvajat, és amikor már nem forró a massza, a megszilárdult kekszes alapra öntjük. Újból hűtés következik egy-két órára. (Amúgy gondolkodtam a tápiókaréteg lazításán egy kis tejszínhabbal, de mivel határozott célom volt, hogy minden irtóra pikk-pakk meglegyen, még mielőtt Férj gyanút fogna, így ettől eltekintettem.)

Nekilátunk a mogyoróvajas csoki ganache elkészítésének. Ehhez a tejszínt forrpontig melegítjük, és a kétféle csokira és a mogyoróvajra öntjük. Hagyjuk állni két percet, majd homogénre keverjük. Ha csomós maradna, botmixerrel rásegítünk. A ganache-t a tápiókakrém tetejére öntjük, és újabb jó pár órát hűtünk.

A zugtálalás előtt Férjet elrejtjük, a tortát kiszabadítjuk, tetejét aprított földimogyoróval meghintjük, majd diszkréten felfaljuk. A tápiókatortát, nem Férjet.

Ha még szégyentelenebbül egyszerűbb, ámde hasonlóan mogyoróvajas tortára vágytok, ezt a földimogyorós felhőtortát nektek találták ki.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s