Ahh, de kár, hogy nincs iskola, most végre én lehetnék a sztár, ha ezt a csokis kekszet csomagolnám uzsonnára! Mondjuk az iskola utáni sóvárgásom vélhetően azonnal le is taszítana a piedesztálról…
A tervem amúgy egy komplexebb aprósüti volt, de félúton hirtelen rámtört az ellenállhatatlan lustaság, és hát ki vagyok én, hogy szembeszegüljek a természettel! Úgyhogy hagytam csapot-papot, és befejezettnek nyilvánítottam az akciót, ami már csak azért is remek döntésnek bizonyult, mert így is seperc alatt elfogyott mind. Ja és a keksz még egészséges is (és ez alatt nem csak a lustaságból ráeső részt értem), ráadásul ennek nincs semmi felismerhető jele, úgyhogy éljen, éljen.
Jöjjön is a teljes kiőrlésű házi csokis keksz receptje!
Teljes kiőrlésű csokis keksz recept házilag, egyszerűen
Hozzávalók 20 db kekszhez:
100 g teljes kiőrlésű liszt
50 g darált mandula (vagy mandulaliszt)
20 g cukrozatlan kakaópor
1 kk szódabikarbóna
1 tojás
120 g (finomítatlan nád) cukor
100 g puha vaj
csipet só
6-8 csepp narancsolaj (elhagyható)
Elkészítés:
A cukrot kihabosítjuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, és tovább habosítjuk. Ha használunk narancsolajat, belecsepegtetjük. A száraz anyagokat összekeverjük, és a tojásos masszába dolgozzuk. Vizes kézzel diónyi golyókat formálunk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. (Én 2 tepsit használtam, nehogy összesüljenek.) Tenyerünkkel ellapítjuk a golyókat (erre a műveletre a gyerektenyér a legalkalmasabb), majd 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A kekszeket a tepsin hagyjuk kihűlni, vaaaagy a szájpadlásunkat leégetve azonnal felfaljuk mindet. Tetemes mennyiségű gyerekkel rendelkezők a szájpadlás égetésére szánt példányokat darabra pontosan adagolják ki, ha elkerülnék a véres összetűzéseket.
Ez a mogyoróvajas keksz is jófajta, de ez a kókuszos se kutya.