Körbe vagyok véve mindenféle vegán meg tej- és tojásmentesen étkező alakkal, úgyhogy muszáj volt előrukkolnom valami “növényi” édességgel. 🙂 Úgy hozta ugyanis az élet – mondjuk sosem hozta még másképp – , hogy a vendégségbe, ahol ezek a zűrös egyedek nyüzsögtek, pont nekem kellett vinni a sütit. Némi (értsd: maratoni) tipródás után vegán gránátalmás-csokis mini tartok mellett döntöttem. Hogy kedvenc barátnémnak is kedvezzek, cukormentes példányokat is gyártottam, mert igazán kár lett volna a tartsütést egy füst alatt elintézni. 🙂
TECHNIKAI: A cukormentes tartról annyit érdemes tudni, hogy négyszeres erősségű cukorpótlót (eritrit-stevia keveréket) használtam, így a lecsökkent cukortömeg miatt a tészta kicsit porhanyósabb. Megoldásként viszont rájöttem, hogyha hűtőben van a kisült tarttészta, akkor kellemesen roppanós-omlós lesz. Mivel betöltve úgyis így tároljuk a tartokat, ezért ez nem jelent semmi extra odafigyelést.
Vegán gránátalmás-csokis mini tart, cukormentesen is – recept
Hozzávalók (8 db 8 cm-es mini tarthoz):
Vegán tarttészta:
200 g liszt
105 g kókuszolaj (szobahőmérsékleten)
9 kk víz
2 kk őrölt lenmag
40 g porcukor vagy 10 g stevia-eritrit 1:4 cukorhelyettesítő
nagy csipet só
Vegán csokikrém:
200 g kókusztejszín (szobahőmérsékleten)
200 g (cukormentes) étcsokoládé (jó minőségű!)
+ gránátalma a díszítéshez
+ opcionálisan meggylekvár
Elkészítés:
A mini tartok tésztáját egy-két nappal korábban is elkészíthetjük. Ehhez az őrölt lenmagot pár percre beáztatjuk a vízbe. Minden hozzávalót – a megduzzadt lenmagot is beleértve – gyors mozdulatokkal összegyúrunk, kinyújtjuk, majd – 8 cm-es tartgyűrűk esetén – egy 10 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. A tartkarikába emeljük a tésztakorongokat, az alsó peremnél szorosan a formához simítjuk, alaposan megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. Ha kapott egy kis színt, készen van.
A vegán csoki ganache-hoz a kókusztejet felforraljuk, és az aprított csokira öntjük, majd homogénre keverjük. Ez, szemben a habtejszínes változattal, nem híg, hanem egyből kicsit pudingszerű állagú lesz. A kókusztejes csokikrémet a tartkosarakba szedjük. Ha cifrázni szeretnénk, és eltekintenénk a “pórias” kanalazástól, a krémet kicsit hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten, majd tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba szedve nyomjunk halmokat, rózsát, miszöszt a kosárkákba! Amennyiben úgy hozza az élet, hogy van egy kis meggylekvárunk, ne hagyjuk veszendőbe: nyugodtan kenjünk belőle a csokikrém alá, nem rontja el! 🙂 Végül meghajigáljuk a tetejét néhány gránátalma szemmel, és már ehetjük is.
Kellemes erőszakmentes étkezést! 🙂
A vegán kókuszos-málnás csokitortát, és a vegán csoki mousse-t is érdemes megkóstolni, a vegán habcsókról nem is beszélve!