Az asszony álma: legyen mézeskalács is, meg látványos desszert is Karácsonyra, lehetőleg egy füst alatt!
És lőn! 🙂 Ez a mézeskalácstorta mindezt tudja, sőt. Karácsonyi ízvilágú, mutatós, ráadásul finom és egyszerű. Első karácsonyi kívánság: pipa. 🙂
Mézeskalácstorta meggyes mascarponehabbal – recept
Hozzávalók (1 db 15 cm átmérőjű tortához):
Mézeskalácslapok:
(Lajos Mari recept alapján)
100 g méz
25 g vaj
75 g (nád)cukor
2 tojás
200 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
1/2 kk szódabikarbóna
1/4 csomag mézeskalács fűszer
csipet só
Mascarponehab:
270 g mascarpone
360 g habtejszín hidegen
70 g porcukor
+ kb. 280 g sűrű (házi) meggylekvár (az se baj, ha kicsit darabos)
Elkészítés:
A mézeskalács tésztáját már előző nap bekeverjük. Ehhez a mézet a vajjal és cukorral közepes lángon összeolvasztjuk. Ha a vaj teljesen feloldódott, a cukor pedig nagyjából, jó is. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a tojásokat. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, sóval és a fűszerrel, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Alaposan összekeverjük, és letakarva egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Hatalmas rohanásban egy kicsit a mélyhűtőben is rásegíthetünk a folyamatra (de meg ne fagyasszuk!).
Másnap elkészítjük a mézeskalácslapokat. Ehhez a masszát lisztezett kézzel gyorsan átgyúrjuk, majd bőségesen lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (a sodrófát is folyamatosan lisztezzük, mert a tészta igencsak szeret ragadni). 15 cm-es tortaformával – ennek híján hasonló méretű tállal – kiszúrunk 3 körlapot, és sütőpapírral borított tepsi(k)re fektetjük. Hajlamos a sütőben még nőni, úgyhogy ne préseljük egymás mellé a lapokat. Nekem egy tepsire két körlap fért. A maradék masszából tetszés szerinti formákat szúrunk ki. (Ezek még jól jöhetnek a torta díszítésekor.) 200 fokos sütőben (légkeveréssel) kb. 6 perc alatt megsütjük egyik tepsivel a másik után. Amíg meleg, nem nagyon háborgatjuk, mert eltörhetnek a lapok.
Amíg hűlnek a mézeskalácslapok, elkészítjük a mascarponehabot. Ehhez a hideg tejszínt a mascarponéval és a porcukorral alacsony fokozaton stabil habbá verjük. Akkor jó, amikor sűrűn redőződik a hab, és ha kiemeljük a habverőt, szép csúcsot hagy maga után.
Összeállítjuk a tortát. Ha a mézeskalácslapok nagyon felpúposodtak volna sütés közben (vagy túlságosan vastagra sikerültek), megskalpolhatjuk őket, de ez nem feltétlenül szükséges, látszani nem fog. Alulra fektetünk egy mézeskalácslapot, ráhalmozzuk a mascarponehab bő harmadát (inkább többet, mert a torta tetejére picit kevesebbel számoljunk!), majd a meggylekvár felét. Jöhet a második mézeskalácslap, rá egy adag mascarponehab és a meggylekvár második fele. Végül a harmadik lap és a mascarponehab maradéka zárja a sort. Pár órára (vagy akár egy-két napra is) hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Mindenfajta díszítés nélkül is nagyon impozáns a torta a kicsurgó meggylekvárral és a fehér mascarponerétegekkel. De ha nekünk ez mind nem elég, akkor 1. Még előző nap elkészíthetünk néhány fondant hópelyhet rugós kiszúró segítségével. A formákat sütőpapírra fektetjük, és beléjük szúrunk egy-egy cukrászati virágdrótot (vagy száraz spagettit). Ha már beleszúrtuk, nem emelgetjük, nem lóbáljuk a drótnál fogva, amíg meg nem szilárdult, mert kilazul. Ha megkeményedett, a torta tetejébe döfjük. VAGY 2. Néhány kisméretű mézeskalácsfigura aljába óvatosan hurkapálcát szúrunk, és a torta tetejébe tűzzük.
Egy megjegyzés a végére: a torta – még ha ránézésre nem is tűnik feltétlenül úgy – abszolút szeletelhető. De ezt tegyük óvatosan! Ha hirtelen lesújtunk egy bárddal a tortára, kipréseljük a lapok közül a krémet. Úgyhogy csak lassan, megfontoltan! 🙂
Aki osztja azt az álláspontot, hogy mascarponéval minden jó, az nézze meg ezt a sós karamelles-körtés-mascarponés pitét, no meg ezt a karamelles-mascarponés paszternáktortát is! Vagy a további rengeteg mindent a ‘mascarponehab‘ címke alatt!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!