Márványos torta fondant őzikékkel és sünikkel

márványos torta fondant őzike házilag

Nagykislányka amilyen határozott volt eddig a szülinapi zsúrjai tematikáját illetően, most legalább olyan szigorú volt abban, hogy teljes meglepetés legyen számára a torta témája. Apróbbik lánykával összebeszélve arra jutottunk, kedves kis erdei állatokkal nem nagyon lehet mellélőni, úgyhogy osztottam-szoroztam, és őzikék meg sünik legyártása mellett döntöttem. És hogy nekem is kijusson a szórakozásból (ha esetleg az őz- és sünkészítés önmagában nem lenne elég nagy muri), márványozott fondanttal burkoltam a tortát. A siker mértékére nem számítottam: az amúgy első látásra visszofogottnak tűnő zsúrozó kislányok vérszomjas fenevadakká változtak, amint az őzikék és sünök elosztására került sor, és képesek lettek volna apróra felszeletelni szegény kis párákat. Végül ugyan vér nem folyt – őzeké sem -, de néhány hajszálam feltűnően színt váltott.

Annál kevesebb hajszálam őszült meg viszont a tortakészítés során. Nagy hasznát vettem ugyanis annak a bámulatos képességemnek, hogy szinte csalhatatlanul ráérzek azokra a dekorációs technikákra, melyek zéró kézügyességgel, ámde türelmetlen természettel és remegő végtagokkal is kivitelezhetők. Csak görgessetek lejjebb a sünikhez, és mindent megértetek!

Ja, és ha esetleg kérdésként felmerülne: természetesen a torta belül nutellás, mert őzek és sünök alatt mi más is lehetne.

márványozott fondant torta készítése házilag, fondant őzike és fondant süni társaságában

Márványozott fondant készítése

A márványos fondantot kétféle technikával is előállíthatjuk. Az egyik, ha az alapfondantba itt-ott gélfesték csíkokat húzunk. A másik, és én most ezt alkalmaztam, hogy több különböző színű fondant speciális összegyúrásával érjük el a márványos hatást. Jól mutat, ha egy színből több árnyalatot is használunk, és fehérrel vegyítjük. A különböző színekből hurkákat formázunk: egy színből nyugodtan mehet több, és a vastagságuk is különbözhet. Ezután összefogjuk a fondanthurkákat, megteherjük, mint egy törülközőt, majd a tekercset simára hengergetjük. U alakban visszahajlítjuk az immáron igencsak vastag hurkát, és a két szárat összetekerjük egymással, majd megint meghengergetjük. Újra félbehajtás és összecsavarás következik: a fondantunk így egyre márványosabb hatású lesz. Ha elértük a kívánt márványozottsági szintet (ne toljuk túl, mert a végén egyszínű lesz!), akkor már nincs más hátra, mint a szokásos módon felhasználni: kinyújtani és leburkolni a tortát, így.

Ha ékes szavaim kevésnek bizonyulnának, beszéljenek a fázisfotók:

márványos fondant készítése házilag - márványozott hatású torta

Fondant őzike és fondant süni készítése egyszerűen

Fondant állatkát rég élveztem annyira készíteni, mint ezeket az őzeket. És szerintem annyira nem is tettenérhető rajtuk kézügyességem visszafogott volta, úgyhogy egészen elégedett vagyok. De a jó hír, hogyha én képes voltam eme alkotásra, akkor ti egész biztosan.

fondant őzike és fondant sün készítése egyszerűen házilag

Na szóval, a fondant őzikével kezdünk. Kakaóval vagy festékkel kívánt barnaságúra színezzük a fondantot, és kevés étkezési keményítőt gyúrunk bele, hogy könnyebben kiszáradjon. Henger alakúra formázunk egy nagyobb darab fondantot, majd ujjunkkal körülbelül a henger harmadánál kis völgyet nyomunk bele. A kisebb púp lesz az őz nyaka, a nagyobbik a popója. Fehér fondantot nyújtunk, és a popóra elkészítjük az ikonikus pöttyöket: ez történhet kis kör kiszúróval vagy díszítőcső végével. Érdemes kiszúrás előtt egy folpackot teríteni a fondantra, és azon keresztül rányomni a csövet, hogy ne ragadjanak bele a pici körök a díszítőcsőbe. Aztán már tapaszthatjuk is őket a helyükre pici vízzel. A comboknál fondantformázóval vagy késsel ívet vágunk. A barna fondantból két kis mancsot és egy pici, háromszög alakú farkat készítünk, és a helyére ragasztjuk.

A nyakként funkcionáló kisebb púpba méretre vágott, és kissé bevizezett fogpiszkálót szúrunk, majd az őztestet – sütőpapírra helyezve – a hűtőbe patteroljuk, míg elkészítjük a fejét. Az őzfejhez a testnél nem lényegesen kevesebb mennyiségű barna fondantból golyót formázunk, majd aszimmetrikus rögbi labda alakúra simogatjuk. A kinyújtott fehér fondantból virágszirom vagy csepp alakú kiszúróval kivágjuk a pofikat. Nyugodtan lapogassuk az ujjainkkal tetszetős alakúra. Feltapasztjuk a fej két oldalára. Fekete fondantból kis orrot gyártunk, és a helyére biggyesztjük. Két kis vékony fekete hurkát ívesre meghajlítva az őzikének bájos alvó szempárat applikálunk.

A fülekhez barna köröket vágunk, tetejüket összecsippentjük, és kissé összenyomkodjuk. A fülek belsejébe kis fehér fondantot ragasztunk. A füleket a helyükre tapasztjuk. Aztán már csak ráhúzzuk az őzfejet az őztestbe szúrt fogpiszkálóra, hűtőbe visszatesszük keményedni, és örülünk.

őzike készítése fondantból egyszerűen

Már csak a fondant süni készítése van hátra! Sötétebb és világosabb barnára színezzük a fondantot, keményítőt gyúrunk bele, és munkához látunk. A sötétbarna fondantból golyót gyúrunk, melyet hosszúkásabbra simogatunk, és egyik végét, illetve alját ellapítjuk. A világosbarna fondantból kisebb golyót gyúrunk, majd befelé csúcsosodó, nagyjából derékszögű háromszög alakúra simogatjuk (kérlek, ne vonjátok kétségbe geomatriai ismereteimet!). A fejet a test ellapított végéhez rögzítjük kevés vízzel. És kezdődik a mókás rész! Egy hegyes ollóval a süni testét jó alaposan összecsipkedjük, hogy rettentő szúrós hatást keltsünk. Aztán már csak szemek, orrok, és jónapot.

Hajlandó vagyok elismerni, hogy a sünök nélkülöznek mindenfajta zoológiai pontosságot, de ennek ellenére – vagy épp ezért – minden egyes – inkább rajzfilmen, mint erdőben edződött – gyerek hiba nélkül felismerte őket. Márpedig ez nekem, a biológiai igénytelenségéről híres anyának, pont elég.

Rettenetes mennyiségű állatos torta van már a blogon, úgyhogy ha ti is szeretnétek elkámpicsorodott gyerekarcokban gyönyörködni, amikor nem sikerül mindenkit fondant állat gazdivá tenni, bátran csemegézzetek.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s