Tortaburkolás marcipánnal / fondanttal – 3. rész: Az előkészített torta burkolása

burkolt torta
Ide fogunk eljutni! Csak várjuk ki a végét!

Eléggé elmaradtam a Tortaburkolás sorozattal, de majd most! Az 1. részben előkészítettük, lealapoztuk a tortát, a 2. részben górcső alá vettük a különböző burkolóanyagokat. Most aztán már tényleg burkoljunk!

Mikre van szükségünk a burkoláshoz?

Van két eszköz, ami szinte nélkülözhetetlen az eredményes burkoláshoz. Ha ez a kettő megvan, nagy bajunk már nem lehet. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne lehetőségünk jeles napokra számtalan további rendkívül fontos fondant eszközt kérni. (Nagy butaság lenne nem ezt tenni, lássuk be.) Nem is annyira a burkolás, hanem a burkolt torta díszítgetése az, amihez sosem rendelkezhetünk túl sok kütyüvel. Na de most maradjunk a burkolásnál, a további díszítést hagyjuk máskorra!

Az eszközök, fontossági sorrendben:  

A szinte nélkülözhetetlenek:

 • Szilikon alátét: ha egy dolgot veszünk csak a burkoláshoz, ez legyen az! Gyakorlatilag leragadás mentesen nyújtható rajta a fondant és marcipán is. Én sosem szórok a burkolóanyag alá semmit (sem porcukrot, sem keményítőt), szilikonon mégsem tapad le. Szerencsére ez nem egy kuriózum, sokak konyhájában eleve van. És amúgy is nagyon hasznos sütitészta nyújtásánál is.
 • Tapadásmentes nyújtófa: marcipán, fondant nyújtáshoz lehetőleg ne fa sodrófát használjunk, mert egyrészt a fa erezete nyomot hagy a burkolóanyagon, másrészt nem tapadásmentes egyáltalán. Márpedig ez burkolóanyag nyújtásakor határozottan nem szerencsés. Kimondottan fondant nyújtáshoz kaphatóak kisebb és nagyobb nyújtófák. Nekem eleinte csak a kisebb, kb. 20 centis volt. Azzal is elboldogultam, de mióta van a nagy…hát az nagyon jó!

fondant nyújtó és simító

A roppant hasznosak:

 • Fondant simító  – a képen a vakoló eszközre emlékeztető alkalmasság (jaj, ezt csak férfi el ne olvassa! 🙂 ). Ezzel simítjuk el a torta tetején és oldalán a marcipánt egyenletesre. Hál’istennek két szép tenyerünkkel helyettesíthető, elég jól. 
 • Fondantvágó / pizza vágó: segítségével anélkül vághatjuk a fondantot, hogy húznánk, nyújtanánk az anyagot. A torta alján a marcipánfelesleg lenyisszantásához is a pizzavágó az ideális eszköz, de csíkok, szalagok vágásához is jól jön.
fondant vágó
Jobbról fondantvágó többféle fejjel

A nem életbe vágó:

Forgatható tortaállvány: ez nem csak a torta lealapozásánál, hanem a burkolásnál is hasznos, de semmiképp sem nevezném kardinálisnak a beszerzését. Ha mégsem tudunk nélküle élni, akkor például itt érdemes megvenni. 

Van torta, vannak eszközök, csapjunk a lecsóba! 🙂

A torta burkolása

 

A fondant, marcipán nyújtása

 1. A kiválasztott burkolóanyagot alaposan – nagyon alaposan – átgyúrjuk. Ha fondanttal dolgozunk, gyorsan meg fog puhulni, a marcipánnal és Unideccel kicsit jobban meg kell dolgoztatnunk a kézizmainkat.
 2. Szép kis cipót formázunk.fondant nyújtása
 3. Elkezdjük nyújtani, szilikon alátéten. A biztonság kedvéért szórhatunk a burkolóanyag alá keményítőt vagy porcukrot, de speciel én nem szoktam, mert anélkül sem ragad le, és így legalább utána nem kell vesződnöm a fehér foltok eltüntetésével.
 4. Nyújtás közben sűrűn felemeljük, és 90 fokkal elforgatjuk a marcipánt: így nem ragad le, és egyenletesen tudjuk nyújtani. 
 5. Ellenőrizzük a méretet (vonalzóval)! Akkor legyünk magunkkal megelégedve, ha minden irányban elértük a következő eredményt: a torta átmérője + 2* a torta magassága + ráhagyásnak lehetőleg még 10 cm. A fondant vastagsága kb. 3 mm legyen!

Fondant, marcipán nyújtása

 

A kinyújtott fondant tortára helyezése

Vegyük elő a behűtött tortát. Két alkarunkkal nyúljunk a kinyújtott burkolóanyag alá, emeljük fel, és illesszük a tortára úgy, hogy a torta a burkolóanyag közepe alá kerüljön, azaz minden oldalon körülbelül ugyanannyira lógjon le az anyag. Másik módszer, hogy lazán feltekerjük a nyújtófára a marcipánt, és utána a torta felett kitekerjük. Ebben benne rejlik a kockázat, hogy esetleg összetapadnak a rétegek, én ezért az alkaros módszert preferálom. 

Fondant simítása, méretre igazítása

A torta tetején kezdjük a fondant simítását. Ha van simítónk, használjuk, ha nincs, semmiképp! 🙂 Kapjuk elő a tenyerünket, és körkörös mozdulatokkal simogassuk a torta tetejét. Lehetünk bátrak!

Fondant tortára simítása

Ha nagyjából elégedettek vagyunk a torta tetejével, szép fokozatosan elkezdjük a torta oldalán elsimítani a burkolóanyagot. Először az oldal felső pár centijével kezdjük, és azt körben végigsimogatjuk a tortán. Majd fokozatosan haladunk lefelé, mindig körbesimítva a torta egész kerületén az adott sávot.

Ha úgy tűnik, valamelyik oldalon nem lesz elég a burkolóanyag, pánikolás helyett (után) enyhe lefelé tartó simítással nyújtsuk az anyagot lefelé. Csak finoman, a durva bánásmódot szakadással hálálhatja meg. Ha nincs kiszáradva a fondant, marcipán, akkor elég rugalmasság szokott benne lenne néhány centiméter kipótlásához. Ha mégsem, akkor pedig alsó díszítőszegéllyel fogjuk palástolni a hiányt.

Fondant, marcipán tortára simítása

Marcipán, fondant simítása

Kezdünk jól állni! Amikor a torta aljához érünk, tenyerünk vagy simítónk oldalát – szorosan a tortához simítva – szépen a tortatálhoz ütögetjük, így simítva hozzá alul a fondantot a tortához. Ez a fázis akkor a legkönnyebb, és akkor lesz igazán szép a végeredmény, ha elég nagy a fondant “szoknyája”, azaz a túlnyúló felesleges rész. Ha nem nagyon van felesleg, akkor a torta közvetlen közelében fog redőződni az anyag, és nehezebb szépen lesimítani. De ekkor sem lehetetlen. A redőződő részt emeljük el a tortától, azon a területen, ahol dolgozunk, próbáljuk elegyengetni, és utána ütögessük le a tenyerünkkel az alját.

Ha a torta aljánál is szépen elsimítottuk a fondantot, jöhet a méretre vágás: levágjuk a felesleget. Lehetőleg ne kést használjunk, mert az könnyen el tudja húzni a burkolóanyagot. Ha mégis, figyeljünk, és apránként haladjunk! Ha van fondant- vagy pizzavágónk, élesítsük be, és haladjunk végig a torta aljának peremén: ne döntsük befelé a vágót (mármint befelé az alját, kifelé a tetejét, ó, jaj, ez a térbeli tájékozódás! 🙂 ), mert könnyen túl rövidre vághatjuk a marcipánt, és ki fog látszani a torta alja! Tartsuk függőlegesen! A lenyesett maradékot gyorsan fóliázzuk be, hogy ki ne száradjon!

Levágjuk a felesleges fondantot

Voilá! Leburkoltuk a tortát! Innen már csak a móka meg a kacagás…

Leburkolt torta

A móka-kacagással természetesen majd jelentkezem…  

4 gondolat “Tortaburkolás marcipánnal / fondanttal – 3. rész: Az előkészített torta burkolása” bejegyzéshez

 1. Szia!
  Marcipán burkolatra a marcipán díszeket pici víz segítségével teszem fel vagy csak önmagukban (kihasználva a ragadósságot).
  Köszi!

  Kedvelés

 2. Szia! Nekem az lenne a kérdésem, hogy adott mondjuk egy buszos torta(többféle szint kell használni 😅). Ott a függőleges falakra hogyan teszed rá a fehér alapra a másik színt? Köszönöm válaszodat😊

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s