Ráeszméltem, hogy fiúgyerek kezdi korban vészesen megközelíteni Adrian Mole-t: ha ráfért volna, 13 gyertya ékeskedett volna a tortáján. Ami nyilván azt az örvendetes hírt is jelenti, hogy én is kezdem vészesen megközelíteni Pauline Mole-t. Őszintén remélem, hogy a hasonlóságok – legfőképpen ami az anyákat illeti – itt véget is érnek. 🙂
Na de elég az aggodalmaskodásból, térjünk rá a lényegre, a szülinapi tortára! Mivel idén a remek időjárásnak köszönhetően eddig igen szerény mennyiségben vettünk magunkhoz fagyit, ezt muszáj volt orvosolni. Gondoltam, erre egy házi parfétorta a legalkalmasabb. Érdekes módon ezzel az elhatározással egyetlen családtag ellenkezését sem sikerült kivívnom, a tölcséres díszítés ötletére pedig mintha még némi elismerést is véltem volna felfedezni az arcokon.
Parfétorta / fagyitorta recept házilag
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kakaós vajas lap:
1 tojás
50 g cukor
50 g puha vaj
40 g liszt
10 g cukrozatlan kakaópor
csipet só
Mogyorós csokis parfé réteg:
2 tojás
25 g porcukor
160 g habtejszín hidegen
170 g Lino Lada mogyorókrém
Kókuszos parfé réteg:
2 tojás
10 g porcukor
120 g habtejszín hidegen
100 g Lino Lada kókuszkrém
Epres parfé réteg:
1 tojás
35 g porcukor
60 g habtejszín hidegen
150 g eper pürésítve
+ fagyitölcsérek és mindenféle gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
A kakaós vajas lappal kezdünk. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd a tojást is hozzákeverjük. Beleszitáljuk a száraz anyagokat, és egy sütőpapírral borított tepsin a tortaforma átmérőjénél kicsit nagyobb kör alakban kikenjük. 180 fokos, légkeveréses sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd méretre vágjuk.
Jöhet a mogyorós csoki fagyi réteg. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor egy kis részével habot verünk. A maradék cukrot kihabosítjuk a sárgájával. Hozzákeverjük a mogyorókrémet (1-2 kanálnyi kivételével). Beleforgatjuk a fehérjehabot. A hideg tejszínt habbá verjük, és óvatosan ezt is beleforgatjuk. Most jöhet a kimaradt 1-2 kanál mogyorókrém: pár mozdulattal ezt is belekeverjük, így itt-ott extrán mogyorókrémes lesz a végeredmény.
Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a piskótalapot, és ráöntjük a mogyorós csokis fagyialapot, majd lefagyasztjuk. Vigyázzunk! Ha nem végeztünk elég alapos munkát a kóstolgatásnál, akkor egy kevés fagyit külön kis műanyag dobozban fagyasszunk le, nehogy ne maradjon elég hely a többi rétegnek. Itt jegyezném meg, hogy mivel az olvadt fagyinál nincs jobb, ha rendkívül hatékonyak akarunk lenni, a fagyasztással kár is bohóckodni, kanalazzuk be a fagyialapot így magában.
Ha mégsem így tennénk, megvárjuk, amíg megköt annyira a csokis réteg, hogy ráönthető a következő, és ekkor nekilátunk a kókuszfagyinak. Itt ugyanazt a metódust követjük, mint az előbb, azonban itt rögtön beleforgatjuk az összes kókuszkrémet. A kész kókuszos fagyialapot a csokisra öntjük, és újra bedugjuk a mélyhűtőbe.
Végül az eperfagyit is elkészítjük, ugyanazzal a módszerrel, és ráöntjük a kókuszos parféra. Legalább egy éjszakára fagyasztóba tesszük (jól bugyoláljuk be fóliába, amikor már mozgatható a forma, hogy ne vegye át a fagyasztó szagát).
Tálaláskor/díszítéskor minden fürgeségünkre szükség lesz, mert ez nem az a “városon átszállítós, és még utána is betonkemény” típusú parfétorta: a külseje hamar elkezd olvadni. Tehát kikapjuk a tortát a fagyasztóból, kiszabadítjuk a formából, rábiggyesztünk néhány fagyitölcsért, megszórjuk gyümölcsökkel, és már szeleteljük is.
A receptet a Lino Lada támogatta.
Csoki-eper témában ezt a mousse tortát is nagyon ajánlom.