Mogyorókrémes babka – csavart kalács a köbön

mogyorókrémes babka recept - jeruzsálemi csavart kalács készítése

Az van, hogy bármennyire is édesszájú vagyok, az édes kelttészták nem hoznak lázba. De szerencsére van néhány csemetém, akit igen. És itt jön a képbe a babka, a jeruzsálemi csavart kalács, ami egy üde színfolt a – számomra legalábbis – unalmasabb péksütik egén. A babka jópofaságát az adja, hogy kell erre-arra tekergetni, meg locsolgatni, úgyhogy még én is lelkesen elbohóckodom vele. Ráadásul kiválóan alkalmas a jeles magaviseletű apró termetű családtagok megjutalmazására. Ha ilyenből kevés akadna, akkor a kevésbé jeles magaviseletűek fenyítésére is bevethető a megvonásos technika alkalmazásával. 

Jótanács: a jutalmazást ne a kanapé közelében ejtsük meg! Kevés rémisztőbb látvány van, mint a fehér ülőgarnitúra felé közelítő, mogyorókrémes babkától jóllakott, a szalvétahasználattal még csak nem is barátkozó ötéves.

mogyorókrémes babka recept - jeruzsálemi csavart kalács készítése

 

Mogyorókrémes babka – jeruzsálemi csavart kalács recept

 

Hozzávalók (1 gyümölcskenyér formához):

Babka tészta:

260 g liszt

fél csomag szárított élesztő

1 tojás

40 g puha vaj

120 g langyos tej

50 g (finomítatlan nád) cukor

csipet só

Töltelék:

6 púpos ek Lino Lada Gold mogyorókrém (mogyoródarabkákkal)

Cukorszirup:

60 g (finomítatlan nád) cukor

30 g víz

mogyorókrémes babka recept - jeruzsálemi csavart kalács készítése

Elkészítés:

A babka tésztájával kezdjük. Ehhez minden hozzávalót összeöntünk, és kidagasztjuk a tésztát. Ha van dagasztóspirálos robotgépünk, azzal, ha pedig még kenyérgépünk is akad, akkor azzal. Utóbbi esetben a kelesztést is rábízzuk. Ha nem birtoklunk ilyen masinát, akkor a kidagasztott tésztát nagyjából egy óráig meleg helyen kelesztjük.

A kelesztés után átgyúrjuk a tésztát, vékonyra nyújtjuk, és alaposan megkenjük a mogyorókrémmel. Én olyannyira alapos voltam, hogy a töltelék a csavarás közben gyakorlatilag kibuggyant, és a végén szeleteléskor is inkább rusztikus, mintsem kifinomult mintát adott a kalács, úgyhogy ti egy kicsit lehettek szerényebbek az adagolással. 

Ha a kenegetéssel megvagyunk, a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük a tésztát, mint egy palacsintát, majd hosszában félbevágjuk. Fogjuk a két szálat, és töltelékkel felfelé összecsavarjuk: mindig a töltelék nézzen felfelé, így fogja kiadni a kalács a jellegzetes babka formát. Sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a megcsavart kalácsot, és 20-30 percig meleg helyen kelesztjük. Ez lehet a sütő is 50 fokon.

Amíg kel a kalács, elkészítjük a cukorszirupot. Ehhez a cukrot a vízzel összeforraljuk. Ha feloldódott a cukor, levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.  

A kalácsot megsütjük. Én, mivel óriási kapkodásban voltam, 190 fokos, légkeveréses sütőben 25 percig sütöttem, de így már eléggé megpirult a teteje, úgyhogy a 180 fok lehet, hogy jobb választás. Amint kivettük a sütőből, azonnal meglocsoljuk a cukorsziruppal. De ha ennyire nem akarunk dőzsölni, szerintem a cukorszirupozás el is hagyható. Mondjuk ettől még diétás éppenséggel nem lesz.

A receptet a Lino Lada támogatta.

A blog másik kelt tésztás receptje az ezüstgaluska, kukkantsátok meg azt is.

mogyorókrémes babka recept - jeruzsálemi csavart kalács készítése

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

2 gondolat “Mogyorókrémes babka – csavart kalács a köbön” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s