
Vannak olyan háztartások, akiknél létezik az a bizonyos sütisdoboz, amiben mindig van süti. És vannak olyan háztartások is, akiknél szintén létezik a sütisdoboz, de abban mindig csak VOLT süti. Nos, ha hiszitek, ha nem, mi ez utóbbiakba tartozunk. Bár én töretlen lelkesedéssel próbálom magunkat áttuszkolni az első csoportba, a karácsonyra szánt, közel 1 kiló lisztből sütött mákos-vaníliás kiflit azért csak sikerült pontosan 2, azaz kettő nap alatt elpusztítanunk. Úgyhogy feladva abbéli reményeimet, hogy BÁRMI is megéri nálunk a szentestét, mostantól mindfulness üzemmódban a pillanat tökéletes megélésére koncentrálok. Olyan adventi sütit sütök, amit azonnal meg kell enni. Például mézeskalácsos madeleine-t.

Mézeskalácsos madeleine recept
Hozzávalók 12 + 1 darabhoz:
100 g vaj
100 g liszt
100 g cukor
2 tojás
csipet só
1 púpos kk mézeskalácsfűszer
egy narancs reszelt héja (kezeletlen)
pár csepp narancsolaj (opcionális)

Elkészítés:
A mézeskalácsos madeleine tésztájához először barnított vajat készítünk. A vajat közepes lángon megolvasztjuk, majd hagyjuk csendesen tovább gyöngyözni, míg halvány barna lesz. (Idő szűkében a barnítási ceremóniától eltekinthetünk.) Félretesszük hűlni. A tojást a cukorral 4-5 percig habosítjuk. A kihabosított tojáshoz szitáljuk a lisztet, a mézeskalács fűszert, a nagy csipet sót, majd hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a narancsolajat. A mézeskalács fűszerrel ne bátortalankodjunk, mert a megsült madeleine-ben kevésbé fog érződni. Ugyanez igaz a narancsosságra is, úgyhogy csak határozottan! Végül belecsurgatjuk a langyosra hűlt barnított vajat, és óvatosan összeforgatjuk a masszát. Hűtőbe tesszük egy órára, de mehet egy éjszakára is.
A madeleine formát kifújjuk formaelválasztó spray-vel vagy kivajazzuk, kilisztezzük, és beleadagoljuk a masszát. Az én 12 adagos formámba kb. 1 adagnyi nem fért bele, de szerencsére kiscsajok gondoskodtak a megoldásról, és beleadagolták mini szívecskeformákba. (Kiscsajok vagy szívecskeformák híján egy kis kerámiatál is megteszi.) A madeleine-ket 190 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 10 perc alatt készre sütjük. Én persze kicsit túlsütöttem őket – és itt normál esetben következne az aprónép bemószerolása, de sajnos az okozó most kizárólag én voltam -, de azért így is elfogyott nagyjából 2 és fél perc alatt. Mert hát ez langyosabb a legtutibb.
Ez a mézeskalácsos-sütőtökös cupcake is ideális adventi reggeli gyanánt, de narancsos vonalon ettől a narancsos csokimousse pitétől sem riadnék vissza.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!