Mogyorós csoki-kókusz-eper – így készíts parfétortát házilag!

parfétorta készítése házilag - házi fagyitorta recept

Ráeszméltem, hogy fiúgyerek kezdi korban vészesen megközelíteni Adrian Mole-t: ha ráfért volna, 13 gyertya ékeskedett volna a tortáján. Ami nyilván azt az örvendetes hírt is jelenti, hogy én is kezdem vészesen megközelíteni Pauline Mole-t. Őszintén remélem, hogy a hasonlóságok – legfőképpen ami az anyákat illeti – itt véget is érnek. 🙂 

Na de elég az aggodalmaskodásból, térjünk rá a lényegre, a szülinapi tortára! Mivel idén a remek időjárásnak köszönhetően eddig igen szerény mennyiségben vettünk magunkhoz fagyit, ezt muszáj volt orvosolni. Gondoltam, erre egy házi parfétorta a legalkalmasabb. Érdekes módon ezzel az elhatározással egyetlen családtag ellenkezését sem sikerült kivívnom, a tölcséres díszítés ötletére pedig mintha még némi elismerést is véltem volna felfedezni az arcokon.

parfétorta készítése házilag - házi fagyitorta recept

 

Parfétorta / fagyitorta recept házilag

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

 

Kakaós vajas lap:

1 tojás

50 g cukor

50 g puha vaj

40 g liszt

10 g cukrozatlan kakaópor

csipet só

Mogyorós csokis parfé réteg:

2 tojás

25 g porcukor

160 g habtejszín hidegen

170 g Lino Lada mogyorókrém

Kókuszos parfé réteg:

2 tojás

10 g porcukor

120 g habtejszín hidegen

100 g Lino Lada kókuszkrém

Epres parfé réteg:

1 tojás

35 g porcukor

60 g habtejszín hidegen

150 g eper pürésítve

+ fagyitölcsérek és mindenféle gyümölcs a díszítéshez

 

parfétorta készítése házilag - házi fagyitorta recept

 

Elkészítés:

 

A kakaós vajas lappal kezdünk. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd a tojást is hozzákeverjük. Beleszitáljuk a száraz anyagokat, és egy sütőpapírral borított tepsin a tortaforma átmérőjénél kicsit nagyobb kör alakban kikenjük. 180 fokos, légkeveréses sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd méretre vágjuk.

Jöhet a mogyorós csoki fagyi réteg. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor egy kis részével habot verünk. A maradék cukrot kihabosítjuk a sárgájával. Hozzákeverjük a mogyorókrémet (1-2 kanálnyi kivételével). Beleforgatjuk a fehérjehabot. A hideg tejszínt habbá verjük, és óvatosan ezt is beleforgatjuk. Most jöhet a kimaradt 1-2 kanál mogyorókrém: pár mozdulattal ezt is belekeverjük, így itt-ott extrán mogyorókrémes lesz a végeredmény.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a piskótalapot, és ráöntjük a mogyorós csokis fagyialapot, majd lefagyasztjuk. Vigyázzunk! Ha nem végeztünk elég alapos munkát a kóstolgatásnál, akkor egy kevés fagyit külön kis műanyag dobozban fagyasszunk le, nehogy ne maradjon elég hely a többi rétegnek. Itt jegyezném meg, hogy mivel az olvadt fagyinál nincs jobb, ha rendkívül hatékonyak akarunk lenni, a fagyasztással kár is bohóckodni, kanalazzuk be a fagyialapot így magában.

Ha mégsem így tennénk, megvárjuk, amíg megköt annyira a csokis réteg, hogy ráönthető a következő, és ekkor nekilátunk a  kókuszfagyinak. Itt ugyanazt a metódust követjük, mint az előbb, azonban itt rögtön beleforgatjuk az összes kókuszkrémet. A kész kókuszos fagyialapot a csokisra öntjük, és újra bedugjuk a mélyhűtőbe.

Végül az eperfagyit is elkészítjük, ugyanazzal a módszerrel, és ráöntjük a kókuszos parféra. Legalább egy éjszakára fagyasztóba tesszük (jól bugyoláljuk be fóliába, amikor már mozgatható a forma, hogy ne vegye át a fagyasztó szagát). 

Tálaláskor/díszítéskor minden fürgeségünkre szükség lesz, mert ez nem az a “városon átszállítós, és még utána is betonkemény” típusú parfétorta: a külseje hamar elkezd olvadni. Tehát kikapjuk a tortát a fagyasztóból, kiszabadítjuk a formából, rábiggyesztünk néhány fagyitölcsért, megszórjuk gyümölcsökkel, és már szeleteljük is.

A receptet a Lino Lada támogatta.

Csoki-eper témában ezt a mousse tortát is nagyon ajánlom. 

parfétorta készítése házilag egyszerűen - házi fagyitorta recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s