Vegán csokis mini tart gránátalmával – cukormentesen is

Vegán gránátalmás-csokis tart recept cukormentesen

Körbe vagyok véve mindenféle vegán meg tej- és tojásmentesen étkező alakkal, úgyhogy muszáj volt előrukkolnom valami “növényi” édességgel. 🙂 Úgy hozta ugyanis az élet – mondjuk sosem hozta még másképp – , hogy a vendégségbe, ahol ezek a zűrös egyedek nyüzsögtek, pont nekem kellett vinni a sütit. Némi (értsd: maratoni) tipródás után vegán gránátalmás-csokis mini tartok mellett döntöttem. Hogy kedvenc barátnémnak is kedvezzek, cukormentes példányokat is gyártottam, mert igazán kár lett volna a tartsütést egy füst alatt elintézni. 🙂 

TECHNIKAI: A cukormentes tartról annyit érdemes tudni, hogy négyszeres erősségű cukorpótlót (eritrit-stevia keveréket) használtam, így a lecsökkent cukortömeg miatt a tészta kicsit porhanyósabb. Megoldásként viszont rájöttem, hogyha hűtőben van a kisült tarttészta, akkor kellemesen roppanós-omlós lesz. Mivel betöltve úgyis így tároljuk a tartokat, ezért ez nem jelent semmi extra odafigyelést. 

Cukormentes vegán csokis tart recept gránátalmával

 

Vegán gránátalmás-csokis mini tart, cukormentesen is – recept

 

Hozzávalók (8 db 8 cm-es mini tarthoz):

Vegán tarttészta:

200 g liszt

105 g kókuszolaj (szobahőmérsékleten)

9 kk víz

2 kk őrölt lenmag

40 g porcukor vagy 10 g stevia-eritrit 1:4 cukorhelyettesítő

nagy csipet só

Vegán csokikrém:

200 g kókusztejszín (szobahőmérsékleten)

200 g (cukormentes) étcsokoládé (jó minőségű!)

+ gránátalma a díszítéshez

+ opcionálisan meggylekvár

Vegán csokis tart recept cukormentesen gránátalmával

 

Elkészítés:

A mini tartok tésztáját egy-két nappal korábban is elkészíthetjük. Ehhez az őrölt lenmagot pár percre beáztatjuk a vízbe. Minden hozzávalót – a megduzzadt lenmagot is beleértve – gyors mozdulatokkal összegyúrunk, kinyújtjuk, majd – 8 cm-es tartgyűrűk esetén – egy 10 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. A tartkarikába emeljük a tésztakorongokat, az alsó peremnél szorosan a formához simítjuk, alaposan megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. Ha kapott egy kis színt, készen van. 

A vegán csoki ganache-hoz a kókusztejet felforraljuk, és az aprított csokira öntjük, majd homogénre keverjük. Ez, szemben a habtejszínes változattal, nem híg, hanem egyből kicsit pudingszerű állagú lesz. A kókusztejes csokikrémet a tartkosarakba szedjük. Ha cifrázni szeretnénk, és eltekintenénk a “pórias” kanalazástól, a krémet kicsit hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten, majd tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba szedve nyomjunk halmokat, rózsát, miszöszt a kosárkákba! Amennyiben úgy hozza az élet, hogy van egy kis meggylekvárunk, ne hagyjuk veszendőbe: nyugodtan kenjünk belőle a csokikrém alá, nem rontja el! 🙂 Végül meghajigáljuk a tetejét néhány gránátalma szemmel, és már ehetjük is. 

Kellemes erőszakmentes étkezést! 🙂 

A vegán kókuszos-málnás csokitortát, és a vegán csoki mousse-t is érdemes megkóstolni, a vegán habcsókról nem is beszélve!

Vegán csokis mini tart recept cukormentesen gránátalmával

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s