
Egyértelműen természetfeletti jelenségeknek vagyok tanúja az elmúlt időben. Először is, pár hete képzeletemet retró lagzis sütik hajtották uralmuk alá. Erre fel nem házi kókusztekercset hoz az egyik barátunk a közös kirándulásra? És ha ez az egybeesés önmagában nem lenne elég hátborzongató, akkor pedig itt van még ez is: én meg kókuszkockát sütöttem! Azért ez már csak nem lehet véletlen. A transzcendentális erők ráadásul odáig merészkedtek, hogy jelentős mennyiségű mogyorókrém felhasználásával a kókuszkockát éteri magasságokba emelték. Na most mondjátok, hogy megőrültem!
Ja, és akkor még a kókuszkrémmel töltött változatot nem is említettem. Na ezt már tényleg csak erősen ezoterikus lelkületűeknek és elvetemült kókuszrajongóknak ajánlom. Nálunk – minden eshetőségre felkészülve – felesben készült a sima és a kókuszkrémes. Ki tudja, kiről mi derül ki időközben!

Mogyorókrémes kókuszkocka deluxe recept
Hozzávalók 18-20 kókuszkockához (20×30 cm-s tepsi):
Mézes kevert tészta:
300 g liszt
3 tojás
300 g tej
75 g puha vaj
255 g cukor
90 g folyós méz
1,5 csomag sütőpor
nagy csipet só
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
Kókuszkrémmel töltött változathoz (opcionális):
kb. 90 g Lino Lada kókuszkrém
Mogyorókrémes máz:
kb. 330 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal
150-160 g tej
Hempergetéshez:
kb. 100 g kókuszreszelék

Elkészítés:
A mézes kevert tésztát készítjük el elsőként. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral és a tojásokkal. Hozzácsurgatjuk a mézet és a tejet, elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Sózzuk, ízesítjük a vaníliával. Beleöntjük egy tepsibe (vagy jobb híján jénaiba), és 180 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Egyenlő szeletekre vágjuk, és ha van rá mód, behűtjük, mert a hűtött kockákat könnyebb mártogatni.
Amennyiben készítünk kókuszkrémmel töltött változatot is, úgy a töltendő kockákat vízszintesen félbevágjuk, kb. 4-5 g kókuszkrémmel vékonyan megkenjük, összetapasztjuk, és behűtjük. Nem jönnek szét a mártogatáskor, nem kell aggódni.
A mártogatáshoz a mogyorókrémet a tejjel együtt felmelegítjük – mikróban vagy a tűzhelyen. Elkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A piskótakockákat alaposan megmártjuk a mogyorókrémes öntetben. Ehhez használhatunk két villát vagy tíz ujjat – ahogy tetszik. Sütőpapírra sorakoztatjuk vagy rácson hagyjuk lecsepegni. A mártogatáshoz való máz mennyisége csökkenthető, ha a lecsurgó felesleget ahelyett, hogy szakszerűen elnyalogatnánk, felszedjük és újrahasznosítjuk. De én őszintén nem tudom elképzelni, ki vetemedne ilyen elképesztő butaságra.
Ha kicsit megkötött a mogyorókrémes máz, kókuszreszelékben megforgatjuk. A mogyorókrémes kókuszkockákat rövid időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek, majd szobahőmérsékleten tároljuk, mert úgy a legfinomabb. És így legalább a hűtőajtó nyitogatásával sem kell bajlódnunk.
A receptet a Lino Lada támogatta.
Vigyázzatok, ez a kókuszkrémes-málnás brownie is nagyon eteti magát, és a mogyorókrémes cupcake-eknél is érdemes résen lenni.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!