Az van, hogy bármennyire is édesszájú vagyok, az édes kelttészták nem hoznak lázba. De szerencsére van néhány csemetém, akit igen. És itt jön a képbe a babka, a jeruzsálemi csavart kalács, ami egy üde színfolt a – számomra legalábbis – unalmasabb péksütik egén. A babka jópofaságát az adja, hogy kell erre-arra tekergetni, meg locsolgatni, úgyhogy még én is lelkesen elbohóckodom vele. Ráadásul kiválóan alkalmas a jeles magaviseletű apró termetű családtagok megjutalmazására. Ha ilyenből kevés akadna, akkor a kevésbé jeles magaviseletűek fenyítésére is bevethető a megvonásos technika alkalmazásával.
Jótanács: a jutalmazást ne a kanapé közelében ejtsük meg! Kevés rémisztőbb látvány van, mint a fehér ülőgarnitúra felé közelítő, mogyorókrémes babkától jóllakott, a szalvétahasználattal még csak nem is barátkozó ötéves.
Mogyorókrémes babka – jeruzsálemi csavart kalács recept
Hozzávalók (1 gyümölcskenyér formához):
Babka tészta:
260 g liszt
fél csomag szárított élesztő
1 tojás
40 g puha vaj
120 g langyos tej
50 g (finomítatlan nád) cukor
csipet só
Töltelék:
6 púpos ek Lino Lada Gold mogyorókrém (mogyoródarabkákkal)
Cukorszirup:
60 g (finomítatlan nád) cukor
30 g víz
Elkészítés:
A babka tésztájával kezdjük. Ehhez minden hozzávalót összeöntünk, és kidagasztjuk a tésztát. Ha van dagasztóspirálos robotgépünk, azzal, ha pedig még kenyérgépünk is akad, akkor azzal. Utóbbi esetben a kelesztést is rábízzuk. Ha nem birtoklunk ilyen masinát, akkor a kidagasztott tésztát nagyjából egy óráig meleg helyen kelesztjük.
A kelesztés után átgyúrjuk a tésztát, vékonyra nyújtjuk, és alaposan megkenjük a mogyorókrémmel. Én olyannyira alapos voltam, hogy a töltelék a csavarás közben gyakorlatilag kibuggyant, és a végén szeleteléskor is inkább rusztikus, mintsem kifinomult mintát adott a kalács, úgyhogy ti egy kicsit lehettek szerényebbek az adagolással.
Ha a kenegetéssel megvagyunk, a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük a tésztát, mint egy palacsintát, majd hosszában félbevágjuk. Fogjuk a két szálat, és töltelékkel felfelé összecsavarjuk: mindig a töltelék nézzen felfelé, így fogja kiadni a kalács a jellegzetes babka formát. Sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a megcsavart kalácsot, és 20-30 percig meleg helyen kelesztjük. Ez lehet a sütő is 50 fokon.
Amíg kel a kalács, elkészítjük a cukorszirupot. Ehhez a cukrot a vízzel összeforraljuk. Ha feloldódott a cukor, levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
A kalácsot megsütjük. Én, mivel óriási kapkodásban voltam, 190 fokos, légkeveréses sütőben 25 percig sütöttem, de így már eléggé megpirult a teteje, úgyhogy a 180 fok lehet, hogy jobb választás. Amint kivettük a sütőből, azonnal meglocsoljuk a cukorsziruppal. De ha ennyire nem akarunk dőzsölni, szerintem a cukorszirupozás el is hagyható. Mondjuk ettől még diétás éppenséggel nem lesz.
A receptet a Lino Lada támogatta.
A blog másik kelt tésztás receptje az ezüstgaluska, kukkantsátok meg azt is.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Szia!
Tepsibe is meglehet sütni (mint pl. az ostoros rétest is) vagy akkor nagyon szétterülne?
Köszi!
Erika:)
KedvelésKedvelés
Szia, Igen, tepsiben is jó lesz szerintem. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés