Fogjátok a kezem, légyszi, idegen területen járok! Levesreceptet vések a blogra: az elsőt és vélhetően örök egyetlent. Kacérkodtam a halászlé gondolatával is… ja nem. Az én műfajom a borleves, mézzel, naranccsal, mézeskalácsos beütéssel. Ha valakinek netántán ismeretlen a koncepció, úgy kell elképzelni, mint egy jó madártejet, csak éppen borból: gyakorlatilag egy madárbort.
Azt hiszem, eleget és velőset olvastunk, jöjjön a recept! 🙂
Mézes borleves narancsos-mézeskalácsos ízvilággal – recept
Hozzávalók (kb. 3 adagra):
Borleves:
3,5 dl száraz fehérbor (nálam chardonnay)
1 dl víz
1 nagy narancs reszelt héja (kezeletlen)
2 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
4 tojássárgája
60 g méz
2 tk étkezési keményítő
55 g habtejszín
Tojásfehérje habgaluska:
1 tojásfehérje
2 ek cukor
Elkészítés:
A borleveshez a tojássárgáját kikeverjük a keményítővel, mézzel, tejszínnel és egy kevés borral. A többi bort a vízzel, narancshéjjal és a mézeskalácsfűszerrel feltesszük főni, forrás után egy-két percig rotyogtatjuk. Folyamatos keverés mellett a tojásos keverékre öntjük – szűrőn keresztül – a forró bort, majd visszahelyezzük a tűzre, és pár percig főzzük, amíg kissé sűrűsödni kezd. Ne forraljuk! Lehúzzuk a tűzről, kiadagoljuk tálkákba, és a felületére simítunk egy fóliát, hogy ne bőrösödjön.
Amíg hűl a borleves, elkészítjük a tojásfehérje habgaluskát. Ehhez a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, és kis kupacokat nyomunk egy tányérra. (Habzsák hiányában kanállal is megformázhatjuk.) A habgaluskákat mikróban – magas fokozaton – fél percig hőkezeljük. A külsejük ettől épp annyira válik stabillá, hogy könnyen át tudjuk őket emelni a borleves tetejére. A levest melegen, langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk. Melegen erősebben érződik az alkohol, ha emellett döntünk, a bor egy kis részét vízre cserélhetjük. Persze csak akkor, ha hajlamosak vagyunk az alkoholtartalom feletti aggodalmaskodásra.
Boldog halászlé bojkottálást mindenkinek! 🙂
Ünnepi desszertként ajánlom a meggyes-mascarponés mézeskalácstortát és a tojáskilőrös panna cottát is.
A mikrós habgaluska eljárás ötlete innen.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!